sunnuntai 6. maaliskuuta 2016

Täydellisen tietämättömyyden antama varmuus

Tuo lause on jäänyt mieleeni entisen opettajani maisteri Seppäsen käyttämästä sanavarastosta. Hyvin usein hän totesi nimenomaan, että mikään ei saa ihmistä asiastaan niin varmaksi kuin täydellinen tietämättömyys. Minulle maailma on opettanut, että tuossa on todella suuri totuus.
 
Meillä on erilaisia uskontoja tuhansia. Uskonnollisia järjestöjäkin tässä maassa on toista tuhatta, ja useimmat näistä uskovat olevansa ainoita oikeita ja että vain heillä on tämä hyvä ja pelastava Jumala, joka vaatii nimenomaan tämän lahkon tai seurakunnan jäsenkirjan.

Minun sanontani, joka myöskin on lainattu minua viisaammilta ihmisiltä, kuuluu: ”Usko mihin hyvänsä, mutta älä koskaan ilman kritiikkiä”. Se tarkoittaa lähinnä sitä, että kertoipa ”saarnamies” mitä tahansa, ota asiasta selvää.

Kriittisyys ei siis ole sitä, että vastustat jotain asiaa, vaan että tarkastelet sitä kaikilta kanteilta. Esimerkiksi maahanmuuttokriittisiksi itseään kutsuvat ”mamuvastaiset” eivät suinkaan tarkastele asioiden hyviä ja huonoja puolia, puhumattakaan siitä, että miettisivät esimerkiksi kotouttamispolitiikkaa. He ovat yksinkertaisesti maahanmuuttovastaisia.

 
Sama pätee esimerkiksi tuulivoimauskovaisiin. Minkäänlaiset faktat eivät tee minkäänlaista vaikutusta, vaikka puoli maailmaa on jo virallisesti todennut, että tuulivoima on erittäin haitallista, taloudellisesti kannattamatonta ja jopa vaarallista. 
Englannissa on tapahtunut viimeisen viiden vuoden aikana yli 1500 tuulivoimaonnettomuutta. Kuolemantapauksien tilastointi lopetettiin vuonne 2009, johon mennessä vuodesta 1975 alkaen oli noin 60 uhria. Terveydellisiä haittoja tutkitaan eri puolilla maailmaa jatkuvasti. Siitä huolimatta tuulivoimauskovaiset Suomessa ja osittain muullakin maailmassa liputtavat puhtaan ja vaarattoman energian puolesta ilman pienintäkään tietoa tuulivoiman todellisista vaikutuksista ja tuulivoimaloiden rakenteesta.
Sellaistahan se meillä on, meillä on sekä trollimedia ja että virallinen media, jotka molemmat saattavat välittää täysin uskonvaraista tietoa. Virallinen media yrittää kuitenkin jotenkin seuloa saamansa tiedon, kun taas trollimedia julkaisee mahdollisimman tarkoitushakuisen tiedon täysin riippumatta sen totuudenmukaisuudesta. Tällainen trollitieto puree juuri tämän alan uskovaisiin.

Kun olen valheelle vihainen, kirjoitan joskus varsin katkeraan sävyyn näistä uskoista. Pakolaispolitiikkaan olen suhtautunut joskus erittäin tunneperäisesti, kun siinä on mielestäni myös inhimillinen näkökanta huomioitava. Ehkäpä minäkin olen ”maahanmuuttokriittisiä” nimitellyt rasisteiksi, joita he minun mielestä ovat. Joskin asteisia uskovaisiahan he joka tapauksessa ovat.

Eräs mieliaiheeni on myös ollut Karjalan pakolaisia käsittelevät kirjoitukset. Täydellistä tietämättömyyttä tukee ”ryssän pelko”, joka sai historioitsijat jättämään kirjoituksistaan nämä asiat pois. Karjalan pakolaisia oli kuitenkin suuri määrä, joka pakeni sotatoimialueelta ilman minkäänlaisia evakuointeja. Myös erilaisten määritelmien laatijat tukevat näitä väittämiä. Pakolainen on kuulemma pakolainen vasta, kun on ylittänyt valtakunnan rajan. No tottahan meillä niitäkin on. Mutta ihan konstailematta voidaan todeta, että pakolainen on jotakin hätätilaa paennut henkilö.

Yhteistä Karjalan pakolaisuutta vähätteleville henkilöille onkin se, että he eivät olleet silloin edes syntyneet.  


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti