torstai 21. tammikuuta 2016

Suomi-Ruotsi-talousmaaottelu


Sanoisinko toisinajattelijaksi sitä kysyjää, joka jokin aika sitten kysyi suurella rintaäänellä, että pian ollaan Ruotsin tilanteessa - haluaako kukaan sitä. Toki tiesin, että hän viittasi Ruotsin ulkomaalaistilanteeseen, joka on aivan toista luokkaa kuin Suomessa. No hetihän minä siihen vastasin: "Joo, minä haluan." Toki tiesin Ruotsin tilanteesta yhtä ja toista ihan omakohtaisesti, mutta kaipa kaikille suomalaisille on viimeistään nyt tullut selväksi, että valitaan mikä mittari tahansa, niin Ruotsi on tällä hetkellä Suomea todella paljon edellä.

 
Rintaamme röyhistellen me suomalaiset sanomme, että me olemme nostaneet Ruotsin elintason siihen tilaan, jossa se nyt on.  Minkä verran uskotte siinä olevan perää?  Totta on, että Ruotsissa on noin puoli miljoonaa suomalaista. Mutta olisiko tuo porukka pystynyt nostamaan maan elintsoa niin paljon?

Onhan tuossakin asiassa vähän perää, mutta vain hyvin vähän.  Jos asia todella olisi noin, niin miksi Suomi sitten kömpii koko ajan Ruotsin jäljessä, vaikka täällä on paljon enemmän suomalaisia? Eiköhän koko totuus ole siinä, että ruotsalaiset ovat osanneet järjestää asiansa paljon fiksummin kuin suomalaiset.  Suomessa suomalaiset eivät viitsi tehdä hanttihommia, mutta Ruotsissa oli pakko. Samaan alistuivat myös muut ulkomaalaiset, joita joskus menneinä aikoina oli tosi paljon.  Me ulkomaalaiset täytimme kyllä Ruotsin työmarkkinoiden vajeen, joka 60– 70-luvulla oli aktuelli, mutta emme sentään nostanet Ruotsin taloutta yhtään minnekään.  Suomessa tuo tilanne on vielä edessä, ja onni onnettomuudessa on, jos onnistumme kotouttamaan edes pienen joukon noista muutamista tänne eksyneistä ulkomaalaisista.  Pahasti näyttää siltä, että rasistiset asenteemme ja kaikenlainen uhkailu tukee kivasti kovia pakkasia, jota nuo muutamat rohkeatkin ulkomaalaiset ovat uhmanneet tulemalla Suomeen turvapaikan toivossa.  Emme toki kaikille pakolaisille anna turvapaikkaa, mutta ei sitä tee mikään toinenkaan maa... ei edes Ruotsi. Kaikilla on kuitenkin oikeus hakea sitä ja monelle riittääkin se, että saa edes vähän aikaa olla rauhassa.  Se osatotuus Ruotsin korkeammasta elintasosta on siis se, että ulkomaalaiset ovat tehneet raskaimmat ja vaikeimmat työt ja samalla paikanneet Ruotsin työvoimapulaa. Ikävä myöntää, että Ruotsissa myös me suomalaiset olimme ulkomaalaisia.

Totta on myös se, että Ruotsissa oli muutamia mellakoita rasististen ruotsalaisten ja maahanmuuttajien välillä. Minun aikanani nuo maahanmuuttajat olivat yleensä suomalaisia, joita sitten sai hävetä.  Siltä ajalta on peräisin jo legendaariseksi  tullut hokema "en finne igen". 

Tässä talousmaaottelussa Suomi tuskin koskaan kukistaa Ruotsia. Kun ruotsalainen talousguru pyrki neuvomaan, että Suomen pitäisi alentaa työvoimakustannuksiaan päästäkseen kansainväliseen kilpailuun mukaan, totesivat YLE:n toimittajat: ”Taitaa olla liian vaikeaa."

Kyllä se kerta kaikkiaan on niin, että Suomen ammattiyhdistysliike joustavuudessaan ole lähelläkään Ruotsin LO:ta. LO pitää kyllä jäseniensä puolta, mutta tuohon puolustamiseen esimerkiksi lakko kuuluu erittäin harvoin. Kyllä työpaikkojen säilyttäminen on Ruotsissa huomattavasti tärkeämpää kuin jonkun tietyn ammattiryhmän yksittäiset edut. Johtuisiko tämä sitten siitä, että ruotsalaiset ammattimiehet eivät olekaan "maailman parhaita" niin kuin suomalaiset julistavat olevansa?  Niin kuitenkin näyttää olevan, että lajissa kun lajissa Ruotsi näyttää päihittävän meidät mennen tullen.  Miksihän nämä "maailman parhaat" eivät nosta meitä tästä kurimuksesta?

Televisiosta tulee nyt sarja ”8 myyttiä suomalaisesta työstä”.  Ihan mielenkiinnolla seuraan, tullaankohan siinä samaan tulokseen kun minä olen maailmaa kiertäessäni tullut: suomalaiset ovat laiskoja, ammattitaidottomia, ahneita ja väkivaltaisia.  Eiväthän tuohon määritelmään toki kaikki sovi, mutta on se yhtä oikein kuin määritelmä siitä, että kaikki pakolaiset ovat rikollisia, raiskaajia ja sosiaalipummeja.

Edelleen sanon, että menkää nyt hyvät ihmiset peilin eteen yhdessä jonkin "mamumiehen” kanssa ja verratkaa, missä suhteessa olette parempia. Taitaa jäädä kielitaito ainoaksi asiaksi ja sekin vain silloin, kun kyseessä on suomen kieli.  Pääsääntöisesti maahanmuuttajat - myös pakolaiset - ovat hyvin kielitaitoisia.

Tässä Ruotsi-Suomi-talousmaaottelussa olemme pahemmin häviöllä kuin urheilussa, jossa joskus sentään onnistumme voittamaankin Ruotsin. Talousmaaottelussa emme koskaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti