perjantai 11. syyskuuta 2015

Miksi tuulimyllyt kasautuvat


Ihan vilpittömästi ihmettelin, että mistä johtuu tuulimyllyjen kasautuminen niille seuduille, joihin rakennetaan ydinvoimalaa. Tässä tapauksessa siis lähinnä Pyhäjoen ja Euran ympäristöön. En käytä kovin mielelläni sanontaa ”tuulivoimalaitos”, vaikka vanhana voimalaitosmiehenä hyvin tiedän, että eiväthän ne oikeasti mitään myllyjäkään ole. Ovatpahan vain häkkyröitä, joihin rakennettu turbiinin ja generaattorin yhdistelmä silloin tällöin tuottaa sähköä, jos hyvin sattuu. Sähköä tulee siis, jos sattuu tuuli puhaltamaan. Suurin puhallus on kuitenkin ns. ”voimayhtiöiden” puhallus, joka suuntautuu veronmaksajien lompakkoon

  
Tulkintani ”tötteröiden” kasautumiseen löytyykin luultavasti juuri ydinvoimalaitoksista, jotka ovat oikeita voimalaitoksia ja joiden hyödyllisyys on kiistaton. Hyödyllisyydestä huolimatta ydinvoima herättää myös vastustusta, joka johtunee siitä, että ydinvoimaa vastustavat vihreät ovat yleensä sen verran teknisesti osaamattomia, että he pelkäävät kaikkea sitä, missä esiintyy sana ydin. Todennäköisesti sotkevat kaiken ydin-liitteisen ydinpommeihin, joita USA pudotti toisessa maailmansodassa Japaniin. Kieltämättä se oli ruma teko, mutta ruma tekohan koko toinen maailmansota oli. Oikeasti toinen maailmansota ei ollut edes ”toinen”, vaan se oli järjestyksessään jo ainakin 34. Varmaan parempi olisikin käyttää nimitystä ”toistaiseksi viimeisin maailmansota”.

Niin, siis siitä kasautumisesta. Jostakin ihmeellisestä syystä ydinvoiman vastustukseen liittyy usein myös tuulivoimamyönteisyys, joten nämä lompsasta puhaltavat saavat päänsilityksiä paikallisilta vihreiltä. Ehkä tilanteen rauhoittamiseksi juuri näille alueille kasaantuu siis noita tötteröitä, ja paikalliset asukkaat joutuvat nielemään kaikki niiden mukanaan tuomat haitat. Näiden tötteröiden rakentamiseen kun ei tarvita valtioneuvoston lupaa. Ei minunkaan mielestä valtioneuvostolla pitäisi olla mitään mutisemista voimayhtiöiden päätöksiin, mutta saksalaisista tutkimustuloksista voitaisiin kyllä vetää se johtopäätös, että terveysviranomaisten lupa tuulimyllyihin tarvittaisiin.

Jos olen oikein ymmärtänyt vihreän ideologian, niin eräs tuulivoiman suosimisen syy on ns. päästöttömyys. No, eihän tuuli oikeasti päästöjä synnytäkään, mutta kun tuuli sattuu toimimaan vain silloin tällöin, tarvitsee se aina rinnalleen oikean voimalaitoksen. Yleensä tämä on lämpölaitos, jota tarvitaan silloin, kun ei tuule. Ei siis ole ihme, että esimerkiksi USA:ssa huomattiin, että päästöt lisääntyivät tuulivoimaloiden yleistymisen myötä. Kyllä minäkin kannatan vihreitä arvoja, mutta en vaan voi hyväksyä ihmisten salakavalaa ”rosvoamista”. En heidän terveyden vaarantamista enkä ns. vihreää terrorismia.

Pori on kaupunki siellä jossakin Eurajoen läheisyydessä. Tässä nyt sitten eräs linkki, josta voitte lukea niistä ”sivuvaikutuksista” joita nuo paljon puhutut myllyt ovat sille seudulle aiheuttaneet. Oikeasti kannattaisi näihin asioihin suhtautua vakavasti myös Kalajoella. Se, että TV näkyy huonosti, on aika pieni vaiva… ihan liikaahan minäkin olen sitä katsonut. Kohtuullista olisikin, että myllyjen läheisyydessä asuvat ihmiset vapautettaisiin ainakin YLE-verosta. Eihän se ihan oikealta vaikuta, että samalla, kun meiltä puhalletaan rahaa tuulivoimayhtiöille, meiltä puhalletaan rahaa myös YLE:n menoihin, vaikka näkyvyys viedään.

Tuulivoima ei ole päästötöntä, ei vaaratonta, eikä halpaa.

1 kommentti:

  1. Jos oltaisiin Italiassa, tuulivoimaloiden ja ydinvoimalan läheisyyttä voisi selittää myös se, että vetämällä kaapeli ydinvoimalasta tuulivoimalaan ja sieltä sitten kantaverkkoon, saataisiin lisää syöttötariffisähköä. Johan alkaisi tuulivoimala kannattamaan. Mistä sen tietää, vaikka suomalaisetkin oppivat vielä joskus EU-tavoille.

    VastaaPoista