maanantai 20. huhtikuuta 2015

Maastamuuton kustannukset


Suurten työttömyysajanjaksojen aikana ei oikein ollut keinoja kansallisen hyvinvoinnin tasaamiseksi, joten ihmisiä muutti Kanadaan, USA:han, Ruotsiin ja Australiaan massoittain. Se oli aikaa, jolloin se oli ehkä paremmin ymmärrettävää ja paremmin hyväksyttävääkin kuin ihan näinä päivinä. Ehkäpä tämä tilanne on nyt jossakin päin maailmaa.

  
En toki edelleenkään vastusta ihmisten vapaata liikkumista, mutta vastustan turhanpäiväistä mussutusta maahanmuuton kustannuksista. Mitataanpa millä mittarilla tahansa, ovat maahanmuuton kustannukset vain murto-osa maastamuuton kustannuksiin verrattuna.

Kun Suomen valtiossa syntyy lapsi nimeltä Matti, niin jo syntymähetkellä valtio sijoittaa häneen tuhansia euroja. Sitä mukaa kun Matti kasvaa ja vanhenee, nämä kulut kasvavat, ja jos sattuu niin, että Matti pääsee yliopistoon ja valmistuu joskus sieltä, tuntuu puoli miljoonaa aika kohtuulliselta summalta laskettuna hänen siihenastisen elämänsä kustannuksiin. Siihen ei kestä edes pahemmin sairastella, mutta eihän Matti nuorena sairastelekaan. Tulee vasta vanhana taas nauttimaan näistä hyvinvointivaltion eduista.

Mutta voi hyöveli!  Mitä Matti tekeekään valmistuttuaan? Kyllä hän katselee kaikenlaisia medioita löytääkseen itselleen työpaikan. Ehkä sellaista ei löydy, koska melkein joka niemessä ja notkelmassa on joku oppilaitos, josta on olemassa putki, jota myöten työnnetään maailmaan noita Miljoona-Matteja.

Katseltuaan aikansa noita työpaikkailmoituksia Matti viimein kyllästyy, pakkaa laukkunsa ja muuttaa johonkin sellaiseen maahan, joka on osannut hoitaa asiansa niin, että myös Mattia tarvitaan. Onhan se maalle loistava sijoitus tuo Miljoona-Matti, johon ei nyt sitten ole tarvinnut sijoittaa settiäkään, mutta koulutusta ja osaamista on vaikka koko kansalle jakaa.

Sellainen on siis Matti suomalainen.

En tiedä, onko missään koskaan laskettu, kuinka paljon nämä Miljoona-Matit ovat meille maksaneet, mutta ilman muuta kyseessä on todella jättimäinen summa. En ole laskenut minäkään, mutta kun joskus olen itsekin ollut tällainen ”Miljoona- Matti”, niin sormituntumalla voin väittää, että yhden hyvin koulutetun suomalaisen muuttaminen ulkomaille kustantaa vähintään saman kuin kymmenen ”mamun” kotouttaminen täällä Suomessa.

Meitä suomalaisia on maailmalla jo toista miljoonaa. Se on noin 20% kansastamme. Ehkä kaikki eivät ole vieneet mennessään tuota miljoonapääomaa, mutta kyllä he nykyisin alkavat olla sieltä parhaiten koulutetusta päästä.

Ei siis tuhlata aikaa ja energiaa muutaman ”mamun” kustannuksiin, varsinkin kun siitä on olemassa jo esimerkkejä niistä maista, joissa todellakin on ulkomaalaisia. Keskitytään maastamuuton kustannuksiin, sillä ne ovat varmasti monin verroin merkityksellisemmät.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti