sunnuntai 14. syyskuuta 2014

Facebookin 7 käskyä


Tästä voi nyt jokainen ottaa vaikka nokkiinsa, mutta kuuntelin juuri radiosta, kun Enbuske kertoili käsityksiään Twitterin maailmasta ja hänen itsensä kirjoittamista säännöistä, joita hän nimitti Twitterin käskyiksi, niin ajattelin tuota ihannetta, jota kohden pitäisi pyrkiä. Kun en juurikaan käytä Twiteriä, vaikka olenkin sinne kirjautunut, niin keksinpä laatia samanlaisen listan Facebookista, jossa kyllä olen mukana aina silloin tällöin.

  
1.     Koeta käyttää säädyllistä kieltä.

Tuo lause tuli ensimmäisenä mieleen, sillä hyvin monet minunkin tuntemat ihmiset saattavat käyttää sanoja, jotka eivät kuulu tai joiden ei ainakaan luulisi kuuluvan kenenkään sanavarastoon. Anteeksi vaan, että toistan näitä sanoja nyt, mutta se on oikeastaan ainut tapa havainnollistaa ne. Näitä sanoja ovat siis ”vittu, paska ja kusetus”. Monet näistä ihmisistä eivät puheissaan käytä tällaista kieltä, mutta facebook antaa ikään kuin luvan puhua vähän roisimmin.

2.     Älä kiusaa

Tämä on käsky, jota joskus tekee mieli rikkoa, ja voi olla, että olenkin rikkonut, mutta en tarkoituksellisesti. Joskus vain suututtaa joku kommentti niin pahasti, että en tahdo muistaa, että on todennäköistä minun aivoissani olevan isompi ”leka” kuin kaverilla, joten on parempi että en ”lyö”. Entisenä nyrkkeilijänä ymmärrän kyllä, että ei saa lyödä itseään pienempiä.

3.     Älä sano väärää todistusta mistään.

Tämä on hyvin lähellä tuota Raamatun käskyä, jossa kielletään kertomasta ”satuja” kanssaihmisistä. Olisikohan tuo tähänastisista käskyistä ainut, jota en tietoisesti ole koskaan rikkonut. En tietenkään tiedä läheskään kaikkea, mistä minulla on mielipide, siksi pyrinkin yleensä sanomaan, että minun mielestäni on niin tai näin. Jos joskus tuo mielipidettä ilmaiseva lause on jäänyt pois ja olen ollut väärässä, niin anteeksi kovasti. Kyllä sellaista voi tietysti sattua.

4.     Kunnioita kanssaihmisiäsi.

Nyt tulin kohtaan, joka vaatii tavallista fiksumpaa asennetta, sillä mukana on ihmisiä jotka eivät aina muista olevansa tekemisissä tavallisten suomalaisten kanssa. He vetävät milloin minkinlaista roolia, ja se saattaa ärsyttää niin, että kunnioittaminen on lähes mahdotonta. Silloin täytyisi vain muistaa, että jokaisella meistä on omat heikkoutensa, eivätkä nämä heikkoudet vie ihmiseltä ihmisarvoa.

5.     Älä lataa isoja kuvia.

No facebookkiin en yleensä lataile kuvia lainkaan, syvästi tietoisena, että ne siirtävät ihmisten päivityksiä joskus suorastaan näkymättömiin. Anteeksi taas kuvien lähettäjille, mutta pääsääntöisesti ne ovat myös melko tyhjänpäiväisiä. Jos kuitenkin tuntuu siltä, että on ihan pakko lähettää joku kuva, niin lähetä se, mutta älä lataa kuvia kuvien vuoksi.

6.     Tunne ystäväsi.

Joskus minusta tuntuu, että on ihmisiä, jotka keräävät ns. ystäviä vain osoittaakseen että ystäviä on. Tosiasiassa he eivät ole koskaan nähneet kyseistä ihmistä ja tuskin tunnistaisivat jos tämä kävelisi vastaan. Itsekin olen sortunut tähän samaan hyväksymällä kaverikseni jonkun kaveruutta pyytävän tuntematta tätä lainkaan. Olen kuitenkin kuvitellut, että jotenkin tiemme on risteillyt tässä maailmassa, jota todella paljon olen nähnyt.

7.     Älä pahastu.

Tämä on tärkeämpi ”pykälä” kun arvaatkaan, sillä monet ovat pilanneet päivänsä närkästyneenä jostakin sanomastasi, jolla et tosiasiallisesti ole tarkoittanut mitään erityistä. Oman pahan mielesi voit kuitenkin estää yrittämällä noudattaa tätä käskyä.

Ei tästä ihan kymmentä käskyä kertynyt, mutta koetetaan nyt noudattaa edes noita seitsemää. Kyllä noidenkin noudattaminen jo jonkin verran tuota naamakirjan naamaa pesisi ja säästää sinua monelta tarpeettomalta harmilta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti