tiistai 5. heinäkuuta 2016

Suomalaiset pakolaiset


Olen kirjoittanut lukuisia kertomuksia Suomen pakolaistilanteesta ja verrannut sitä Karjalan pakolaisiin. Karjalan pakolaiset ovat todella olemassa oleva ihmisryhmä siitäkin huolimatta, että nykypolvet koettavat vesittää tämän tosiasian. Karjalasta tuli lähes puoli miljoonaa siirtolaista, joista meitä pakolaisia oli noin puolet. Tässä joukossa ei luonnollisestikaan enää 1944 olut yhtään evakkoa, jos oikeasti ollaan määritelmien orjia. Evakkohan on henkilö, joka on tilapäisesti olosuhteista johtuen siirretty jonnekin.
 
Ruotsissa syksyllä 1944 palvellut kuninkaallinen jalkaväkirykmentti oli saanut sotilastiedustelun avulla selville, että koko Pohjois-Suomen siviiliväestö hakee turvaa Ruotsista. Ruotsissa reagoitiin varsin nopeasti, ja valmistelut pakolaisten vastaanottamiseksi aloitettiin välittömästi. Päinvastoin kuin yleinen käsitys oli eivät suomalaiset suikaan paenneet Lapin sotaa ja saksalaisia, vaan sitä pelkoa, että Neuvostoliitto pettäisi rauhansopimuksen ja miehittäisi Pohjois-Suomen.

Ruotsi lupautui ottamaan 100.000 pakolaista, joka oli varsin suuri määrä silloisessa väkimäärältään paljon nykyistä Ruotsia pienemmässä valtiossa. Tosiasiassahan ei Neuvostoliitto miehittänyt Suomea, ja lopullisesti Ruotsiin paenneiden määrä jäi 56.000 henkeen. Sekin on lähes kaksinkertainen määrä nykyisin tänne Suomeen tulevien pakolaisten määrään verrattuna. 

Yhtäläisyys nykyisiin pakolaisiin nähden on silmiinpistävä. Eivät kaikki ruotsalaisetkaan hyväksyneet tulijoita. Hyvin pian levisi huhuja, että pakolaiset vievät työpaikat, juopottelevat, ahdistelevat naisia ja tekevät erilaisia rikoksia. Siis suurin piirtein samoista asioista syytettiin kuin nykypakoaisiakin. Suurin osa oli kuulemma tullut Ruotsin sosiaaliavun perässä,  joka jo silloin oli varsin mittava verrattuna Suomeen. Siis aivan samoja perusteita käyttivät silloiset Ruotsin maahanmuuttovastaiset kuin nykyisin on käytetty Suomessa.
Tosiasiassa kyse lienee yksinkertaisesti itsekkyydestä ja inhimillisyyden puutteesta. Suurin osa suomalaisista tuli myöskin aikanaan takaisin, mutta monet myös jäivät sille tielle. Tämäkin noudattaa pitkälti nykyistä linjaa, sillä eivät likikään kaikki halua jäädä Suomeen, vaikka toki on myös paljon niitä, jotka haluavat integroitua tähän yhteiskuntaan.

Pakolaisia on aina ollut ja tulee olemaan niin kauan kuin maailmassa on sotia. Sotia taas on tasan niin kauan kuin on vallanhimoa, ja sen pois kitkeminen ei ihan vähällä taida onnistua. Kun pakolaisuuden historiaa aletaan penkoa, niin eiköhän pyhä perhe, Josef, Maria ja Jeesus, olleet ensimmäiset historian tuntemat pakolaiset paettuaan vainoojiaan Egyptiin.

Varmasti pakolaisia on ollut jo paljon ennen ajanlaskumme alkua, enkä kovasti yllättyisi, jos muutama rasistikin joukosta päänsä nostaisi. 

Satavuotinen itsenäisyytemme pitää sisällään monen sorttisia pakolaisia, ja väite, että täällä ei ole pakolaisia, on todellakin tietämättömyyttä - ellen sanoisi peräti typeryyttä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti