lauantai 24. joulukuuta 2011

Hyvä veli

Hyvä veli...

Kirjoitan nyt sinulle, kun luin v. 2008 tehdystä tutkimuksesta, että sinulla on ihan oma verkosto. Kun nyt et oikeasti ole minun lihallinen veljeni, niin voisitko valottaa, mitä se sellainen hyvä-veli-verkosto oikein on?

Ai että et voi... No täytyypä sitten ottaa asioista selvää muista lähteistä.

Ainakin se on totta, että yli 60% ihmisistä on sitä mieltä, että hyvä-veli-verkostot ovat sekä yleisiä että tuomittavia. Vuonna 2009 tehty Eurobarometri kerto, että poliitikoilla ja talouselämällä on liian läheiset suhteet. Ainakin näin on, jos on uskominen kansalaisten enemmistöön.

Ei ole kansakaan aina oikeassa, sillä edustajansa Ilkka Kanervan välityksellä kansa on kertonut, että on ihan tavanomaista, että 60 v. päivillä annetaan lahjaksi muutamia kymmeniä tuhansia euroja. Näin siitäkin huolimatta, että kyseiseen lahjan antajaan ei olekaan kovin läheiset suhteet.

"Tämä on ihan tavanomainen lahja..." sanoo Kanerva. "Aina kun ole täyttänyt 60 vuotta, olen saanut tällaisia lahjoja nimenomaan talouselämän edustajilta. Kukapa muu niitä pystysi antamaankaan. Kaikki ne ovat tulleet yllättäen ja pyytämättä."

Laatimani kansalaisbarometri kertookin, että aina ovat poliitikot ottaneet almuja vastaan kiitolliselta kansalta. Aina ei ole varmaa, onko kansalla ollut aihetta kiitollisuuteen ennen lahjan antamista vai vasta sen jälkeen.

"Mitään dokumentoitua tietoahan näistä asioista ei ole", kertoo poliisin edustaja. Kertovat, että jostakin kuulustelupöytäkirjoja olisi joskus laadittu, mutta luultavasti poliitilaitoksen siivooja on ne vahingossa heittänyt roskiin.



Niinpä niin...

Kyllä näin vakavasta asiasta oikeasti pitäisi puhua myös vakavasti. Totta tietysti on, että suosimisen ja eturistiriitojen välttäminen on Suomessa vaikeampaa kuin esimerkiksi Saksassa, jossa väliluku on noin 15 kertainen Suomeen verrattuna.

Todella puolueeton päätöksenteko esimerkiksi kunnallispolitiikassa on vaikeaa. Kaikki tuntevat toisensa, ja samoilla ihmisillä on useita luottamustehtäviä. Kaikki kuuluvat samoihin urheiluseuroihin tai rotareihin ja lionsiin. Tai jos nyt kertakaikkiaan et kuulu mihinkään järjestöön, olet omituinen ja syrjäytynyt. Sinun ainoa tehtäväsi on olla malliesimerkki puolueettomasta päätöksenteosta, kun sinun mahdollinen avustushakemuksesi on ihan yksimielisesti hylätty.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti