keskiviikko 12. huhtikuuta 2017

Vain persut persuuksilleen?





On varsin erikoista, että ihmetellään, miksi vain persut meni suorastaan persuuksilleen, vaikka hallituksessa oli kaksi muutakin puoluetta. Toki nämäkin hävisivät hieman vaaleissa, niin kuin hallituspuolueilla tapana on. Kokoomus säilytti kuitenkin edelleen asemansa Suomen suurimpana kuntapuolueena, eikä kepunkaan tulos aivan katastrofi ollut. Perussuomalaiset kuitenkin suorastaan romahtivat.

Perussuomalaisten piirissä lähes kaikki syy halutaan panna tuon hallitusvastuun tiliin. Totta tietysti onkin, että se vähän asiaan vaikutti, sillä ilmeisesti on niin, että persujen kannattajissa oli tavallista enemmän niitä, jotka eivät oikein oivaltaneet, että hallituksessa toimitaan hallitusohjelman mukaan, eikä yhden puolueen tavoitteita voida asettaa hallitusohjelman tavoitteeksi. Ei Timo Soini ketään pettänyt, mutta porukka oli vain liian kokematonta tajuamaan meidän poliittista järjestelmäämme. Sillä selittyy kuitenkin vain osa persujen romahduksesta, eikä se suinkaan ole koko totuus.

”Turpiin tuli”, sanoi Timo Soini ja oikeassa oli. Turpiin tuli niin että ropisi ja siihen oli montakin syytä. Ehkä suurin syy oli julkinen veljeily natsimielisten liikkeiden kanssa. Kun samanaikaisesti julkistettiin se mahdollisuus, että julkisesti rasistina tunnettu Jussi Halla-aho saattaa nousta puolueen johtoon, pelkäsi osa - minä muiden mukana - että puolue luisuu lähes täydelliseen rasismiin. Suurin osa kansasta ja jopa perussuomalaisten kannattajistakin vierastaa tätä epäinhimillistä asennetta. Eiväthän kaikki suomalaiset ole tolleroita.

Nuo kaksi syytä, hallitusvastuu ja rasismi olivat varmasti ne suurimmat syyt, mutta toki muitakin syitä oli. Tuskinpa suurelta yleisöltä salassa voitiin pitää myöskään perussuomalaisten poukkoilevaa erottamispolitiikkaa. Monet puolueen parhaista toimijoista erotettiin tai ainakin uhattiin erottaa periaatteessa syytä ilmoittamatta, joten loput sitten erosivat varmuuden vuoksi. Nämä eronneet ja erotetut veivät tietenkin omat kannattajansa mukanaan, josta kertonee sekin, että monet heistä nousivat valtuustoon muiden puolueiden listoilta. Entinen kotikuntani Kalajoki tuskin koskaan on ollut erityisen vahvaa perussuomalaisten aluetta, joten hieman hämmästyin, että kuitenkin viime vaalien perussuomalainen ääniharava Lek Pernu onnistui säilyttämään paikkansa puolueen ainoana valtuutettuna Kalajoella. Hyvä niin, sillä tiedän, että Lek pystyy asiakohtaiseen yhteistyöhön minkä tahansa puolueen kanssa, mikä sinänsä ei kuulu persujen vahvuuksiin, mutta eihän Lek ihan tyypillinen perussuomalainen olekaan.

Siitä olen varma, että ainakaan Kalajoen perussuomalainen ryhmä ei nyt ole kovin maahanmuuttovastainen, sillä eiköhän tuon yhdenhengen ryhmän tausta jo jotain siitä kerro.

Siinä siis tiivistettynä persujen romahduksen syyt. Mielestäni vaikuttavuusjärjestyksessä rasismi, hallitusvastuu, keskinäiset riidat ja epävarmuus puolueen linjasta Timo Soinin jälkeen. Vähän varmuudella tiedän näiden entisten persujen kannattajien edesottamuksista näissä vaaleissa, mutta kaksi jätti äänestämättä, yksi äänesti kokoomusta ja minä kristillisiä. Saattoihan siellä vielä joku äänestää persujakin, mutta häntä minä en tunne.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti