tiistai 14. lokakuuta 2014

Historian havinaa

Nykynuorisoa parjataan kovasti, eikä ihan suotta, vaikka tosin tällaista turhaa mollaustakin on. Monessa asiassa tämän päivän nuoret ovat jopa tätä suurta ikäluokkaa parempaa. Niiltäkin osin kuin se on meitä huonompaa, on syytä muistaa, että ihan itse olemme lapsemme kasvattaneet.

En minäkään tässä ketään ala mollaamaan, mutta kuitenkin ihan pikkuisen arvostelen tämän vanhemman kulttuurimme tuhoamista. Poliittisiksi vaikuttajiksi on onnistunut kepluttelemaan itsensä joukko ihmisiä, jotka uskovat, että mennyt on mennyttä, eikä historialla ole mitään merkitystä. Täällä Kalajoellakin ollaan kuin veitsen terällä, kun puolet valtuustosta on sitä mieltä, että kaikki vanha täytyy hävittää. Niinpä vanhalla osuuskaupan rakennuksilla kuin Ventelän taloillaakaan ei ole juuri muita puolustajia kuin minä ja museovirasto. Onneksi on museovirasto, jolla on suuri valta ja voima. Ajan raiskausta ei museovirastokaan voi vastustaa, joten kaupunki onnistuu vielä tuhoamaan rakennukset lahottamispäätöksillään. Kaupungin rumaa keskustaa on moittinut moni muukin kuin minä. Ruma mikä ruma, mutta sitä rumuutta ei kuitenkaan ole aiheuttaneet nuo vanhat historialliset rakennukset, vaan niiden rappiolle päästäminen sekä ympäristöön sopeutumattomat uudemmat rakennukset ja ”tötteröt”, joille koskaan ei olisi pitänyt myöntää rakennuslupaa.

Miettikääpä nyt esimerkiksi Ventelän taloja ja sen ympäristöä. Kuinka kauniin puistikon ja historiallisen miljöön siihen saisikaan, jos niin haluttaisiin! Ihan pelkät dollarinkuvat silmissä ei kaupungin ympäristöä saisi katsella, sillä tonttimaata näille ”totteröille” olisi kyllä hieman keskustan ulkopuolellakin. Kun nyt Särkkiä systemaattisesti on alettu tuhota, tarvitsee Kalajoki ihan uusia vetovoimatekijöitä. Tällainen voisi olla esimerkiksi kaunis ja puistomainen historiallinen keskusta. Edelleen jauhan myös Kalajoen eläintarhasta, jossa kaikki kotimaiset eläimet olisivat nähtävillä.


Toki on totta, että Kalajoki on yksi merkittävimmistä matkailukohteista Suomessa. Sellaiseksi se on tullut pitkälti Särkkien ansiosta. Nimenomaan Särkkien 60- luvun olemuksen vuoksi. Silloinhan minäkin kävin ensimmäisen kerran Kalajoella, enkä nyt oikein ollut tuntea paikkaa samaksi. Paljon olen maailmaa minäkin kiertänyt, enkä ihan positiivisena muutoksia pitänyt. Särkät on nyt sitä mitä on, eikä sen eteen oikein paljon mitään ole tehtävissä, kun paljon puhutti Hilman hotellikin on purettu. Eletään nyt sen kanssa ja koetetaan pitää paikka turistiystävällisenä, mutta keskitytään keskustan saneeraukseen ja entisöintiin. 


Olen satavarma, että Kalajoen historiallisesta keskustasta saataisiin turisteja houkutteleva kohde, mutta jotain pitäisi tehdä. Ei riitä pelkkä mestaruusliigan lentopallojoukkue, eikä kylätasoa oleva jääkiekkoporukka, jos ei keskustasta löydy edes kahvilaa, majoitustiloja eikä mitään nähtävää näiden joukkueiden faneille. En väheksy JHT:n joukkuetta, mutta Suomi on nyt vaan niin merkittävä jääkiekkomaa, että kohtuullisen hyvä joukkue löytyy melkein joka kylästä. Omat faninsa on kuitenkin myös niillä.

Kauan eläköön Kalajoki ja sen historiallinen keskusta, jonka kunniapaikalle tulisi asettaa Erkki Ahon Kalajoki-näyttely, jonka minä noteeraan lähes samaa arvoon kuin meidän tsasounan kannatusyhdistyksen aikaansaannokset. Ehkä sen rahallinen arvo on vähäisempi, mutta historiallinen arvo merkittävä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti