tiistai 21. heinäkuuta 2015

"Persut" ja rasismi

Olinhan minäkin Perussuomalaisen puolueen jäsen vuosikausia, mutta muutto tänne Kalajoelle muutti paljon näitä näkemyksiä tästä puolueesta. Silloinkin olin, ja olen edelleenkin sitä mieltä, että pääpiirteittäin puolueen ohjelma on hyvä, mutta mitäpä sitä kiertelemään, että ”seurakunta” on pikkuisen sekalaista. Tervehenkinen puolueen perusohjelman eteenpäin vieminen on varsin vaikeaa, eikä se aina avaudu niille ihmisille, jotka jo entuudestaan suhtautuvat hieman varauksellisesti kaikkeen uuteen. Puolueena Perussuomalaiset rp. on uusi tulokas poliittisella kartalla, ja myös se on saanut kokea paljon puhutun ”muutosvastarinnan” vaikutuksen ihmisten äänestyskäyttäytymiseen. Myös media on asioita hämmennellyt.

Perussuomalaiseksi tunnustautuminen tai edes puolueen äänestäminen vaatii jonkinlaista siviilirohkeutta, puolueen erinomaisista päämääristä riippumatta. Puolueen onni on ollut, että hyvin monet kantansa salanneet ovat kuitenkin äänestyskäyttäytymisessä piirtäneet numeronsa Perussuomalaisten ehdokkaalle. Minun mielestäni hyvä näin.

En osaa oikein arvioida, mitä vaikuttaa tuo paljon puhuttu ”persujen” maahanmuuttokriitisyys puolueen kannatukseen. Toki olen antanut itseni ymmärtää, että puolue on kerännyt jonkin verran rasistien ääniä, mutta tiedän, että nuo rasistiset mielipiteet ovat myös syöneet tuota kannatusta. Jopa Jussi Halla-aho tiedusteli vaimoltani, miten paljon vaimoni arveli sen syövän puolueen kannatusta, jos hän asettuu ehdokkaaksi eduskuntavaaleihin. No ei ollut Jussi ehdokkaana, ja puolue sai toisen ison jytkyn jo toisissa perättäisissä vaaleissa. Vaikea sanoa, mitä olisi tapahtunut jos Halla-aho olisi ollut mukana, mutta ei siinä nyt ainakaan ihan hassusti käynyt ilman Jussia.

Perussuomalaiset rp on nyt salonkikelpoinen hallituspuolue, ja minä ainakin toivon, että puolue osaa myös käyttäytyä arvonsa mukaisesti. Keskustelin ennen vaaleja eräässä valtakunnallisessa tilaisuudessa nykyisessäkin eduskunnassa vaikuttavan ”persujen” kansanedustajan kanssa juuri tuosta rasismista. Aivan sanatarkasti en muista keskustelun sanamuotoa, mutta jotenkin näin se meni:

Minä: ” Pidän perussuomalaisten tavoitteita ja ohjelmaa erittäin hyvänä, mutta mielestäni tuo rasistinen leima pitäisi saada puolueesta pois.”
Kansanedustaja: ”Nythän Jussi Halla-aho on Brysselissä, ehkä se hieman rauhoittaa tilannetta täällä.”

Kun kansanedustajatkin suhtautuvat asiaan noin, pitäisi jonkun uskaltaa ottaa ne ratkaisevat askeleet oikeaan suuntaan. Ei se ole enää nykyaikaa, että ihmisiä erotellaan syntymäpaikan ja kansallisuuden mukaan. Jos niin hulluja löytyy, että haluavat asua täällä kylmässä pohjolassa, niin toivotetaan ihmeessä tervetulleiksi. Meidän työikäinen väestömme vähenee hurjaa vauhtia, ja pikemmin kuin arvaattekaan, huoltotaseemme on kestämätön. Homma-foorumin tapainen järjestö pitäisi olla kielletty kaikissa sivistyneissä yhteiskunnissa.

On varsin todennäköistä, että minä yhä edelleen äänestän perussuomalaisia, mutta en ole lainkaan varma asiasta. Jo viime vaaleissa olin hyvin ”nippanappatilanteessa”, kun oli olemassa pieni vaara, että ääneni päätyisi tunnetun rasistin hyväkasi. No nyt voin tunnustaa, että siinä suhteessa kaikki hyvin enkä usko tällaisen vaaran uhkaavan ainakaan kunnallisvaaleissa, sillä onhan paikallisen perussuomalaisten järjestön puheenjohtajakin maahanmuuttaja.

Toivottavasti näihin asioihin saadaan muutoksia myös valtakunnallisesti. Täytyy myöntää, että puolueen rasistisuus oli yksi syy puolueesta erooni, vaikka toki siihen vaikuttivat monet muutkin tekijät. En siis ole mikään puolueen kivittäjä, mutta toivon sen kehittyvän kohden eurooppalaisuutta. En toki ole EU:n kannalla minäkään, mutta kun unionissa ollaan, niin eletään nyt sitten niiden sääntöjen mukaan, mutta ihan joka risausta ei kannata kuunnella.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti