torstai 11. syyskuuta 2014

Näennäsvihreät ja tosivihreät


Me kaikki vanhentuneet, minä, auto ja ajokortti, olimme eilen liikenteessä, ja kuuntelin jotain ohjelmaa vanhanmallisesta autoradiostani. Vaikka en juuri koskaan ole kirjoitellut ammattiasioista tässä blogissani, niin jotenkin kirpaisi sielua tuo täydellinen tietämättömyys muovista. Oli herra kuulemma ideoinut muovittoman syyskuun. Kyllä minun materiaalitekniikan DI-koulutukseni perusteella täytyy ihmetellä ihmisten yksipuolista suhtautumista tähän todella loistavaan polymeeritekniikan saavutukseen.

Se, että ympäristöä sotketaan, on todella valitettava asia, ja on ikään kuin sallittua heitellä paperiroskia sinne tänne, mutta ”muovi saastuttaa ympäristöä”. Tottahan se on, että muovi ei maadu luonnossa samaa tahtia kuin paperi, mutta kovin harva tietää tosiasioita muovistakaan. Vihreiksi itseänsä kutsuvat populistit hehkuttelevat asioita toisten tietämättömien kustannuksella ja ratsastavat asioilla, jotka eivät ole ollenkaan totta, tai sitten mitalilla on myös toinen puoli. Minä olen aina pyrkinyt erottamaan nämä kaksi vihreällä aatteella ratsastavaa toisistaan. Käytän nimityksiä näennäisvihreät ja tosivihreät.

Siinä kun näennäisvihreät ihmettelevät muovin hidasta maatumista, tosivihreät paheksuvat luontoon heitettyjä roskia. Kyllä tosivihreät kuitenkin hieman vihreämmin ajattelevat kun näennäisvihreät, sillä esimerkiksi Kalajoen juhannuksen jälkeen on luonnosta poimittava niin muovit kuin paperitkin. Paperiroskia on paljon enemmän kuin muovia. En tiedä, muuttuisiko näennäisvihreiden asenne siinäkään vaiheessa, kun yleiseen tietoon tulisi se tosiasia, että yhden paperitonnin valmistaminen saastuttaa ympäristöä monikymmenkertaisesti enemmän kuin muovitonnin valmistaminen. 

Myös muovin myrkyllisyydestä on olemassa monenlaisia legendoja, joten koetan nyt oikaista niitäkin. Pääsääntöisesti muovi pitää sisällään samoja alkuaineita kun esimerkiksi vesi ja ilma. Peruspolymeerissä ei ole mitään myrkyllistä, mutta on totta, että muovissa voi olla myrkyllisiä lisäaineita - aivan samoin kun paperissakin. 

http://bax.fi/muovikassi-vai-paperikassi 


http://www.sll.fi/mita-me-teemme/tuotanto-ja-kulutus/mips/tietopankki/kassit

Kovin fanaattisesti en yleensä ole suhtautunut mihinkään, mutta kieltämättä minua ovat aina ärsyttäneet väittämät, jotka perustuvat pelkästään yleiseen käsitykseen. Jos tiedän näiden käsitysten virheellisyyden, pyrin kyllä oikaisemaan näitä tietoja. Yleinen käsitys on myös se, että muovi sulaa helposti korkeassa lämpötilassa. Näinhän asia pääsääntöisesti onkin, mutta muovi on tosiaankin monipuolinen aine. Avaruustekniikka tuntee hyvin myös ns. tikapuupolymeerin, joka kestää lämpöä enemmän kuin yksikään tunnettu metalli. Tällä tuskin on mitään tekemistä vihreyden kanssa, mutta onpahan vain hyvänä esimerkkinä sinunkin tietämättömyydestä.

Tätäkään ei ehkä aina ole luettavissa poliittisesta blogista, mutta kun ”vihreät” ovat aivan puolueeksi julistautuneet, niin ihmettelen, kuinka kauan heidän sallitaan ratsastaa täydellisellä tietämättömyydellä. Tämä ilmenee niin energiapolitiikassa kuin monessa muussakin ihmisten arkeen osuvassa asiassa.

Totta on, että meidän jätehuollossa on paljon kehittämistä, samoin kun energiataloudessakin. Myös kierrätystä tulisi kehittää, mutta mikään asia maailmassa ei parane terroriteoilla, joihin minä rinnastan esimerkiksi jollekin öljynporauslautalle rynnäköinnin. Minun mielestäni sentapainen ”vihreys” on häpeäksi tälle kansalle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti