sunnuntai 28. kesäkuuta 2015

Euroopan lyhin työaika

Kyllä sitä saa ihmetellä, kuinka meillä on tähän varaa. Olemme väkiluvultamme eräs Euroopan pienimmistä maista, ja pinta-alaltaan taas yksi suurimmista. Olemmehan me monessa muussakin asiassa ihan kärkipäässä. Itsemurhatilastot ovat koko maailmankin mittakaavassa todella valtavat. Euroopan lyhin työaikakin meillä on, vaikka kaikki laskelmat kertovat, että jos aiomme pärjätä kansainvälisessä vertailussa, meidän tulisi tehdä enemmän työtä.

Olen kirjoittanut jo aikaisemminkin saavutetuista eduista. Eiköhän todellinen saavutettu etu ollut tämän maan itsenäisyys ja riippumattomuus, josta osa kansastamme haluaisi nyt luopua. 



Todellisuus nyt jossakin kohdassa on hieman poikkeava ammattiyhdistysliikeiden harjoittaman matematiikan kanssa. Ammattiyhdistysliike katsoo voitoksi sen, että on olemassa kaiken maailman kummajaisia kuten pekkaspäivät, lomaltapaluurahat ja tosi lyhyt työviikko. Tosiasiassa ne ovat askel siihen suuntaan, jolla teollisuutemme kilpailukykyä on vuosien saatossa heikennetty. Toki tähän on ollut sanansa sanottavana myös hallituksillamme, sillä en usko ammattiyhdistyksenkään pystyvän kovin suuresti vaikuttamaan siihen kokonaisuuteen, jonka tilastot kertovat. Suomessa työvoiman sivukulut ovat kaksikertaiset esimerkiksi Saksaan verrattuna. 

 
Kallis työvoima ja lyhyt työaika ovat ehdottomasti suurelta osin saaneet Suomen kilpailukyvyn hiipumaan ainakin työvoimavoittoisilla aloilla. Nämä ovat kuitenkin juuri ne alat, jotka tietysti työllistäisivät parhaiten. Koettakaapa ihan huviksenne miettiä, miten pinta-alaltaan vain hieman Suomea suurempi Saksam joka on luonnonvaroiltaan Suomea köyhempi, mutta asukasluvultaan 15-kertainen Suomeen verrattuna, kärsii työvoimapulasta. Kyllä minä ainakin ihmettelen, olkoon se teille kuinka selvänä tahansa. Jos tässä nyt ihan pilkkuja ruvetaan viilaamaan, niin ihmetystäni lisää se, että Saksan työikäisen väestön määrä on vieläkin suhteellisesti suurempi kuin tuo 15-kertainen. Ja nyt sitten ämpärillinen kylmää vettä niskaan: Saksalaiset tekevät huomattavasti suomalaisia pidempää työuraa, tosiasiallisen eläköitymisen tapahtuessa useita vuosia myöhemmin kuin Suomessa. Pahinta kaikessa, että ”suomalaisten työpaikkoja vieviä” ulkomaalaisia on Saksassa paljon enemmän kuin Suomessa on asukkaita.

Ihan henkilökohtaisesti olen joutunut vastaamaan saksalaisten kysymyksiin: ”Miten teillä on varaa tuollaisiin kahvitunteihin ja pitkään ruokataukoon?” Kun minä en oikein osannut tuohon vastata, niin ehkäpä joku teistä osaisi?

Olen ollut ymmärtäväni, että Sipilän hallitus nyt koettaa viedä maatamme hieman tuohon Saksan suuntaan, mutta vastustus tuntuu olevan kova. En todella ole ”kepulainen”, mutta en tunnustaudu myöskään idiootiksi. Tuo työajan pidentäminen on nyt se pienin ja helpoin asia toteuttaa, jos siihen haluja riittää, mutta kun ei tunnu sopivan ammattiyhdistysliikkeelle. Herätkää tollerot - eihän se ole keltään pois, jos vaikkapa nousisitte puoli tuntia aikaisemmin jalkeille. Ainakin minusta nyt eläkepäivinä tuntuu siltä, että jos se jotenkin olisi tätä maata auttanut, niin mielelläni olisin mennyt työpaikalleni vaikka tuntia aikaisemmin, olisipa ammattiliittoni sanonut siihen mitä hyvänsä. Minä uskonkin, että useimmille kansalaisille tuo sopisi, vaan kun ei sovi ammattiyhdistyksille.

Kaikenlaisia asioitahan ammattiyhdistysliikkeiden aktiivisuus tuo mieleen, vaikka ei todellakaan ole pelkästään niiden syy tämä Suomen kurja tila. Ei Jouko Ahonen ajanut Suomen paperiteollisuutta alas, hän vain nopeutti prosessia, jonka tiedettiin muutenkin olevan edessä.

Hieman samantapaisia toimiahan havaittiin Perämeren satamissa, kun siellä lakkoiltiin juuri silloin, kun meillä ei missään tapauksessa olisi siihen ollut varaa. Enemmän se kiristykseltä haiskahtaa kuin kenenkään edun valvomiselta.

Uskon että meillä todellakin on menty liian pitkälle kuin on kuviteltu, että tällainen pieni kansa ennättää muita lyhyemmässä ajassa tekemään ne työt ja tuotteet, jotka kansainvälisen kilpailukyvyn kannalta ovat välttämättömiä. Jos Sipilä ei saa aikaan yhteiskuntasopimusta, jossa myös työajan pidentäminen on mukana, se on todellakin ammattiyhdistysliikkeen syy, ja silloin se saa ottaa kontolleen koko kansallisen hätätilamme.

 
Työaika vuonna 2013. Lähde: Eurostat

Saavutettu etu ei voi olla mikään sellainen etu, joka asettaa vaaralle koko yhteiskunnan olemassaolon.

Juuri tänään en haluaisi olla kreikkalainen enkä toivo, että minun olisi siihen pakko huomennakaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti