No en minä moralisoimaan rupea enkä etenkään lääkäriksi. Olen joskus itsekin ”pari sherryä ruuan kanssa” ottanut, vaikka siitä onkin aikaa. Kunhan nyt tässä vain näitä fraaseja taivastelen. En nimittäin löydä sitä viisautta missään kohden. Kaipa tuolla lauseella halutaan kertoa, että viisas ottaa vain hieman ja senkin ”pakon edessä” ja tosiviisas ei ota ollenkaan. Se kun oikeasti on kuitenkin niin, että humalatila on aina myrkytystila. Ei aina niin kamalan vaarallinen, mutta useimmiten jälkensä jättävä kuitenkin.
Olenko minä sitten kieltolain kannattaja? En ollenkaan. Minun mielestäni ihmisten on sallittava syödä vaikka rotanmyrkkyä, kunhan eivät pakota yhteiskuntaa huolehtimaan myrkytysoireistaan.
Alkoholin suhteen asia on hieman toinen. Se ei tapa heti, vaan aikaa myöten. Sitä ennen se ennättää aiheuttaa runsaasti surua ja murhetta ympäristöönsä. Tästä syystä yhteiskunta pyrkii hoitamaan alkoholin aiheuttamat sairaudet, vaikka ne muutoin voitaisiinkin jättää potilaan itsensä huoleksi. Alkoholismi-nimiseltä sairaudelta voi varmuudella välttyä vain pidättäytymällä täydellisesti siitä paljon puhutusta ensimmäisestä ryypystä. Sairauden arvaamattomuus on se toinen syy, miksi yhteisunta osallistuu hoitoon, vaikka sairautta sinänsä ei voida hoitaa.
Täysin vastuutonta on, että yhteiskunnan järjestämissä tilaisuuksissa tarjoillaan alkoholia. Muissakin juhlissa voitaisiin ainakin miettiä, tuleeko juhlasta juhla vasta sitten, un osanottajat on myrkytetty?
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti