keskiviikko 20. heinäkuuta 2016

Miksi Suomi ei selviä lamasta?


Todennäköisesti tuo otsikko sisältää jo periaatteellisen virheen tuomalla epäilyksenalaiseksi Suomen kyvyn selvitä lamasta. Luultavaa on, että Suomikin selviää lamasta niin kuin on aina selvinnyt, mutta kerta kerralta se on kyllä vaikeampaa, ja jo nyt tilastot kertovat, että tulemme toipumaan selvästi muuta Eurooppaa hitaammin. Talousviisaat näkevät siihen montakin syytä, eikä suinkaan vähiten merkityksellisenä pidetä suomalaista luonnetta. Suomalainen käyttää siitä ylpeästi sanontaa ”suomalainen sisu”, kun taas talousasiantuntijat nimittävät sitä jääräpäiseksi idiotismiksi. Selviä poliittisia virheitä on myös tehty ja kirjassaan ”Vapaa pudotus” muutamat viisaat niistä kertovatkin ja nimeävät jopa syyllisiä. Kirjastoista tuo kirja kyllä löytyy, jos jotakuta kiinnostaa penkoa asiaa hieman syvemmältä. Tässä yhteydessä en aio enempää tätä puolta valottaa, sillä minun agendallani on kovasti mielenkiintoisempi aihe, nimittäin ilmaston lämpeneminen ja puhdas energia. Miksi ylipäätään aloitin tämän blogini tuollaisella typistetyllä talouspolitiikan katsauksella, johtuu vain siitä, että näen tuon jääräpäisen idiotismin myös syynä tähän huonoon ilmastopolitiikkaamme.

Tässä blogissa tulen nyt käyttämään melkoisen määrän todellisten asiantuntijoiden sanontoja ja lainauksia niistä, joista suurin osa on peräisin Rauli Partasen ja Janne M. Korhosen toimittamasta kirjasta ”Musta hevonen”. Uskon tämänkin teoksen löytyvän kirjastoista kautta Suomen. Minut tunnetaan tuulivoiman vastustajana hieman Kalajokeakin laajemmalti, ja siitä on joku vetänyt johtopäätöksen, että olen ydinvoiman kannattaja. Näillä kahdella asialla ei sellaisenaan ole kuitenkaan mitään keskinäistä riippuvuutta, joskaan en ole nähnyt mitään aihetta vastustaa ydinvoimaa.

Neutraali suhtautuminen kaikkiin energiantuottomuotoihin on antanut minulle mahdollisuuden tarkastella kaikkia energiantuottotapoja jokseenkin puolueettomasti. Kun tuohon lisätään hyvä koulutukseni ja kokemus energia-alalta, voinen käyttää sanontaa ”valistunut näkemys.”

Ilmaston lämpeneminen on todella vakava asia, ja sen seuraukset voivat olla katastrofaaliset, mutta riittäköön tämä nyt varoituksena tähän. On kuitenkin syytä todeta, että jos jatkamme nykymenolla, ilmasto lämpenee vuoteen 2100 mennessä lähes 5 astetta, jota maapallo tuskin kestää. Meistä ei kukaan ole tapahtumia silloin todistamassa, mutta vastuu on meidän. 

 
On luultavaa, että ydinenergia on todellisuudessa ainut energiantuottomuoto, joka voi meidät pelastaa, joten tätä taustaa vasten minä kyllä olen ydinenergian kannattaja. En suinkaan väitä, etteikö pientä päästötöntä energiamäärää voida jollakin keinolla tuottaa, mutta kyse on mittasuhteesta. Tanska on tunnettu puhtaan energian puolestapuhujana, mutta onkin yllättäen noussut pohjoismaiden suurimmaksi saastuttajaksi, ja vain siksi, että sillä ei ole käytössä ydinvoimaa. Ydinvoiman rakentaminen on kuitenkin jonkinasteisessa vastatuulessa, joten tässä lienee nyt paikka ensimmäiselle lainaukselle:

”Ilmastonmuutoksesta eniten ääntä pitävien ympäristöjärjestöjen juuret ovat syvällä ydinaseiden ja ydinvoiman vastustamisessa. Niinpä niiden on ollut erityisen vaikea hyväksyä ajatusta siitä, että ydinvoimaa käytettäisiin ilmastonmuutoksen ja muiden ympäristöongelmien ratkaisussa.”

Merkillepantavaa on, että pelkkä Olkiluoto 3. valmistuttuaan on ympäristön kannalta hyödyllisempi kuin kaikki Tanskan tuhannet tuulimyllyt. Niin… ja tähän asiaan minulla ei ole mielipidettä, mutta uskon asiantuntijoiden lausuntoihin. Uskon myös tilastoihin, jotka kertovat, että ydinvoima on turvallisin kaikista energiantuottomuodoista ja että mitään jäteongelmia ei ole.

Kyllä minä suuresti ihmettelen, että vihreiksi itseään nimittävät ihmiset yhä vielä taistelevat ydinvoimaloita vastaan, vaikka heidän kuuluisi liputtaa niiden puolesta. Se on sitä mainitsemaani jääräpäistä idiotismia. Vaikka mitkä faktat lyötäisiin pöytään, niin uskotaan vaan uskon murtavan faktatkin.

Miten Suomi vois selvitä lamasta, kun eduskuntaankin on valittu hiihtäjiä, laulajia, rasisteja ja muita kehityksen vastustajia. Ei totta vieköön hyvältä näytä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti