maanantai 12. joulukuuta 2016

Ydinvoima vastaan tuulivoima


Jokin aika sitten uutisoitiin, että Loviisan tuulipuisto pienenee huomattavasti alkuperäisestään. Pahat kielet kertovat, että syynä on ollut kansalaisten vastustus. Loviisa on kiinnostavaa seutua juuri siksi. että siellä on puolen vuosisadan kokemus myös ydinvoimasta.

Ei ehkä olisi tarpeellista asettaa näitä kahta energiavaihtoehtoa vastakkain, sillä tosiasiassahan ne kuuluvat aivan eri sarjaan. Kun nämä molemmat kuitenkin ovat viime aikoina olleet enemmän tai vähemmän tapetilla, ei tietyltä vastakkainasettelultakaan ole voitu välttyä. Koetan tässä nyt hieman valottaa molempia tuotantomuotoja kertomalla vain faktoja niistä.

 Lähde: http://petruspennanen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/162732-jarkea-energiapolitiikkaan

Vihreät, jotka pääosin ovat tuulivoimauskovaisia, puhuvat saasteettomuuden puolesta ja yrittävät kääriä tuulivoiman saasteettomuuden viittaan. Periaatteessahan tuo energiamuoto onkin saasteetonta, jos puhutaan vain voimaloiden kemiallisista päästöistä. Tuulivoiman lieveilmiöinä on kuitenkin nähtävä melusaaste, jota syntyy sekä ultra- että infraääninä. On kokemusperäistä tietoa, että varsinkin viimemainittu aiheuttaa mittavan terveysriskin. Esimerkiksi Tanskasta tuli Pohjolan suurin ilmastonpilaaja sen jälkeen, kun siitä oli tullut pohjoismaiden suurin tuulivoiman tuottaja. Tämä ei tietenkään aiheutunut tuulimyllyistä, vaan niiden vaatimasta tasausenergiasta, jota pitää aina olla saman verran kun tätä ”sattumasähköäkin”. Kun tanskalaisilla ei ollut ydinvoimaa eikä merkittävästi myöskään vesivoimaa, oli tämä tasausenergia tuotettava hiilivoimaloilla. Tämä aiheutti sen, että pieni Tanska onnistui saastuttamaan ilmastoa enemmän kuin muut pohjoismaat yhteensä.

Kun hallitus päätti suorittaa tieteellisen tutkimuksen tuulivoimaloiden terveysriskeistä, vastustivat vihreät sitä. En minä oikein jaksa ymmärtää, miksi juuri he. Tunnustan, että minäkin pidän tuota tutkimusta tarpeettomana, sillä kokemus on osoittanut, että tuulimyllyjen infaraääni aiheuttaa todellisia terveysongelmia. Ei sairastuneiden olotila parane sillä, että joku lääkäri toteaa, että ei totea mitään. Ei sairaus myöskään häviä sillä, että joku televisio-ohjelma yrittää tehdä pilkkaa sairaiden kustannuksella. Tosiasia on siis, että tuulivoimaloiden terveyshaitat on jo toteen näytetty, sanokoon hallituksen tilaama tutkimus mitä tahansa.

Sanoin, että koetan pysyä vain faktoissa. No niinhän minä yleensä koetankin, mutta nyt olen kyllä antanut kertoa itselleni, että ihan puolueettomia ei nuo hallituksen löytämät tutkijatkaan ole. Olikos se peräti niin, että ainakin osa heistä omistaa peräti tuulivoimayhtiön osakkeita. Voin olla väärässä, mutta jos tämä onkin totta – aika karmea ajatus suomalaisesta puolueettomuudesta.

Kyllä se niin on, että ihan kaikkiin netin tietoihin ei voi luottaa, mutta tällä tietolähteellä minäkin olen koulutukseni jättämiä aukkoja pyrkinyt paikkaamaan. Ydinvoimasta ja ydinvoimaloista vähän tiedänkin, mutta täytyy myöntää, että yllätyin ,kun tilastot kertoivat, että kyseessä on maailman turvallisin energiamuoto. Se on paitsi todella saasteeton, niin myös turvallinen, jos sitä verrataan kaikkiin muihin energiantuottovaihtoehtoihin.

Harrisburgin ylinvoimalassa (USA) tapahtui historian ensimmäinen merkittävä ydinonnettomuus, joka johtui operaattorin tekemästä virheestä. Sanotaan, että se oli kautta-aikojen haitoiltaan maailman kolmanneksi suurin. Asiantuntijoiden mukaan siitä ei kuitenkaan erityisen suuria ympäristöhaittoja ole koitunut.

Tsernobyl oli ehdottomasti kaikkien aikojen suurin onnettomuus, joka sekin johtui jonkinlaisesta käyttövirheestä. On totta, että siitä aiheutui sekä ihmisuhreja että haittoja ympäristölle. Vaikka venäläinen tekniikka onkin korkealla tasolla, niin venäläinen työ on edelleenkin hieman huolimatonta ja on oletettava, että tuo mainittu inhimillinen virhe johtui juuri tästä. Tsernobylin onnettomuuden seurauksia on kuitenkin todella paljon liioiteltu, kuten jo edellisessä blogissani mainituissa TV-dokumenteissa todettiin.

Ihan jokaista siivoojan kaatumista en ole ydinonnettomuudeksi luokitellut, vaikka tämä olisi tapahtunut ydinvoimalaitoksella. Erilaisia onnettomuuksia sattuu kaikkialla, eivätkä ydinvoimalat tee tässä suhteessa poikkeusta. Yleensä onnettomuudet rajoittuvat kuitenkin laitosten sisälle, eikä niistä laajemmin tiedoteta.

Fukushiman onnettomuus Japanissa on myös ydinvoiman vastustajien toimesta koetettu vierittää ydinonnettomuudeksi. No eihän se sitä ollut, sillä kyseessähän oli maanjäristys alueella, jossa sijaitsi myös ydinvoimala. Toki ydinvoimala vaurioitui ja pysäytettiin, mutta osoitti loistavasti kuitenkin kestävyytensä näissäkin oloissa. Kuolonuhrejakin syntyi:kaksi miestä hukkui maajäristyksen aiheuttamassa tsunamissa ja kolmas sai sydänkohtauksen. Kirjattakoon nämä kuolemantapaukset vaikka ydinonnettomuuden piikkiin, niin siitä huolimatta ydinvoima pysyy maailman turvallisempana energiantuottovaihtoehtona.

Mikäpä sille voi… näin se vaan on.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti