lauantai 25. heinäkuuta 2015

Tänään Kallan kuvernööri


Onkohan tänään taas sellainen aamu, että en oikein ole tyytyväinen itseeni. Selkää särkee, nivelet eivät taivu ja rintaan pistää. Joskus pohdin sitäkin, mitä tässä vuosien varrella on tullut kirjoiteltua ja luulevatkohan ihmiset minun luulevan, että olen aina oikeassa. No, tavallaan tietenkin olen oikeassa, sillä hyvin harvoin julkaisen muuta kuin omia mielipiteitäni ja eihän mielipide voi koskaan olla väärä. Joskus ne jopa osuvat yhteen totuuden kanssa, sillä en juurikaan kirjoita asioista, joista en mitään tiedä. Sanottakoon, että kyseessä on lähes aina ns. valistunut arvaus, ellei satu peräti niin, että joissakin asioissa on kokemusperäistä tietoa. Pääsääntöisesti olenkin pyrkinyt kertomaan myös sen, mistä tieto on peräisin.

Kansainvälisistä asioista samoin kun maahanmuutosta on tullut jotenkin minun lempiaiheeni, johtuen paljolti siitä, että näistä asioista minulla on paljon kokemusta. Lähes kaikki kansainväliset tilastot vahvistavat minun käsityksiäni maahanmuuton vaikutuksista. Se nyt vaan on niin, että jos aiomme pitää huoltotaseestamme edes jonkinlaista huolta, olisi jokaisen naisen synnytettävä vielä yksi lapsi lisää. Kun Suomen kansa ei tähän suostu - ei ehkä pystykään, jää ainoaksi vaihtoehdoksi maahanmuutto. Paitsi kristillinen elämänkatsomukseni niin myös tilastot ja kansainvälinen kokemukseni puhuvat tämän näkemyksen puolesta. Jos tänne joku todella haluaa muuttaa, niin tervetuloa. Pääsääntöisestihän muutto Suomesta on ollut suurempaa kuin muutto Suomeen, ja tämä tase on kääntynyt päinvastaiseksi vasta muutama vuosi sitten. Kansakuntamme kasvu alkaa olla nyt normaalin suuruista, mutta yllätys yllätys: viime vuonna luonnollinen syntyvyyden kautta tullut kasvu oli vain 600 henkeä, ja loput vähän yli 5000 henkeä olivat maahanmuuttajia. Se luku, joka tarvittaisiin huoltotaseen tasapainottamiseen, pyörii tuolla 6000 – 7000 tienoilla. 

 
Toinen mieliaiheeni on ollut energiapolitiikka ja sen myötä tietysti ydinvoima. Myös tässä asiassa nojaan sekä kokemukseeni että myös koulutukseeni. Päinvastoin kuin ehkä oletetaan, en ole ydinvoiman puolustaja enkä tuulivoiman vastustaja. Kylmät tosiasiat vain kertovat, mihin meidän itse kunkin pitäisi uskoa. Maailmalla on tehty lukuisia päätöksiä sekä ydinvoiman puolesta että sitä vastaan, ja monet maat vispaavat jaa/-ei -äänten välillä. Joskus ydinvoimasta luovutaan ja joskus se taas otetaan uudelleen käyttöön. Nämä päätökset ovat yleensä poliittisia päätöksiä, joissa asiantuntijat vaiennetaan. Tässäkin asiassa on kolme faktaa. Energiataloudessa me elämme vahvasti tuonnin varassa, ja jos emme kehitä omaa energiatuotantoamme, ostamme sähköä ulkomailta. Toinen fakta on se, että ydinvoima on ainut varteenotettava vaihtoehto nyt, kun fossiilisten polttoaineiden käyttöä rajoitetaan ja vesivoima on lähes kokonaan rakennettu. Ehkäpä löytyisi vielä muutama muukin fakta, mutta kun kolme lupasin, niin jääköön kolmeen. Se kolmas on se, että meillä on erinomaisesti toimiva laitos Loviisassa, ja vaikka se on rakennettu 70-luvun tekniikalla, se on toiminut lähes häiriöttä viisi vuosikymmentä. Toki on pelkkä oletus, että nyt meillä on jo käytössä huomattavasti parempi tekniikka. Loviisan tekniikkaan sain aikoinani tutustua, ja kyllä sekin jo luottamusta herätti. En siis ole ydinvoiman puolustaja enkä vastustajakaan, mutta en pidä aivan reiluna sitä, että sen vastustus nojaa lähes yksinomaan tunteisiin. Maailmalla on parhaillaan rakenteilla yli 60 laitosta ja suunnilleen saman verran on suunnitteilla niiden jo käytössä olevien yli 400 lisäksi. On siis täysin valheellinen argumentti, kun väitetään, että muualla maailmassa ollaan luopumassa ydinvoiman käytöstä. Kuka luopuu kuka ei… ne eivät ole asiantuntijoiden päätöksiä.

 "Jos joka talossa olisi tällainen, voisimme hylätä ydinvoiman ja fossiilin polttoaineet. "

Sanonta, että ”en vastusta, enkä kannata” pitänee paikkansa myös tuulivoiman suhteen. Vähän kalliita leikkikalujahan ne ovat, kun sekä osat että työvoima tuodaan ulkomailta, mutta leikkiköön ketä leikityttää. Kun 5 MW mylly tuottaa keskimäärin vain 1 MW sähköä ja sen käyttöikä voi rajoittua jopa 10 vuoteen, on ihan vakavasti sanottava, että kallis lelu oli. Tänä 10 vuoden aikana se tuskin pystyy edes kuolettamaan itseään, mutta veronmaksajien rahoja siinä palaa ihan merkittävä määrä. Ainahan joku jostakin hyötyy - jopa mummon kuolemasta, mutta mikään energiatalouden pelastaja se ei ole.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti