perjantai 4. maaliskuuta 2016

Tuuli tuo ja tuuli vie

Olen edelleen sitä mieltä, että Kalajokiseutu on hyvä paikallislehti, vaikka joskus sieltäkin löytyy kirjoituksia, jotka eivät ehkä aina ole oikein harkittuja. Viimeisimmästä numerosta luin hehkutuksen siitä, kuinka tuulivoimaloiden rakentaminen olisi ikään kuin hyvä asia. Lukuisat arvovaltaiset kansainväliset tutkimukset kertovat, että tämän energiamuodon rakentaminen on kuitenkin vähän niin kuin pakkasella pääsisi pisu housuihin. Ehkä se aluksi lämmittää, mutta pian on kahta kylmempi.

Jopa tsasounalla käyneet tuulimyllyjen rakentajatkin ihmettelivät, miksi tänne rakennetaan tällaista "näennäisenergiaa", kun lähistölle on tulossa ydinvoimala. Maailmassa ei ole onnisttut rakentamaan yhtään tuulivoimalaa, joka olisi pystynyt tuottamaan sähköä edes sen vertaa, että olisi elinaikanaan saanut itsensä kuoletettua.

Taitaa käydä nyt Suomessa ja täällä Kalajoellakin hieman samoin kuin kävi kuvaputkitehtaammekin. Ulkomailta onnistuttiin myymään meille vanhentunut tekniika, josta myyjä pääsi joustavasti eroon. Sama on tapahtumassa nyt tulimyllyjen suhteen. Kun muualla maailmassa pikkuhiljaa ajetaan myllyjä alas, rakentavat tollerot suomalaiset tätä näennäisenergiaa lisää ja tuhlaavat rahojamme ulkomaille.

Kun ulkomaalaiset laivat rahtaavat tuulimyllyn osia ulkomailta, joista sitten ulkomaaliset rakentajat rakentavat tuulimyllyjä, ei siitä sitten paljon suomalaisten osuudeksi jääkään. Jää rahtaus satamasta työmaalle ja metsäteiden rakentaminen tuolle alueelle. On luultavaa, että muutamien vuosien kuluttua myös purkukustannukset jäävät maanomistajien huoleksi.

 14.000 myllyä ruostuu Amerikassa. Ei kannattanut, maksoi paljon eikä tuottanut mitään.

Tuulivoimayhtiöt puhuvat mielellään, että myllyjen käyttöikä on 20 - 25 vuotta, mutta tässä yhteydessä täytyy taas lainata vanhaa professoriani: "Voi olla, mutta sellaista ei ole koskaan todettu."

Kerokaapa minullekin, missä on näitä yli 20 vuotta vanhoja tuulivoimaloita.

Ehkä hieman provosoiva väite on, että yksikään mylly ei pysyisi päivääkään pystyssä ilman veronmaksajien apua.

Hyvänä esimerkkinä tämä viimeisimmän lämmitysbuumimme aikana tapahtunut sähköenergian loppuminen. Tästä olen aiemminkin kirjoittanut, eikä kukaan ole koskaan pystynyt tätä vääräksi väittämään.

Kun siis energiavajauksemme oli peräti yli 600 Mw, onnistuttiin se silloin ostamaan ulkomailta. Lähinnä Venäjältä, Ruotsista ja Virosta. Onneksi se riitti meille, sillä enempää emme olisi pystyneet ostamaankaan. Ei siksi, ettäkö ei myyjillä olisi ollut mitä myydä, mutta kun ei ollut siirtokapasiteettia.

Teoriassa meillä oli käytössä 260 tuulivoimalaa, joiden teoreettinen tuotanto oli kyllä tuon yli 600 Mw, mutta kun se oli vain teoreettinen teho. Todellisuudessa nuo voimalat tuottivat sähköä vain 49 Mw, joka juuri ja juuri riitti niiden omaan tarpeeseen.

Kyllä näistä tuulipuistojen tietöistä muutama euro heruu paikallisille maansiirtourakoitsijoillekin, samoin kuin on varmaan ihan hyväksi myös Kalajoen matkailulle, että talviajan majoituskapasiteettia saadaan tasattua ulkomaalisten rakentajien avulla. Kansantalouteen sillä kuitenkin on negatiivinen merkitys, aivan samoin kuin noiden häkkyröiden tuonnillakin.

Asentajien palkat ja majoitus on kokonaisuudessaan Suomesta lähtöisin. Suomalaisperäisiltä palkoista suurin osa lähtee välittömästi ulkomaille, eikä edes verotuloja jää Suomeen.

En yhtään ihmettele, että Suomen talouskasvu hiipuu.

Ehkäpä piankin pistän teille linkkiluettelon ulkomaalaisista tutkimuksista, jotka eivät ainakaan ole kovin tuulivoimamyönteisiä. Suomessahan ei tällaisia tutkimuksia juurikaan ole tehty, vaikka tuulivoimayhtiöt muuta väittävät.

Suurin puhallus on se puhallus, jossa tuulivoimayhtiöt puhaltavat ihmisten rahoja, jopa heidän terveyden ja elinkeinon kustannuksellakin.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti