lauantai 28. syyskuuta 2013

Säännöillä leikkimistä



Kyllä, yhdistysten ja puolueiden sääntöjen pitäisi olla lakiin verrattavia normeja ja niitä tulisi noudattaa.  Perustuslain alkupykälissä on jo maininta: Kaikessa julkisessa toiminnassa on lakia tarkoin noudatettava”. Puolueet kuitenkin aika yleisesti ovat ottaneet käytännön, että lakia sovelletaan. Näin se kuitenkin on, että lakia ja sääntöjä ei saa soveltaa, vaan niitä täytyy tarkoin noudattaa. 

Kokonaan toinen asia on, että miten sitten tulkitaan esimerkiksi lause ”hyvämaineinen Suomen kansalainen.”  Elämä kun on mennyt sellaiseksi, että hyvämaineisia alkaa olla aika vähän. Tätä mekin Kalajoen Perussuomalaiset ry:n hallituksessa jouduimme pohtimaan, kun jäsenhakemuksia alkoi virtaamalla virrata ja meidänkin säännöissä tuo pykälä oli olemassa. Se oli siis sääntöpykälä, joka luultavasti on ollut ainakin vuodesta 1994 alkaen.  Lopulta tulimme siihen tulokseen melko yksimielisesti, että vedämme sen rajan rikosrekisteriin. Silloin raja on selvä, eikä kenenkään tarvitse mainetekoja tehdä. Aika kevyt vaatimus siis hyvämaineisuuteen.

Ihme ja kumma, tämä johtokunnan päätös vuoti julkisuuteen, luultavasti taholta josta sitä ei edes osattu odottaa, mutta väliäkös sillä. Se ei todellakaan ollut mikään salaisuus, eikä se ainakaan vielä ollut koskettanut ketään jäsenyyden hakijaa.  Totta tietysti on, että se sulkee yhdistyksen ulkopuolelle osan ihmisistä, mutta sellainenhan sillä pykälällä varmasti on myös tarkoitus. Nykyinen hallitus ei tuota pykälää ole sääntöihin tehnyt, eikä ole siitä mitenkään vastuussa.  Silti joillakin vastuunalaisessa asemassa olevilla poliitikoilla oli otsaa vierittää sekin jonkinasteiseksi riidan haastamiseksi.  Näinhän ei tietenkään ollut.

Kuten olen jossakin aikaisemmassa kirjoituksessani todennut, ei Volvo Markkasta voi pitää hyvämaineisena Suomen kansalaisena. Hyvin kyseenalaista on, yltääkö tähän kategoriaan edes Jyrki Katainen, ”kanki” Kaikkonen tai Ilkka Kanervakaan, vain muutamia esimerkkejä mainitakseni.  Sanotaan nyt, että onhan niitä paljon muitakin, mutta pykäliähän sovelletaan sen sijaan, että niitä tulisi noudattaa. Joidenkin kohdalla hyvävelijärjestelmä on purrut, niin että tuomioita tai syytteitä ei ole tullut. Mainetta ei kuitenkaan pelkkä käräjäoikeuden tuomio voi ratkaista. Se on kuitenkin se raja, johon tuossa on päädytty.

Kaikkea sitä kuulee kun paljon liikkuu. Joskus kuulin senkin, että ministerin tulee jäävätä itsensä omassa asiassaan.  Kuinka se muuten mahtaa olla, kun eduskunta äänestää hallituksen luottamuksesta.  Kyllä kai siinä on ehdottomasti kyse kaikkien ministerien omasta asiasta. Kuinkahan moni mahtaa jäävätä itsensä!

Ei sillä ole suurtakaan merkitystä Kalajoen Perussuomalaiset ry:n kannalta, olemmeko me piirin jäseniä vai emme. Puolueen kannalta on kuitenkin aika iso merkitys sillä, onko se ”lakia tarkoin noudattanut”.  Jos oikeudenkäyntejä tulee ja asioita aletaan penkoa, niin ei taida ihan puhtaat jauhot löytyä monestakaan säkistä.  Pahinta kaikessa, jos hyvin alkanut kannatuksen nousu tyrehtyy moiseen pikkuasiaan.  Sitä ainakaan minä en halua, sillä aate on hyvä, kunhan saamme pidettyä rosvot pois joukostamme.

Se nyt vaan on niin, että rehellisyys ja oman kunnian puolustaminen ei saa olla erottamisen syy, varsinkaan kun asia ei edes puolueelle kuulu.  Piirijärjestön asia se on, mutta se ei ole asiaa edes käsitellyt.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti