sunnuntai 3. heinäkuuta 2016

Venäjän uhka on todellinen

”Niet Molotof, niet Molotof, sä valehtelit enemmän kuin itse Bobrikof”, sanotaan jossakin suomalaisessa pilkkalaulussa. Vanha suomalainen sanontahan kuuluu: ”Ei savua ilman tulta”, ja se varmaan sopii hyvin näin pilkkalauluihin, joita varsinkin sodan aikana sepitettiin runsaasti juuri naapuristamme Neuvostoliitosta. Tuo totuuden vääristely on niin olennainen osa venäläistä kulttuuria, että osa kansasta ei pidä sitä edes valehteluna.
 
Kaikki tuo tuli mieleeni, kun sotahistoriaa tutkiessani olen törmännyt monenlaisiin ”totuuksiin” ja katselin kuinka Suomessa vieraileva Putin kertoili omia näkemyksiään silmät kirkkaina ja lupasi melkein ikuista rauhaa maailmaan - kunhan sotaisa Nato saadaan ensin tuhottua ja sen jälkeen kaikki muutkin merkittävät valtiot. Tärkeintä on, että ei ole ketään ketä vastaan soditaan. Mitään ”Mainilan laukauksia” ei enää ammuta, sillä nyt on olemassa jo pitkänkantaman ohjuksia, joilla voidaan ampua suoraan Helsinkiin. Ihan näinhän ei Putin sanonut, mutta minä tulkitsin sen miehen korvien heilumisesta. 

Olin joskus aikoinani pienen projektin johtajan vanhassa Neuvostoliitossa. Meillä oli hieman erilainen tulkinta työnjaosta paikallisen pikkupomon kanssa. Yritin selittää hänelle, että sopimuksen mukaan ns. aputyöt kuuluvat tilaajalle, eli neuvostoliittolaiselle osapuolelle. Mies kaivoi mahtipontisin elein paperin pöytälaatikostaan ja kysyi: ”Tätä paperiako tarkoitat?” Kovasti tuo paperi vaikutti meidän sopimukselta, joten vastasin: ”Kyllä, juuri sitä.” Sama mahtipontisuus jatkui, kun mies repäisi paperin kahtia, pudotti sen roskakoriin ja sanoi: ”Nyt meillä ei ole mitään sopimusta, voidaan sopia asiat uudelleen.” Aivan selvää on, että ei tuollaisten kokemusten jälkeen luottamuksen rakentaminen oikein helppoa ollut, ja yhä vieläkin suhtaudun varsin epäilevästi tuon kulttuurin edustajiin.

 
Näin on. Putin kävi siis Suomessa ja lupasi, että ei ”rauhaa rakastava” Venäjä ainakaan Suomea uhkaa, kunhan pikkusen pelottelee. No kyllähän Putin pelottelussa onnistuikin: heti rupesin pelkäämään, kun Putin oli tuon lupauksen antanut. En kovin kielitaitoinen ole, mutta sen verran venäjää olen oppinut, että kyllä tarkoittaa ei ja ei tarkoittaa kyllä. Tuon logiikan mukaan siis Putinin lausahdus on tulkittava niin, että vaikka Venäjä onkin sotilaallisesti  hyvin heikko, niin kyllä Suomeen sentään pystytään hyökkäämään.

Niin, tottahan se on. Jos Venäjä saa juonittelujensa avulla Naton varjon Suomen yltä, ei Suomea mikään suojaa. Ruotsin mahdollisesti antamat turvatakuut ovat melkein verrattavissa siihen, että Australia vahvistaisi Kanadan jääkiekkojoukkuetta. Brittiläisen imperiumin maita molemmat, niin kuin myös Suomi ja Ruotsi ovat pohjoismaita.

Tosiasiassa Suomen turva aggressiivista itänaapuria vastaan ovat lähes aina olleet hyvät presidentit ja heidän diplomaattiset kykynsä. Jonkin verran on myös Neuvostoliittoa aikanaan pidätellyt pelko konfliktin laajenemisesta, ja sama saattaa hieman pidätellä myös nykyistä Venäjää. 

Suomi ei ole Ukraina. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti