sunnuntai 25. joulukuuta 2011

Hyvä Suomi!

Moni on joutunut blogikirjoituksistaan oikeuteen, vaikka on vain kertonut omia mielipiteitään. Mielipiteitä saa kyllä kertoa ihan vapaasti, jos ne ovat vallanpitäjien mielipiteiden kanssa yhteneviä. Edes suomalainen sananvapaus ei tahdo yltää negatiivisiin mielipiteisiin. En oikein ymmärrä, mistä on kysymys, jos blogin lukija ei tajua, että bloggari on esittänyt nimenomaan omia mielipiteitään. Pitäisihän tämän olla sanomattakin selvää, sillä näinhän yleensä aina on. Sananvapauden lisäksi meillä on... niin olen kuullut.. myös mielipiteen vapaus.

Olen täysin varma, että joutuisin oikeuteen, jos sanoisin esimerkiksi, että poliitikko NN on korruptoitunut tolvana. Asia muuttuisi huomattavasti lievemmäksi, jos lisäisin lauseen eteen "olen sitä mieltä". Ehkäpä syyyte ensimmäisessä tapauksessa koskisikin jotain valtiosalaisuuden paljastamista tai vastaavaa, sillä kyllähän asian muutoin tulisi sopia sekä sananvapauden että miepipiteen vapauden piiriin. Edellyttäen tietysti, että lukija tajuaa sen olevan minun mielipiteeni. Se, että tuollainen lause valitettavan usein on totta, ei tietenkään ole blogin pitäjän syy.

Me sulkeutuneet suomalaiset olemme onnistuneet luomaan maalmalle monenlaisia harhoja Suomen erinomaisuudesta. Koululaisten Pisa-tutkimuksissa olemme onnistuneet kepluttelemaan itsemme kärkipäähän. Myös korruptiotilastoissa erotumme sinne vähiten korruptoituneiden maiden listaan. Jopa joku tilasto kertoo, että Suomi on "maailman paras maa asua".

Jos näitä suomalaisten hellimiä harhoja joku pyrkii oikomaan, niin hänestä tulee kansan vihollinen.

Viekää minut vaikka linnaan, mutta kyllä sananvapauteen kuuluu lupa kertoa kansalle myös se totuuus, joka minusta näyttää totuudelta.

Ensinnäkin, Pisa-tutkimus on tehty päin prinkkalaa. Suomalaiset koululaiset ovat varmasti hyviä koululaisia, mutta jostakin syystä koulumenestys ei korreloi myöhemmän menestyksen kanssa. Tämä viittaa selvästi siihen, että koulusysteemissämme on jotakin pahasti pielessä. No, sen verran olen itsekin opettanut, että taidan sen pielenkin tietää, mutta olkoon nyt tässä yhteydessä selostamatta.

Hyvä sijoituksemme korruptiotilastoissa kertoo taas siitä, että meidän korruptiomme on huomattavasti hienostuneempaa kuin monissa ns. kehitysmaissa. Meillä korruption ydin nojaa hyvä-veli-verkostoihin sekä ystävyys- ja sukulaisuussuhteisiin. Toki viime vuosina selvien seteleidenkin käyttö on yleistynyt etenkin poliitikkojen keskuudessa. Hyvänä esimerkkinä tästä toimivat Tiurin, Kaikkosen, Vanhasen ja Kanervan oikeusjutut. Hyvä-veli-verkosto on onnistunut toistaiseksi estämään tuomiot. Kai tässä lopulta kuitenkin käy niin kuin urheilun doping-jutuissa. Joku tunnustaa ja vyyhti alkaa purkautua.

Kuvaavaa korrpution olemassaoalosta on se, että ahtaalle jotuessaan suomalainen helposti vastaa siihen, etä tuntee sen ja sen vaikutusvaltaisen henkilön, joka ehdottomasti voi auheuttaa vaikeuksia tälle "ahdistelijalle".

Totta on, että Suomi on kohtuulllisen hyvä maa suomalaisen asua. En ihan helposti kuitenkaan usko, että olisi maailman paras maa kenellekään. Meillä on talvella kylmää ja kesällä märkää. Korroptoituneet poliitikot kiusaavat kansaa ja tuhlaavat meidän veromarkkojamme. Byrokratia on tosi hankalaa ja rasismi riepottelee kaikkia vähemmistöjä.

Yli miljoona suomalaista onkin tämän huomannut ja tästä syystä muuttanut "mamuiksi" ulkomaille.

Kun näitä harhaisia tilastoja tässä olen käsitellyt, niin en enää ihmettele sitäkään, että Jyrki Katainen julistettiin Euroopan parhaaksi valtiovarainministeriksi. Varmasti hän sitä myös oli... kaikille muille paitsi Suomelle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti