lauantai 30. elokuuta 2014

Suljetut ovet


Olen antanut kertoa itselleni, että Kalajoen kaupunginvaltuusto on keskustellut jotakin jossain, suljetuin ovin. Se sai niskakarvani nousemaan pystyyn, kunnes tajusin, että kyse olikin Fennovoiman tiedotustilaisuudesta, joita kyllä on syytä pitääkin. Kokonaan toinen asia on se, onko ne pidettävä tavalliselta kuntalaiselta salassa. Vai pelätäänkö sitä, että kansa saisi todellista tietoa asiasta ja kääntyisi massiivisesti ydinvoiman kannattajaksi?

  
Olisi koomista seurata muutamien kehityksen vastustajien rimpuilu tekniikan nousua vastaan, ellei kyseessä olisi tosi vakava asia. Monesti nämä vihreillä arvoilla ratsastavat ihmiset vetoavat joihinkin korkeasti koulutettujen mielipiteisiin, vaikka he eivät edes tiedä, minkä alan oppineita nämä ovat. Pidän itseäni jokseenkin hyvin koulutettuna ja melko kokeneenakin ihmisenä, mutta olen joutunut havaitsemaan, että monet melko vähän asioista perillä olevat ihmiset vetoavat johonkin korkeasti koulutetun ihmisen mielipiteeseen vastustaessaan esittämiäni ajatuksia. Koomisinta kaikessa on se, että usein heille riittää se, että näillä heidän idoleillaan on tukena joku tohtori tai professori, vaikka tämä olisi kielitieteilijä, eikä lähelläkään sitä alaa, josta kulloinkin on kysymys.

Kaupungin virkailijoiden koulutuksia ei yleisimmissä lähteissä ilmoiteta. Esimerkiksi Erkki Ahon siteeraama Kai Virtanen on Tornion kaupungin virkamies, eikä suinkaan mikään ydinvoiman asiantuntija. Samanasteiseen harhauttamiseen olen törmännyt myös Jussi Halla-ahosta puhuttaessa. Hän on kyllä kielitieteilijä, mutta ei mikään maahanmuuton asiantuntija, kuten minulle koetettiin uskotella. Totuus lienee, että niin ydinvoimasta kuin maahanmuutostakin omaan koulutukseni ja kokemukseni perusteella paremmat tiedot kuin kumpikaan esitellyistä herroista.

Tosiasia on, että energiaomavaraisuuteemme tarvitaan lisäenergiaa. Edullisin ja ympäristöystävällisin tapa sen hankkimiseksi on ydinvoima. Tuulivoimaa en koskaan ole vastustanut, mutta olen vastustanut sitä haihattelevaa ajatusta, että silloin tuulee, kun energian tarve on huipussaan. Ei paista myöskään aurinko aina, jos ette vielä ole sitä huomanneet. ”Kukaan ei ole profeetta omalla maallaan”, mutta uskokaa ihan huviksenne, että Kalajoen kaupungille on pelkkää hyötyä Pyhäjoen voimalaitoksesta, ja koko kansalle se on ”siunaus.”  Suoritinkin pienimuotoisen kyselytutkimuksen asiasta ja totesin, että 95%  kalajokisista kannattaa hanketta.

Kaikki kunnia kaupunginvaltuutetuille, mutta vaikka istuisitte siellä kymmenettä kautta, niin se ei lisää minkään asian tuntemusta, jos ette vaivaudu ottamaan asioista selvää. Aina se ei näytä tuovan mukanaan edes politiikan tuntemusta. Olenkin suositellut omatoimista asioista selvän ottamista, jotta aivopesun riski saataisiin minimoitua. Totta on, että Fennovoima puhuu Fennovoiman äänellä, mutta siitä huolimatta se edustaa parasta, nyt käytettävissä olevaa asiantuntemusta tässä asiassa.

Kauan eläköön Pyhäjoen ydinvoimala ja saakoon se siunauksensa myös Kalajoen kaupungilta. Kenenkään kanssa en halua riidellä, mutta tämä on minun mielipiteeni tästä asiasta. Jotenkin maistuu siltä, että suurempi asiantuntemus on tämän mielipiteeni takana  kuin sitä vastaan.











Ei kommentteja:

Lähetä kommentti