torstai 26. kesäkuuta 2014

Vielä kerran Kalajoen matkailusta

Kyllä se harmittaa, kun lahjoja jätetään käyttämättä. Tätä olen harmitellut joskus urheilijoiden suhteen ja tätä harmittelen myös Kalajoen matkailun suhteen. Ei kovinkaan moni Suomen kunta tai kaupunki omaa samoja edellytyksiä matkailun suhteen kuin Kalajoki. Jotenkin vaan tuntuu, että matkailu on jäänyt toisarvoiseen asemaan kaiken muun kehittämisen tieltä. Vai olisiko oikein sanoa, että niiden tieltä. Näin alun alkaen ulkopuolelta katseltuna, niin tosiasiassa kaiken muun jälkeen. 


 Kuva: Markku Werkle 
 
Tosiasia on, että turisteja vetää tänne luonto ja vain luonto. Luonto ei tarvitse kalliita rakennelmia eikä korkeita kerrostaloja. Luonto vaatii luontoa, jota ei saisi pilata minkäänlaisilla rakennelmilla. Tässä suhteessa Kalajoki sortuu samaan asiaan kuin suomalaiset yleensäkin. Koetetaan myydä sitä, mikä meidän mielestämme on hyvää ja hienoa. Sen sijaan meidän pitäisi myydä sitä, mistä ostaja on kiinnostunut. Tämä ei toki ole pelkästään Kalajoen ongelma, vaan tämä on suomalaisen liike-elämän ongelma yleensäkin. Pankaas nyt oikein tosissanne miettien. Jos haluat nähdä koskemattoman maiseman, niin eikö vain ole pieni pettymys, jos sinulle esitellään kerrostaloja. Olen kuullut, että niitä on Pariisissakin, mutta Pariisissa ei ole Kalajoen kaltaisia hiekkarantoja. Tai siis sellaisia, joita Kalajoella luullaan olevan.

Loma-asuntomessuihin en ota vähäisintäkään kantaa. Ainakin se aluksi lämmittää, mutta toivottavasti ei kylmää myöhemmin. Kyllä minä vähän uskon kaupungin johtajaankin, kun hän esitteli ryteikköä, jollainen alue oli ennen sen rakentamista. Voihan kuitenkin olla, että juuri sellaista ulkomaalaiset turistit haluavatkin nähdä. Koskaan ei voida tietää, kumpi olisi ollut parempi ratkaisu pitkällä tähtäyksellä. Markkinoida ryteikköä ryteikkönä vaiko sitten nuo loma-asuntomessut.

Yli miljoona turistia vuodessa tuntuu riittävän Kalajoelle. Mikäpä siinä jos se riittää, niin turhaa kai täällä mitään ideoidaan. Maataan vain niin kuin lehmä suossa ja katsellaan noita yksityisiltä yrittäjiltä mökkinsä ostaneita kesäasukkaita, jotka raahaavat kotikaupunkinsa marketeista tavaraa kassit vääränä ja korkeintaan käyvät tankkaamassa venäläistä bensiiniä ABC:ltä.

En ole Kalajoen päättäjä, mutta jos olisin, niin kyllä minä hieman miettisin, mitä myytävää minulle olisi turisteille. Paljon minä olen siitä eläintarhasta puhunut, mutta vissiin olen liian toispaikkakuntalainen, vaikka puolen vuosikymmentä täälläkin olen asunut. Minä en yksinkertaisesti usko siihen, että sen toteuttaminen olisi mahdotonta, tai edes vaikeaa. Ainakin se olisi vetonaula, joka pysäyttäisi vähän kiireisemmänkin kasitien matkaajan ja nykisi varmasti hihasta niitäkin, joita ei varsinaiset maisemat jaksa kiinnostaa.

En ole keskustellut Erkki Ahon kanssa, olisiko hän valmis myymään Kalajoki näyttelynsä Kalajoen kaupungille, mutta myös se olisi jonkinasteinen vetonaula, jos saisi vain soveliaat tilat. Kyllä minusta tuntuu, että Erkin kanssa kannattaisi asiasta keskustella.

Mansikkana kakun päällä olisi sitten Kalajoen keskustan vetovoimaisuuden lisääminen. Sanonpa jälleen kerran kirosanan Ventelä. Ventelän talot kuntoon ja sinne kunnollinen kievarimuseo, jossa tilapäinen kulkijakin voisi yön tai pari torkahtaa.

Näitä petipaikkojakaan meillä ei liiemmin ole, joten ei kai me kovin paljon voida matkailijamäärää enää lisätä. Uskokaa ihan huviksenne, että ihmisiä kiinnostaa muukin kuin Kalajoen hiekkasärkät, jos he tietäisivät, että muutakin on katseltavana. Yhden nähtävyyden matkat ovat nykyisin jo aika harvinaisia.

Myös ylimmän sarjan lentopallo-ottelut vetävät, samoin edellytyksin. Uskokaa huviksenne, että lentopalloa tullaan katsomaan, Rovaniemeltä, Vammalasta, Siilinjärveltä, Raisiosta ja monelta muultakin paikkakunnalta. Mutta vain kerran, jos nukkumaan ei päästä muualle kun Hiekkasärkille.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti