tiistai 19. marraskuuta 2013

Turistinähtävyys


Kun aikoinani lähdin tähän tsasounan rakennuspuuhaan, en todellakaan osannut arvata sitä työmäärää, joka sen eteen on tehtävä. Lukuisia unettomia öitä ja jopa uskomatonta pilkkaa uskomattomien ihmisten suusta.  Joskus jopa joku auttamaan lupautunut ja lupauksensa täysin unohtanut ihminen katsoi oikeudekseen arvostella toimiani tässä asiassa ja leimata minut tekouskovaiseksi.

Tällaisia selkärangattomia oikeasti on, mutta on myös niitä, jotka itsestään numeroa tekemättä ovat hankkeessa mukana, koska niin haluavat ja ovat siihen sitoutuneet. Minä toki myönnän, että uskossani olisi monin kohdin parantamisen varaa, mutta jos nyt ihan oikein muistan, niin tuon tsasounan alkusanat lausuin keskustellessani taiteilija Oma Orellin kanssa, jolloin myös kumpikin kerroimme omasta ortodoksisesta uskostamme. Muistan sanoneeni: ”Minä olen myös ortodoksi, mutta olen varmaan huono ortodoksi, kun melkein aina olen asunut paikkakunnalla, josta on 60 – 70 km lähimpään kirkkoon tai tsasounaan. Osallistuminen tilaisuuksiin on jäänyt varsin vähäiseksi.” Saman totesi myös Oma Orell, joten heitin ilmaan ajatuksen tsasounan rakentamiseksi Kalajoelle.

Silloin se tuntui jotenkin utopialta. Myöhemmin kerroin asiasta luterilaiselle vaimolleni Pirjolle, joka yllättäen suhtautui innostuneesti asiaan. ”Siinä hankkeessa haluan olla mukana”.  Näin syntyi Kalajoen ortodoksisen rukoushuoneen kannatusyhdistys, jonka tehtäväksi otettiin myös karjalaisen kulttuurin vaaliminen. Myöhemmin joukkoon liittyi myös joitakin muita ihmisiä, joille joko karjalainen kulttuuri tai ortodoksisuus olivat lähellä sydäntä.  Kaupungilta saimme tontin melkein parhaalta paikalta Kalajoen Hiekkasärkiltä, ja muutamien yksityisten lahjoittajien sekä Kalajoen luterilaiselta seurakunnalta saamiemme tukkien avulla rakennustyö saatiin alulle. Ehkä vielä saamme ELY-Keskukseltakin sen lupaaman avustuksen, mutta suurimman osan toistaiseksi olemme joutuneet rahoittamaan ihan itse. Käytännössä Pirjo ja minä. Eihän minullakaan omaa rahaa ollut, mutta kiitos Nordea-pankin hieman sain osuuttani kokoon raavittua.

Tekouskovainen minä en toki koskaan ole ollut, ei ainakaan tunnu siltä, sillä en milloinkaan ole yrittänyt näytellä erityisen hurskasta. Kyllä minä kuitenkin korkeampaan voimaan uskon ja minä nimitän sitä Jumalaksi. Kiitos vaan, jos joku muukin on tämän huomannut, mutta mikään sanan julistaja en koskaan ole ollut. En tiedä edes, olenko ollut erityisen harras ortodoksi, mutta jospa minusta tuon tsasounan myötä tulisi sitäkin.

Varmaa kuitenkin on, että eräs matkailullinen vetonaula tsasounasta Särkille nousee.  Rakennuksen malli on hyvin pitkälle Kishin saarelta Venäjältä, ehkä pienin parannuksin. Rakennuksen suomalaisena suunnittelijan on lukuisia vastaavia rakennuksia piirtänyt Tapani Seppälä ja vastaavana mestarina kokenut hirsirakentamisen asiantuntija Jari Haapa-aho, jotka molemmat tekivät työnsä talkoilla.  Rakennus onkin mestariteos, jota jo nyt ovat käyneet ihailemassa monet hirsityön ammattilaiset eri puolilta maata.

Ei ole Kallan kirkko tämä, mutta aika paljon helpommin luokse päästävä ja varmasti samanveroinen matkailunähtävyys. Toivottavasti tsasounasta tulee myös elävä rukoushuone kaikkine ekumeenisine palveluineen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti