torstai 18. helmikuuta 2016

Oppimaton kansamme

Kaikkea minä kanssa luulen! Luulen olevani eräs Suomen koulutetuimpia ihmisiä, mutta siltikään en näe sinivalkoista silloin, kun kuulen väitettävän, että Suomessa on maailman paras koulutusjärjestelmä. En ole tutustunut likikään kaikkien maiden koulutusjärjestelmiin, mutta ihan kylmiltään voin väittää, että ei olla lähelläkään. Sen verran olen maailmaa nähnyt, että sinivalkoisen sijasta näen kyllä punaista, jos joku tuollaista tosissaan väittää. Olen aikaisemminkin kirjoittanut tästä maailman kalleimmasta koulutusjärjestelmästä, joka tekee lapsistamme paitsi liikuntakyvyttömiä, niin myös uusavuttomia. Koulutusjärjestelmämme ei ehkä ole maailman huonoin, mutta ei läheskään maailman paras.

  
Minulla on näillä kirjoituksillani tapana sohaista hieman ampiaispesään, ja teen sen useimmiten tahallani. Seison kyllä silti sanojeni takana kaikissa tilanteissa. Tietysti on asioita, joissa olen joskus väärässä, mutta jos todella niin käy, että havaitsen sen tai se tulee muuten toteen näytetyksi, myönnän auliisti näin olevan. Yleensä tarkoitus onkin saavutettu, kun keskustelu on herännyt. Valitettavaa on, että tämä minun blogi on lukijamäärältään niin pieni, että kirjoitinpa mitä tahansa, sillä ei ole sen vertaa merkitystä, että se herättäisi edes laajemmin keskustelua. Näyttää siltä, että ne vähäiset blogieni kommentoijatkin puhuvat jotenkin aivan eriasiasta kuin blogeissani kerron.

Vaikka oletankin, että Suomen koulutusjärjestelmä ei ole maailman huonoin, ei se myöskään ole maailman paras. Ottaen huomioon meidän mahdollisuutemme, voisin melkein väittää että olemme maailman oppimattomin kansa. Emme ole oppineet edes omasta historiastamme, puhumattakaan lukemattomista poliittisista munauksista, joihin jokainen meistä jatkuvasti törmää, jos vaivautuu kulkemaan silmät auki. Edellisessä blogissani koetin muistuttaa perustuslaistamme, joka on kokonaan vesittynyt, ja sen määräyksistä ei kukaan tunnu välittävän. Edelleen olen sitä mieltä, että jos kansanedustajat saisivat vapaasti äänestää oman vakaumuksensa mukaan, monet poliittiset päätökset olisivat kovasti erilaiset ja hallituksen olisi jatkuvasti oltava hieman varpaillaan. Huono päätös saattaisi johtaa potkuihin tuolta arvostetulta tuolilta.

Oppimattomaksi siis väitän tätä kansaa. Minun tehtäväni ei toki ole opettaa tätä kansaa - ei enää - mutta jotkin asiat sattuvat sen verran korvaan ja silmään, että en voi olla heittämättä lusikkaani soppaan. Olen kauhean pahoillani, että joskus saatan kulkea hyvänkin tutun ohi huomaamattani, mutta voitte olla vakuuttuneita, että se todella tapahtuu minun suppeasta havainnointikyvystäni johtuen. Anteeksi siis kauheasti. Anteeksi pyydän myös niiltä naisihmisiltä, joita en ehkä tunnista vielä yhden tai kahden tapaamisen jälkeenkään. Sellaista se on. Vanhuus ei tule yksin, mutta kyllä naisetkin ovat loistavia naamioitujia.

Mutta se lusikka siinä sopassa!

Suomessa tuntuu olevan tuo muodollinen pätevyys tärkeämpi kuin todellinen pätevyys, mutta en silti jaksa uskoa, että esimerkiksi suomen kielen opetuksessa on painotettu, että melkeinpä välimerkki kun välimerkki voidaan korvata sanalla "vittu", ja kun puheen tai kirjoituksen tyylisuuntaa halutaan arvostella, sanotaan ihmisen puhuvan "paskaa".

Johan sitä tähän ikään on oppinut ,mitä nuo sanat oikeasti tarkoittavat, vaikka en tiedä onko niillä mitään virallista statusta. Muistan vielä hyvin, kun nuorimmainen poikani lipsautti tuollaisen sanan suustaan, kysyin että missä hän on sen oppinut, koska ei kotoa ainakaan.

"Koulussa opetetaan", vastasi poika puolitosissaan. En nyt ole ihan varma, opettavatko opettajat vallan tuollaista, mutta siitä olen varma, että ainakaan tuohon ei muodollista pätevyyttä tarvita. Olkoonpa ihminen kuinka pätevä tahansa, kyllä minä epäilen hänen kykyään opettaa, jos hän ei osaa edes sanoa oppilaalleen, että ei ole tapana syödä hattu päässä, vittu ei ole välimerkki eikä ruokalassa koskaan tarjota paskaa.

 
Oikein iloiten kuuntelin taas aamulla puheradiota, jossa uutisoitiin, että tiettyjen tehtävien pätevyysvaatimuksia aiotaan alentaa. Hyvä niin, sillä antaahan se mahdollisuuden työnantajille palkata muodollisesti pätevän paikalle tosipätevän.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti