lauantai 23. tammikuuta 2016

Naiiveja suomalaisia

Kun nyt olen meitä suomalaisia arvostellut kyseenalaistamalla maailman parhaiden ammattitaidon, suomalaisten ansiot Ruotsin talouselämän pelastajina ja maailman parhaan koulujärjestelmän, niin teen nyt sitten vielä tämänkin.

Kyllä me jossakin asiassa olemme ihan maailman kärkeä. Jos nyt ei aivan maailman naiiveimpia, niin kuitenkin ihan kärkipäässä. Silmät pyöreinä me ihmettelemme, miten ympäri maailman paljastuu milloin minkinlaisia lahjontatapauksia. Melkein kaula katkeaa, kun me pyörittelemme päätämme... "ei meillä ole korruptiota". Höpö höpö. Jos korruptio luokiteltaisiin posittiviseksi asiaksi, kertoisimme varmasti olevamme maailman korruptoitunein maa. Kun se nyt kuitenkin on niin, että sitä pidetään häpeällisenä ja huonona ominaisuutena, olemme me julistautuneet korruptiovapaaksi maaksi.


Keskusrikospoliisin komisario Juuso Oilinki toteaa, että korruption torjunta on Suomessa lapsenkengissä. Korruptiota ei yksinkertaisesti osata tai pystytä paljastamaan, koska meillä on erityisen kehittynyt korruptiojärjestelmä. Lisäksi meiltä puuttuu kokonaan korruption torjuntaan erikoistunut yksikkö.

Meidän erityisen vahvat "hyväveliverkostot" tarjoavat niin pelottavan suojan korruptiolle, että sitä ei juurikaan päästä tutkimaan eikä osata paljastaa. Helpompi on panna pää pensaaseen ja julistaa Suomi korruptiovapaaksi alueeksi. Tätä me naiivit suomalaiset pidämme lähes totena, vaikka elämme eräässä mailman hienoimmin korruptoituneessa maassa. Johtuneeko tästä asenteesta, että poliisikaan ei ole vaivautunut perustamaan erityistä korruption vastaista yksikköä. Vai olisiko sitten niin, että putoisi liian isoja päitä, jos oikeasti asiat tutkittaisiin ja rikollisia rangaistaisiin?

En nyt ihan suoralta kädeltä muista, miten se lahjus määriteltiinkään, mutta jotenkin se niin meni, että lahjan tai etuuden antaja saa tai toivoo saavansa jotain taloudellista tai muuta hyötyä tämän lahjoman seurauksena.

Vanhat fraasit "ilmaisia lounaita ei olekaan" ovat tietenkin syntyneet pikkukorruption seurauksena, mutta se on jo niin yleinen maan tapa, että sitä ei lahjonnaksi enää lasketa. Lahjus ei ole myöskään joku Virosta tuotu vodkapullo, vaikka se saattaa hyödyttää tuojaansa tosi paljon. Ihan kokemuksesta puhun, mutta tämä rikos lienee jo vanhentunut, sillä se oli edellisellä vuosituhannella. Ihan hyötymistarkoituksessa jotain pientä on kai useimmat meistä antaneet liikekumppaneille tai läheisilleen, mutta oikeasti en tätä edes tarkoita.

Nämä "hyväveliverkostot" tarjoavatkin sitten jo palveluksia, joista saattaa kärsiä koko yhteiskunta. Rikolliset jätetään tuomitsematta tai muuta vastaavaa. Tällaista en tosin tiedä tapahtuneen, mutta ainakin se olisi mahdollista. Teko muuttuu mielestäni vakavaksi silloin, kun sen avulla syrjäytetään joku ihminen, yritys tai järjestö, joka olisi ihan oikeudenmukaisesti ansainnut jonkin paikan, etuuden tai tehtävän, mutta kun jäi se vodkapullo tai vastaava tuomatta.

Muistan minä ajan, kun vain naureskeltiin, että tietyn puolueen jäsenkirja antoi suuremman pätevyyden kuin vuosien koulutus. Ei sille olisi pitänyt nauraa, pikemminkin itkeä, mutta luuletteko todella, että tällaisesta on jo nyt päästy eroon?

"Suomi on maailman vähiten korruptoitunut maa", sanovat viralliset tahot - paitsi poliisi. Poliisi on voimaton, koska lounas on vähäinen lahjoma, josta ei ole määrätty rangaistusta, ja "hyväveliverkostoon" on vaikea päästä käsiksi. Poliittiset virkanimitykset ovat taas maan tapa, josta tuskin tulee edes mieleenkään kaivella syytettä, vaikka se ihan hyvin saattaisi täyttää jonkin rikoksen tunnusmerkistön.

Liekö ihan ensimmäinen ihme tässä maassa, että jäsenkirjan avulla on ohitettu joku pätevämpi? Vai oletteko todella sitä mieltä, että esimerkiksi oikeusministeri ei tarvitse mitään pätevyyttä?

Minun mielestäni Suomi on siis niin korruptoitunut maa, että korruptiota ei edes huomata. Poliisin pitäisi ehdottomasti perustaa tähän tarkoitukseen erikoistunut yksikkö ja pudotella vaan päitä pölkyltä, vaikka joku isompikin nuppi tipahtaisi. Onhan meillä huumepoliisikin, vaikka luulen, että huumeet ovat sittenkin pienempi ongelma kuin tämä korruptio. Vai olenkohan minäkin naiivi?

Uskon kyllä, että huumeetkin ovat ongelma ja huumeista pahin on alkoholi.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti