tiistai 10. kesäkuuta 2014

Islam ja muslimit


Perinteisesti Suomesta on muutettu ulkomaille, mutta 1980-luvulla muuton suunta muuttui. Suomeen muutti enemmän ihmisiä ulkomailta kuin suomalaisia ulkomaille. Tämä ei mitenkään vaikuttanut suomalaisten suhtautumiseen vieraita uskontoja kohtaan, vaan islaminuskoiset haluttiin niputtaa yhden sanan alle: muslimit. Sana muslimi on arabiaa, ja se merkitsee ”hän joka alistuu jumalalle” ja sana Allah on yksinkertaisesti käännös sanasta jumala. Kyllä minä olisin viimeistään tässä vaiheessa alkanut tutkia tätä meille länsimaisille niin eksoottista uskontoa. Ja niinhän minä lopulta teinkin ja hämmästyin suuresti jo noista arabiankielen käännöksistä.

Ensinnäkin on heti todettava, että islam ei missään nimessä ole mikään väkivaltainen uskonto, mutta jotkut sen suuntaukset saattavat kyllä oikeuttaa myös väkivallan. Aivan kuin meidän kristinuskommekin. Islamin uskossa on kaksi pääsuuntausta, jotka jakautuvat moniin alasuuntauksiin. Jälleen aivan samoin kun meidän kristittyjenkin joukko. Mikään ihme tämä ei olekaan, sillä Koraani on hyvin Raamatun kaltainen kirja. Tosiasiassa kolmas osa koraanin teksteistä on peräisin Raamatusta, eikä yksikään kirjan opinkappaleista opeta sotaa tai muuta väkivaltaa. Koraani on kuitenkin niin mutkikkaasti kirjoitettu, että tosiasiassa edes imaamit eivät pysty vastaamaan koraanista tehtyihin kysymyksiin. Siihen tarvitaan aina selityskirja, josta jokaisella suuntauksella on omansa. Jälleen kerran hyvin kristinuskon kaltaista. Jokainen islaminuskon suuntauksista uskoo löytävänsä tukea Koraanista, aivan samoin kun lukuisat kristityt kirkkokunnat Raamatusta. Näin se vaan menee.

Täysin luonnollista on, että Raamattuun ei ole lainattu Koraanin tekstejä, koska raamattu julkaistiin jo 600 vuotta aikaisemmin. Muslimien suhtautuminen kristinuskoon on huomattavan erilainen kuin kristittyjen suhtautuminen islamiin. Muslimit arvostavat kristinuskoa ja pitävät sitä eräänlaisena porttina islamiin. He eivät kuitenkaan usko Jeesuksen jumaluuteen, ei ristiin naulitsemiseen, eivätkä ylösnousemukseen. He pitävät Jeesusta Muhammedin kaltaisena profeettana, joka toi aikoinaan ilosanoman maailmaan. Islamin mukaan ei ihmisen syntejä suinkaan sovitettu Kristuksen verellä, vaan jokaisen oli pyrittävä elämään niin, että pystyi kantamaan omat syntinsä. Lähimmäisen loukkaaminen ja vahingoittaminen eivät kuulu Islamin uskontoon.

Oikein pukeutunut. Michiganin yliopisto teki kyselyn naisen asemasta seitsemässä islamistisessa maassa ja monilta tuhansilta ihmisiltä. Kysyttiin muun muassa päähineestä allaolevin kuvin: "Miten naisen tulisi pukeutua julkisuudessa?" Vastaukset prosentteina. 


Mitä tämä minulle kuuluu? Niin kuin minusta tuntuu pahalta kuulla valheellisia väittämiä kristinuskosta ja Suomesta, niin uskon myös muslimeista tuntuvan pahalta uskontoon kohdistuvat väitteet ja syrjintä tällä perusteella.

Tunnen kymmeniä muslimeja, ja meillä kotonamme on paitsi Raamattu kahdella kielellä, niin myös Koraani yhdellä kielellä. Uskon tietäväni jotakin tästä asiasta ja vaikka pidän itseäni kristittynä, en likikään kaikessa ole muslimien kanssa erimieltä. Useimmat rasistit ovat rasisteja ihan vain tietämättä, mistä on oikeasti kysymys. Suomessa asuu 50 000 muslimia. Osa heistä on asunut täällä jo paljon ennen meitä, eikä heistä tietääkseni ole koitunut vähäisintäkään haittaa kansakunnallemme. Osallistuivat jopa sotaan Suomen puolella, jota esimerkiksi Jehovan todistajat eivät tehneet.

Voin surutta yhtyä muslimien ylistykseen ”on vain yksi Jumala”. Lisätään tähän nyt kuitenkin vielä yksi asia loppuun. Maassa maan tavalla, tai maasta pois. Sen me suomalaiset voimme vaatia kaikilta kansalaisiltamme uskontoon tai ihonväriin katsomatta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti