lauantai 21. syyskuuta 2013

Lettuja Reijolle



Isä oli kuollut pari vuotta aikaisemmin, ja meidän perheemme oli pudonnut kohtalaisesta varallisuudesta kohtuuttomaan köyhyyteen. Oma mökki meillä kuitenkin oli, joka oli ainoa omaisuutemme. Yrittäjäperheessä saattaa sellaista sattua.  Meidänkin isä oli pyörittänyt pientä sementtivalimoa. Se ei ehkä ollut niin hyvin menestyvä kuin luulimme, sillä aika isot velat jouduimme maksamaan.    Nyt  äiti yritti ompelutöillä meidät elättää, ja jotenkin siinä oli onnistunutkin.   

Ei se aina niin helppoa ollut ja joskus se oli vieläkin vaikeampaa. Ehkä elämä oli kaikkein vaikeinta juuri silloin, kun äidillä todettiin syöpä, jota sitten hoidettiin naisten klinikalla Helsingissä.  Ei silloin kai mitään yhteiskunnan apuja ollut ja syövän hoitokin oli kallista, joten toinen veljistäni oli joutunut lopettamaan lyseon kesken kaiken ja mennyt töihin SOK:n pussitehtaaseen.  Siskoni Leila oli lähetetty äidin tädin luo ”evakkoon”, jossa hänen varmaan oli ihan hyvä olla.  Sitä en muista, missä vanhin veljeni oli. Ehkä jossain ulkomailla.

Joka tapauksessa oli jokseenkin varma, että Reijon kanssa olimme  kahdestaan  kotona.  Reijo kävi töissä ja minun tehtäväni oli valmistaa ruoka.  Mitä minä 12-vuotias poika oikeastaan osasin!  En minä muuta osannut kuin lettuja paistaa, ja niin me elettiin varmaan kolme viikkoa letuilla.  Lettuja päivällä ja lettuja taas illalla.  En minä niihin kyllästynyt.  Aina kun Reijo tuli töistä, oli pino lettuja valmiina, eikä Reijokaan siitä ääneen valittanut.  Jos olisin yrittänyt jotain muuta, niin varmaan olisi valittanut.   
 

Äiti parani aikoinaan syövästä, joka varmaan oli lettujakin tärkeämpää. Sen ruokavalion kuitenkin muistan läpi elämäni, mutta ei se vieläkään ole tappanut räiskäleiden himoa.  Hyvä mikä hyvä… kyllä minä ainakin lettuja osaan paistaa, joten välitöntä nälkäkuoleman vaaraa ei ole.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti