torstai 1. joulukuuta 2011

Kalajoen karjalaiset

Muutin Kalajoelle syksyllä 2009 ja rupesin kunnostamaan todella huonokuntoista ns. "Kähtävän taloa".

"Siinäkö asutte, siinä Kähtävän talossa", minulta kysyttiin usein... ja minä vastasin: "Ei, kyllä minä asun ihan omassa." Olin ostanut talon halvalla... tehnyt ns. vileenit... mutta kyllä se hintoihin tuli ennen lopullista valmistumista. Melkein sillä rahalla uuden olisi saanut, mutta ei olisi saanut samanlaista. Kyllä täytyy sanoa, että vanhoissa taloissa todella on ihan oma henkensä, mitä ei rahalla voi ostaa. Näin se on, tulkaa vaikka katsomaan, sitten kun se ihan kokonaan on valmis. Ehkä ei koskaan täysin valmistukaan.

Kalajoelle muuttoa en koskaan ole katunut. Toivottavasti Kalajoen muutkin vanhat talot saadaan entisöityä. Kyllä ne sen ansaitsevat.

Jos kyseltiin asumisistani minulta, niin kovasti kysyttiin myös sopeutumisestani. Mitenkä minä... karjalaispoika... olen tänne Pohjanmaalle asettunut.

No mikäs siinä... ihan samalla tavoin kuin muutkin Kalajoen karjalaiset. Ensin luulin, että olen ainoa täällä - ja ainoa ehkä olenkin valloitetusta Karjalasta muuttanut, mutta en ainoa karjalainen. Kun sattuman oikusta olivat ensimmäiset ihmiset, joihin tutustin, lähtöisin Karjalasta. Kuulin, että täällä on satoja karjalaisia. Ei se ihan siltä vaikuttanut, kun ortodoksisen rukoushuoneen kannatusyhdistys toi tänne Karjalan kuoron konsertoimaan. Vain kourallinen yleisöä koki tämän kulttuurielämyksen.

Kun sitten hirsiä tsasounalle kerättiin, paljastui kuitenkin asia kaikessa kauneudessaan. Ehkä kaikki lahjoittajat eivät olleet karjalaisia, mutta kaikilla oli, tai oli ollut, karjalaisia ystäviä. Kiva, että karjalaiset ovat antaneet itsestään positiivisen kuvan... siis totuudenmukaisen.

Jaa, että miksikö sitten tällaisen blogin kirjoitin tänään? No ajattelin, että saisimmekohan me karjalaiset oman yhdistyksen tännekin. Virallisesti tai epävirallisesti.

Soitelkaa tai laulelkaa, puh. 044-5152601 tai sitten sähköpostiin: tiedonjyva@hotmail.com. Karjalaisia toki ovat nekin, joiden yhteys Karjalaan on vain jommankumman vanhemman varassa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti