maanantai 18. elokuuta 2014

Politiikan monet kasvot



Politiikkakaan ei ole ihan yksiselitteistä puurtamista ja jonkin puolueen värien kiillottamista hintaan mihin hyvänsä. Minulla ei ehkä ole samaa kokemusta kuin monella muulla politiikan veteraanilla, mutta näkemystä ehkä sitäkin enemmän. Tässä blogissani kerron siis mielipiteitä ja näkemyksiäni sekä politiikasta valtakunnan tasolla että myös elämän eri aloilta. Minulle kunnallispolitiikka on lähinnä sydäntä, sillä sen vaikutus elämäämme on ehkä kouriintuntuvampi kuin esimerkiksi jonkun puolueen menestys EU-vaaleissa. Yksittäinen kansanedustajakin voi tehdä vain vähän yksittäisten ihmisten menestyksen eteen.

 
Nykyinen järjestelmä ”vaatii” meitä osallistumaan vähintään neljiin erilaisiin vaaleihin. On kunnallisvaalit, eduskuntavaalit, EU-vaalit ja presidentin vaalit. Kaikissa näissä vaaleissa puolueet mittauttavat kannatustaan ja vertaavat niitä keskenään, aivan kuin ne olisivat yhdenvertaisia toistensa kanssa. Jossakin määrin näin onkin, sillä sen verran ”juntteja” ihmiset ovat, että saman puolueen ehdokasta on äänestettävä, jota on aina äänestetty. Kuitenkin joka kerta äänestetään eri asiasta, eikä esimerkiksi EU-parlamentissa ole edes mitään suomalaisten puolueiden yhteistä linjaa. Vielä vaalien aikaan puolueiden taustaryhmät EU-parlamentissa ovat kovasti hakusessaan. Onni onnettomuudessa onkin, että äänestysaktiivisuus näissä vaaleissa on hyvin alhainen, sillä hyvin suurella todennäköisyydellä voisit äänestää oman etusi vastaisesti.

Kokonaan oma lukunsa ovat kunnallisvaalit. Suomessa on satoja kuntia ja melkein kaikki erilaisia. Kunnallisvaalien tulisikin olla enemmän henkilövaalit kuin poliittisten puolueiden väliset mittelöt. Koska kunnat ovat erilaisia, eivät niiden edutkaan ole yhtenevät. Selvää on, että selkeästi maatalousvoittoinen pitäjä tarvitsee hieman erilaisen poliittisen rakenteen kuin esimerkiksi joku teollisuuspaikkakunta, tai kenties paikkakunta, joka elää pelkän matkailun tai pienteollisuuden varassa. Poliittisten puolueiden tehtävä on pääasiassa muodostaa klikkejä, joita nimitetään valtuustoryhmiksi ja jotka voivat soveltaa toimintaansa puoluekuria. Tämä puoluekuri on niin yleisesti hyväksytty, että siihen ei enää puututa, vaikka laki kieltää kaikenlaisen luottamusmieheen kohdistuvan painostuksen. Tosiasiassa puoluekuri on siis lain vastainen ja saa esimerkiksi sinun valitsemasi edustajan äänestämään täysin antamiensa vaalilupausten vastaisesti.

Minun henkilökohtainen mielipiteeni on, että missä tahansa kunnassa on kunnan edun vastaista, jos jollakin puolueella on ehdoton enemmistö. Tällä väittämälläni ei ole mitään tekemistä puolueen kanssa, vaan kokemus on osoittanut sen pitävän paikkansa minkä tahansa puolueen suhteen.

Eduskuntavaalit ovat ainoat aidosti puoluepoliittiset vaalit. Kansanedustajien tehtävä on ajaa kansakunnan yhteistä etua, ja silloin meidän tulisi valita puolueita ja ihmisiä, jotka ovat kyvykkäitä ja joilla on halu vaikuttaa ihmisten hyvinvointiin. Ei siis niitä, joilla on hyvä lauluääni tai ovat kovia hiihtämään. Melkein jokainen kansanedustaja istuu myös kotikuntansa valtuustossa, vaikka nämä kaksi erillistä tehtävää vaativat ihan erilaisen perehtyneisyyden asioihin. Tosiasia on, että kansanedustajalla on kotikunnassaan vaikutusvaltaa, mutta ei aikaa perehtyä kunnan asioihin.

Presidentinvaalit ovat sitten kokonaan asia sinänsä. Ennen puolueesta eroamistani olen kyllä aina ollut ”persujen” jäsen, mutta en silti olisi halunnut Timo Soinista presidenttiä, koska hän olisi mielestäni silloin ollut väärässä tehtävässä. Pari ”pelleäkin” siellä taisi joukosta löytyä, mutta onneksi valituksi tuli sitten mahdollisimman hyvin tehtävään sopiva henkilö – siis minun mielestäni. Koskaan en kuitenkaan ole ollut Kokoomuksen jäsen, mutta nythän valittiinkin maalle presidentti.

Hyvä poliitikko ei ole se, joka riitelee kaikkien kanssa kaikista asioista, vastustaa kaikkea vastustamisen vuoksi ja tekee suuren määrän aloitteita, jotka ovat jo lähtökohtaisesti susia. Hyvä poliitikko on se, joka pyrkii diplomatiaan, tajuaa realiteetit ja tekee vaikkapa vain yhden kaikkia hyödyttävän aloitteen.

Sanalla sanoen: hyvä poliitikko ajattelee yhteistä etua.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti