tiistai 27. joulukuuta 2011

Kerran vielä pakkoruotsi

Voi taivahan talikynttilät.

Vietimme joulun Lappeenrannassa, enkä todellakaan voinut olla miettimättä suomalaisen päätöksenteon mädännäisyyttä. Olen kirjoitanut suomalaisesta korruptiosta ja maininnut sen ilmenemismuotoina mm. puolueiden väliset lehmänkaupat.

Niin se Lappeenranta. Lappeenrantalaisen marketin kassa kertoi, että yli puolet asiakkaista on venäläisiä. Toinen kertoi aloittaneensa juuri venäjän opiskelun, koska "ei täällä muuten pärjää".

Kävin myös apteekissa, jossa jouduin todistamaan ongelmia. Tai oikeastaan mitäs ongelmia ne nyt olivat! Ovathan venäläiset aina tottuneet jonottamaan. Sattui vain niin, että kahdeksasta asiakkaasta viisi oli venäläistä, ja lähes yhtä monesta myyjästä vain yksi osasi venäjää. Henkilökuntaa siis kyllä oli riittävästi, mutta kun ei ollut kielitaitoa.

Niin että mitä?

Miten tämä muka liittyy poliittisiin lehmänkappoihin? Suomen eduskunnassa ei RKP koskaan ole ollut kovin vahva puolue. Hallituksessa RKP:llä on kuitenkin aina tarvetta. Ei siksi, että heillä olisi jotain järkevää sanottavaa, vaan siksi, että he eivät oikeasti ole mistään mitään mieltä. Ovatpahan vain joko puolesta tai vstaan, tai sitten päinvastoin. Kunhan ruotsin kielen asema voidaan pitää jotenkuten vahvana. En missään tapauksessa suostu uskomaan, että ruotsia täällä Suomessa tarvitaan oikeasti missään. Nekin muutama ruotsinkielinen, joka täällä asuu, hallitsee myös kohtuullisen hyvin suomen kielen. Tämä on oma kokemukseni, sillä olen asunut ja työskennellyt ruotsinkielisellä Pohjanmaalla.

Omiin havaintoihini perustuu myös se, että Itä-Suomessa on lähes mahdoton tulla toimeen palveluammatissa ilman venäjän kielen taitoa.

Vain korruptio... eli poliittiset lehmänkaupat estävät itäsuomalaisia saamasta pakkoruotsin tilalle vapaaehtoisesti pakkovenäjää.

Ainakaan Lappeenrannassa eivät ruotsia tarvitse ketkään, eivätkä sitä myöskään osaa edes ne, jotka ovat joutuneet uhraamaan aikaansa ja vaivaansa poliitikkojen lehmänkaupoille, eli pakkoruotsille.

Sama on tilanne kuulemma kaikkialla Itä-Suomessa. Ei ei ei... älkää edes yrittäkö väittää, että tämä on eduskunnan yhteinen tahto.

Tiedämmehän me kaikki sen, että se on RKP:n tahto, jonka taakse on saatu eduskunnan enemmistö poliittilla "lahjuksilla".

Poliitikan selkärankahan joustaa mukavasti silloinkin, kun kansan etu ei välttämättä tätä joustoa kaipaisikaan.

Jotta ei totuus kokonaan unohtuisi, niin onhan Lappeenrannassa oikeasti myös Itä-Suomen koulu. Tähän kouluun eivät vain kaikki sovi, vaikka se on todella suosittu. Suosittu juuri siksi, että siellä on suomen kielen lisäksi pakkovenäjä ja englanti. Ruotsi, ranska ja saksa ovat valinnaisina aineina.

Tuo Itä-Suomen koulun resepti muuten toimisi kaikkialla Suomessa, eikä ainoastaan Lappeenrannassa, Imatralla ja Joensuuässa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti