keskiviikko 12. lokakuuta 2016

Miksi vihreät vastustavat ydinvoimaa?


En ole koskaan ollut varsinaisesti ydinvoiman kannattaja, mutta en myöskään sen vastustaja. Hain jopa töihin aikanani Loviisan ydinvoimalle, mutta en sinne päässyt. No ei kai se ainut paikka ollut, mihin en nuorena päässyt. Tein kuitenkin aikoinani erikoistyön Suomen energiapolitiikasta ja siinä yhteydessä myös ydinvoimalaitoksista. Tuulivoimaa ei silloin olut edes tapetilla, ja hyvä olisi jos ei olisi edelleenkään.

Kysymykseen, miksi vihreät vastustavat ydinvoimaa, on vain yksi ihan oikea vastaus ja se on: tietämättään. Sama vastaus kelpaisi myös kysymykseen ”miksi vihreät kannattavat tuulivoimaa”. En nyt aio kuitenkaan kirjoittaa tuulivoimasta, vaikka se onkin aiheuttanut perheessämme suurempia ongelmia kuin mikään muu inhimillinen tekijä kautta aikojen.

Ihmettelen suuresti, miksi vihreät ovat ottaneet agendakseen vastustaa nimenomaan ydinvoimaa, vaikka luulisi tämän olevan juuri se energian muoto, joka tukisi vihreää ideologiaa. Se on nimenomaan ympäristöystävällisin, saasteettomin ja lähes täysin päästötön energia. Suureen ääneen hehkutetaan ydinjätteen loppusijoituspaikkaa, enkä ole vielä sanallakaan kuullut mainittavan, että nykyinen ydinvoimaloiden polttoaine on lähes täysin kierrätettävää ja se vähäinen määrä, joka jää varastoitavaksi, on niin neutraalia, että ilman muuta se voitaisiin tuoda vaikka meidän takapihalle. Tosin se ei nyt käy, kun tuulivoima ajaa meidät kotoamme pakolaisiksi, emmekä voi olla varmoja, miten talon uusi omistaja asiaan suhtautuisi. Joka tapauksessa maasäteily on paljon voimakkaampi kuin tuon jätteen säteily.

Seuraavassa lainaankin pienen pätkän Björn Wahlströmin kirjasta ”Ydin ja omenankuori.”

”Uskotko syövän, tai perinnöllisten vaurioiden riskin kasvavan, kun säätila muuttuu? Ai et. No, uskotko syöpäriskin lisääntyvän ydinvoimalan läheisyydessä? Näin ainakin uskoo suomalaisen gallupin mukaan yli puolet suomalaisista. Ei ihme, että vastustetaan ydinvoimaa, jos luulee, että ydinvoimalaitos aiheuttaa naapureille syöpää! Minäkin vastustaisin, jos asia olisi niin.”

Tilastot todistavat yhtä ja toista. Toistaiseksi ne ovat todistaneet en, että ydinvoima on paitsi saasteetonta, niin myös maailman turvallisin. Ne kaksi merkittävää ydinvoimaloiden onnettomuutta, joita maailmassa on tapahtunut (Tsernobyl ja Hartisburg) ovat aiheuttaneet kyllä kuolonuhreja ja vammautumisiakin, mutta huomattavasti vähemmän kuin missä tahansa muussa energiantuottomuodossa, tuulivoima mukaan lukien. Ei siis ole lainkaan liioittelua väittää, että ydinvoima on myös maailman turvallisin energian tuottomuoto.

Siis saasteettomin ja turvallisin.

Ydinvoimaa vastustetaan ehkä juuri siksi, että ydinpommin maine ei ole erityisen hyvä. Ydinvoimalaitos ei kuitenkaan ole mikään ydinpommi, vaikka kyse on samantapaisesta energialähteestä. Ei me autojakaan suuremmin vastusteta, vaikka vehkeet pääosin kulkevatkin räjähdysvoimalla, aivan kuin kiväärit, tykit ja perinteiset pommitkin toimivat.

Pääsääntö tässä elämässä näyttää olevan, että mitä vähemmän tiedät, sitä huonommin tiedät, kuinka vähän tiedät.




Todellisen vaaran tälle yhteiskunnalle aiheuttaa se, että hiihtämisen ja juoksemisen lisäksi eduskuntaan pääsee jo hihkumalla ”ei ydinvoimaa”, vaikka huudon tueksi ei löydy yhtään faktaa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti