maanantai 19. joulukuuta 2011

Koulu on sivistyksen sydän

Kallassa ei ole koulua. Se varmasti johtuu siitä, että itse joutuisin olemaan sekä opettaja että opppilas. Kokemuksesta tiedän, että olisin hyvä opettaja, mutta huono oppilas. Sitä paitsi, nykyisin olen jo niin huonokuntoinen, että en millään jaksaisi koko päivää juosta pulpetin ja kateederin väliä. Todella väsyttävää ensin puhua ja sitten ääntä nopeammin juosta kuuntelemaan, mitä tuli sanottua.

Kalajoella on kuitenkin vielä monta koulua jäljellä kohtuullisen suuresta lopettamisvauhdista huolimatta. Monet näistä kouluista ovat kyläläisten kokoontumispaikkoja ja harrastustoiminnan keskuksia. Sellainen koulun tulisi ollakin, eikä vain paikka, johon oppilaita tuodaan taksilla muutamaksi tunniksi päivässä.

Lopettamispäätöstä pitäisi harkita vähintäinkin kaksi kertaa. Siis kaksi kertaa niin paljon kuin nykyisin harkitaan. Oikeasti ja aidosti pitäisi laskea ne hyödyt ja haitat, joita koulun lopettaminen ja loppupeleissä myös myyminen aiheuttaisi. Sitten pitäisi miettiä, miten oppimismäärä voitaisiin säilyttää, jos päätettäisiin, ettei koulua lakkauteta. Entä jos lakkautettaisiin, mutta ei myytäisi?

Kaikissa tapauksissa tulisi kuitenkin muistaa, että elävän kylän keskipiste on koulu. Joka tapauksessa koulun lakkauttaminen tarkoittaa kylän kehittämisestä luopumista. Vain erittäin harvoin voidaan kuvitella lapsiperheen muuttavan kylään, jossa ei ole edes koulua.

Vihdin kunta on hyvä esimerkki järkevästä asuttamispolitiikasta. Pieni Härkölän koulu lakkautettiin muutamia vuosia sitten. Se jätettiin kuitenkin kunnan omistukseen ja asukkaiden käyttöön.

Kun tilanne muuttui, ja asukasluku kasvoi, niin yllätys, yllätys. Koulu otettiinkin uudelleen myös koulukäyttöön.

Enhän minä sellaista väitä, että Kalajoella olisi kouluasioissa virheitä tehty. En edes tiedä, mitä ennen tänne muuttoani on tehty. Rohkenen kuitenkin epäillä, että ihan aina ei asioita harkittaesa ole ajateltu kaikkia vaihtoehtoja. Tämänkään kaupungin taloudessa ei muutamilla tuhansilla tai edes kymmenillä tuhansilla ole niin suurta merkitystä, että se riittäisi myymisen perusteeksi. Vakaasti uskon, että ainakin joissakin tapauksissa pelkillä vuokratuloilla hankittaisiin sama summa muutamassa vuodessa. Tästä olisi seurauksena se, että koulu olisi edelleen asukkaiden käytössä ja voitaisiin tilanteen muuttuessa ottaa uudelleen koulukäyttöön.

Siitä olen yhtä mieltä kaikkien kanssa, että Kallaan ei koullua kannata rakentaa. Ehkä muuten, mutta kun koulukyydit Rautiosta olisivat niin vaikea järjestää.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti