maanantai 20. heinäkuuta 2015

Suomalainen sananvapaus

Se, että saan tänäänkin kirjoittaa tätä blogiani, on sitä suomalaista sananvapautta parhaimmillaan. Minulla on oikeus kertoa oma mielipiteeni melkeinpä asiasta kun asiasta. Jopa siitäkin, uskonko Venäjän valtaavan Suomen. No en usko, vaikka uskonkin, että tämä Ras putinin ”sukulaispoika” Vladimir kyllä haluaisi tehdä niin. Se on vallanhimoa, jolle Putinkaan ei uskalla antaa periksi, vaikka epäilenkin hänen sanojaa halusta säilyttää hyvät suhteet Suomeen.

Kun tämä netti ei sensuroi sanoja, pitäisi jokaisella tänne kirjoittavalla olla jonkinasteinen itsesensuuri ihan vain kielenkäytössä. Luultavaa on, että mitään ihmisen ulosteita ei kukaan suustaan päästä, vaikka mielipiteet evät aivan omiani vastaakaan. Ehkä juuri tästä syystä en minäkään muista koskaan kirjoittaneeni yhtään p:llä tai v:llä alkavaa adjektiivia tänne. Jos joku on sitä mieltä, että tällaistakin ainetta voidaan suusta ulos työntää, niin kaipa hänellä on siitä hyvin omakohtaisia kokemuksia.



Minä kyllä koetan pysyä varsin lähellä totuutta nyt ja aina. Ehdottomasti olen sitä mieltä, että jos totuudeksi väitän jotain, on minulla oltava siitä myös riittävä ja luotettava tieto. Muussa tapauksessa olen joutunut tyytymään vain mielipiteisiin, jotka toki perustuvat johonkin lähellä totuutta olevaan asiaan.

En aina muista edes mistä ja mitä milloinkin olen kirjoittanut, mutta kyllä se sillä hetkellä on ollut vankkumaton mielipiteeni. Kovin moni asia ei kai ole vuosien varrella edes muuttunut, joten kaipa ne ajatukset sitten ovat lähelle oikeaa osuneet. En nimittäin tunnista itsessäni tuota suomalaisille niin ominaista piirrettä, jota sanotaan ”oikeassa olemisen tarpeeksi”. Se on ominaisuus, joka estää ihmisen sisäisen kehityksen. Sellaista toki luulen tapahtuneen, että minut on leimattu milloin minkin vastustajaksi tai jonkin asian kannattajaksi.

Voin nyt heti kertoa, että esimerkiksi tuulivoimaa en vastusta. Vastustan vain niitä argumentteja, joilla sen rakentamista on puolustettu. Sen työllistävä merkitys on varsin vähäistä niin kauan kun voimalat rakennetaan ulkomaalaisista osista ulkomaalaisella työvoimalla. Ehkä satama ja hotellit siitä jotakin hyötyvät. Luultavasti myös logistiikka jää suomalaisten huoleksi, mutta energiatalouden kannalta ei laitoksilla ole suurtakaan merkitystä. Melkeinpä tekisi mieli huutaa: ”Käsi ylös ne kalajokiset, jotka ovat työllistyneet tuulivoimalan asennukseen!” En usko kovin monen käden nousevan.

Kaipa minä olen myös leimautunut ydinvoimamyönteiseksi. Erityisesti en edes sitä ole, mutta kun totuus vain on se, että ei ole olemassa muutakaan todellista vaihtoehtoa, niin tähän on nyt tyydyttävä. Kyllä tässäkin voitaisiin jonkinlainen kädennostoäänestys pitää. ”Käsi ylös ne loviisalaiset, jotka ovat kärsineet ydinvoimalasta!” En usko, että kovinkaan moni käsi nousee, siitäkään huolimatta, että laitos on pyörinyt jo viisi vuosikymmentä. Ainoat häiriötekijät, jotka minun tietooni on tulleet, ovat hieman samankaltaisia kun nyt Pyhäjoellakin nähdyt. Vihreät terroristit ovat häirinneet kaikella tavoin laitoksen toimintaa ja työllistäneet ainakin poliiseja.

Toiminta, johon poliisi joutuu puuttumaan, on pääsääntöisesti aina rikollista, eikä sitä koskaan kenenkään pitäisi suosia tai puolustella. Se on yhteiskunnalle kallista eikä yleensä hyödytä ketään.

Olen kai joskus kertonut, että minäkin kannatin Vihreää liikettä joskus Koijärven aikoihin, mutta liikkeen politisoitua myös sen tavoitteet muuttuivat, eivätkä ne monia ”kunnon ihmisiä” enää jaksaneet kiinnostaa. Kyllä minusta siltä vaikuttaa, että nykyvihreät ovat reaalimaailman ulkopuolella eläviä häirikköjä, joiden aiheuttamien vahinkojen korjaaminen tulee yhteiskunnalle varsin kalliiksi.

Sellaistahan se on, että tästäkin asiasta voidaan olla toista mieltä, mutta tämä nyt on minun mielipiteeni. Se ei kuitenkaan ole estänyt minua ystävystymästä myöskään monen Vihreän kanssa. Asioista voidaan näet olla monta mieltä, eikä minulla ole oikeutta diskriminalisoida kenenkään ajatuksia, vaikka luulisinkin, että tunnen nämä asiat keskivertoa paremmin.

Kyllä se kuitenkin niin on, että pelkoa ei kenenkään pitäisi lietsoa, jos pelkoon ei ole mitään syytä. Auto-onnettomuus, tupakan poltto tai viinan juonti on monin verroin todennäköisempi kuoleman syy kuin ydinonnettomuus. Onhan se geenimanipuloitu maissikin ”vaarallista”, vaikka sellaisesta ei tiettävästi ole mitään näyttöä. Ihmisen luonteeseen näyttäisi kuuluvan se, että pelätään kaikkea näkymätöntä, kuten esimerkiksi kummituksia ja ydinvoimaa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti