lauantai 4. elokuuta 2018

On aihetta olettaa

Maailma muuttuu jatkuvasti, mutta ihmiset ovat paljon hitaampia reagoimaan ympäristön muutoksiin.  Keskustelin tässä taannoin erään henkilön kanssa, joka sanoi äänestäneensä aina samaa puoluetta.  Onhan uskollisuus tietenkin kaunis piirre, mutta kun tivasin perusteita, hän alkoi luetella vanhoja vuosien takaisia fraaseja.

On tietysti totta, että maailma muuttuu ja politiikka sen mukana. Samoin käy ihmisille, mutta on aihetta olettaa, että nämä muutokset eivät aina tapahdu samaan suuntaan.  Siitä syystä minä ihmettelen äänestäjien puolueuskollisuutta.  Onkohan käynyt niin, että vaikka ennen ensimmäistä äänestyskertaa olisikin otettu selville puolueen ohjelma ja ajatukset, niin näillä eväillä äänestetään yhä edelleen, vaikka lähes kaikki on yhteiskunnassa muuttunut. Rohkenen minä väittää, että perinteiset työväen puolueetkaan eivät enää aja työväestön etua. Puhumattakaan tämän maan edusta.

Olen ollut jollakin tasolla politiikassa mukana 60-luvusta alkaen ja pari kertaa joutunut myös puoluetta vaihtamaan.  En siksi, että minun ajatusmaailmani olisi paljonkaan muuttunut, mutta puolue oli muuttunut. Jälleen on aihetta olettaa, että sama tapahtuu kaikille puolueille ja kaikille ihmisille.  Uskon, että kaupungin ”duunari” äänestää eri tavoin kun opiskelija ja opiskelija taas eritavoin kun yrittäjä, puhumattakaan eläkeläisestä. Näin siis oletan, vaikka äänestäjällä olisi koko ajan sama sosiaalitunnus. 

Edellä oli tyypillinen esimerkki ihmisen muuttumisesta, johon tietysti vaikuttavat myös ympäristö ja viiteryhmät. Puolueiden muuttumin tapahtuu hieman eri tavoin, mutta lähtökohta hyvin samantapainen. Puolueen muuttumiseen ihminen ei kuitenkaan reagoi yhtä nopeasti kuin omaan muuttumiseensa.  Tyypillisenä esimerkkinä tästä pidän perussuomalaisia.  ”Persujen alkuperäinen aate periytyi Veikko Vennamon perustamasta SMP:stä, joka nousi suureen kansansuosioon. Samaa nousua jatkoi Timo Soinin ja Raimo Visbackan perustama perussuomalainen puolue.  Silloin ”persut” todella olivat isänmaan asialla.  Nyt tästä puolueesta on jäljellä vain nimi, jonka turvin puolue uskoo yhä edelleen keräävänsä kannatusta. Näin siitäkin huolimatta, että kaikki puolueen perustajat ja parhaat voimat ovat siirtyneet toiseen puolueeseen. On aihetta olettaa, että suurin osa puolueen kannattajista ei vielä ole havainnut puolueen sisällä tapahtunutta muutosta, että entiset hallituskumppanit havaitsivat sen heti ja kieltäytyivät yhteistyöstä uudenlaisten ”persujen” kanssa.
Tuskin koskaan Suomessa koittaa aika, että noin rasistinen ja natsimielinen puolue voisi olla mukana hallituksessa.

Kyllä minä toivon menestystä Siniselle tulevaisuudelle, vaikka tuo nimi ei oikein mitään kerro.  Sana perussuomalaiset antaa kyllä viestin, mutta nykyisin aivan vääränlaisen. 

Toivoisin, että kansakin ymmärtäisi, miksi puolueen myös perustajat joutuivat jättämään perustamansa puolueen. Ei se varmaan ole helppoa ollut, mutta taisivat vaihtoehdot olla silloin vähissä.

Se oli ns. veretön vallankaappaus, joka tapahtui ”persujen” puoluekokouksessa 2017. Toki se meni virallisesti sääntöjen mukaan, mutta tuskin kukaan paikalla olija voi väittää, että se olisi mennyt myös hyvien tapojen ja käytäntöjen mukaan.

”Rasistinen vallankaappaus” on juuri oikea termi.


On aihetta olettaa, että Veikko Vennamo oli oikeassa sanoessaan: ”Kyllä kansa tietää.” Kyllä kansa todella tietää, mutta kestää kuitenkin aikansa ennen kuin se herää, sillä nimellä voidaan jonkun aikaa muutosta suojella.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti