lauantai 17. joulukuuta 2011

Työttömyys ja mistä se johtuu

Miten se niin voi olla, että tämä pieni kansa ei pysty työllistämään kaikkia työkykyisiä ja työikäisiä ihmisiä? Pankaas nyt miettien tämä.

Suomi on lähes saman kokoinen maa kuin Saksa. Uskallan väittää, että meillä on jopa suuremmat luonnonvarat kuin Saksalla, joka työllistää viisitoistakertaisesti sen määrän työntekijöitä, mitä Suomi pystyy työllistämään.

Niin, kyllä tästä voi tulla vain yhteen johtopäätökseen. Suomen päättäjät ovat päättäneet väärin. Väittävät, ettei meillä muka ole markkinoita.

Höpö höpö. Menkööt katsomaan Nuijamaalle tai Vaalimaalle ja miettikööt sitten, minne ne rekat ovat menossa. Siellä puomien takana on markkinat, jotka nielevät kaiken, mitä pystytään tuottamaan.

Se on ammattitaitokysymys.

Meidän mahdollinen työttömyys ja lama ei siis johdu siitä, että rahaa ei haluta lähettää jonnekin kriisimaihin. Mahdollinen lama aiheutuu paremminkin siitä, että tätä rahaa on holtittomasti syydetty noihin pohjattomiin kaivoihin.

Tosiasiassa laman syynä ovat taitamattomat ja ammattitaidottomat poliitikot, jotka eivät vain myönnä osaamattomuuttaan.

Jos asiat oikein hoidetaan, meillä on pikemminkin työvoimapula kuin työttömyys. Tuskinpa eläkeiän nostamista kannattaa tähän lääkkeeksi ottaa, silä onhan sekin jonkinlaista elintasoa, että loppumatkasta saa terveitä eläkepäiviä. Ei ihmisen ihan kuolemaansa asti tarvitse töitä tehdä.

Otetaanpa vielä kerran esimerkiksi se Saksa. Saksa työllistää pelkästään ulkomaalaisia enemmän kuin Suomessa on asukkaita. Tosiasiassa mekin tulemme tarvitsemaan maahanmuuttajia.

Oikeasti me tarvitsemme niitä jo nyt, mutta emme taida osata hyödyntää tätä potentiaalista työvoimareserviämme.

Ihan nyt sattumalta tiedän, että esimerkiksi täällä meidän Kalajoellamme asuu parisensataa ulkomaalaista, jotka haluavat elää ja asua täällä. Monet heistä ovat korkeasti koulutettuja, mutta tekevät ns. "hanttihommia". No, kaikki työ on arvokasta, mutta kyllä arkkitehtia tarvitaan muuhunkin kuin perunannostoon. Eikä eläinlääkärikään ihan parhaimmillaan ole puuseppänä.

No vaikea kielihän tämä suomi on ja kielen opettamiseen pitää varmaan satsata. Uskalla kuitenkin väittää, että kielen opettaminen lääkärille on aika paljon helpompaa kuin lääkärin kouluttaminen vaikkapa suutarista. Suutari pysyköön lestissään.

Ihmeellisiä ovat herrojen tiet. Onhan meidän hyvä hallituksemme tehnyt jo monesti tällaisia silmänkääntötemppuja. Vaikka niin, että armeijaa käymättömästä on tehty puolustusministeri, ajokortittomasta liikenneministeri...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti