sunnuntai 27. marraskuuta 2016

Tuntematon totuus

Minun sukupolveni on tottunut luottamaan siihen, että mikä on lehdessä, on myös totta. Vähän kerrassaan olemme saaneet kuitenkin tottua siihen, että kaikenkarvainen media julkaisee kaiken karvaisia juttuja aivan sen mukaan, mikä kulloinkin vaikuttaisi olevan taustaryhmälle eduksi, tai lievimmässä tapauksessa sen vain yksinkertaisesti oletetaan miellyttävän lukijoita tai katsojia. Totuuden painoarvo jää varsin vähäiseksi, jos sillä kaikissa tapauksissa on edes painoarvoa. 



Nykyinen energiapoliittinen keskustelu on tyypillinen esimerkki siitä, miten eri energiamuotojen kannattajat kaivavat maailmalta mielensä mukaisia tutkimuksia, ja jos sellaisia ei löydy, väitetään yksinkertaisesti, että asiaa ei ole tutkittu…. Suomessa. Joskus tuo loppukaneetti lisätään siihen, joskus ei edes sitä.

Viimeisimpiä tapauksia lienee Ville Niinistön väittämä, että hallitus ei ole kuunnellut asiantuntijoita, vaan toimii Matti Putkosen ”huuhaan” mukaan. Jos joku on todellista ”huuhaata”, niin tuo Niinistön ulostulo. On totta, että maailmalta löytyi parikin tutkimusta, joissa todetaan, että ei ole näyttöä tuulivoiman terveysvaikutuksista. Noiden parin tutkimuksen vastapainoksi löytyy sitten lukuisia tutkimuksia, joissa todetaan, että on mahdollista, että tuo matalataajuinen värähtely aiheuttaa vahinkoja sekä ihmisille että eläimille. Minkään tutkimuksen suorittajien asiantuntemusta en ole oikea henkilö arvioimaan. En siis edes minä, vaikka oletankin olevani hieman Niinistöä parempi asiantuntija. Tavallaan Satu Hassi lauloi Niinistön mukana heittäytyen täysin englannin kieltä ymmärtämättömäksi, väittäen että eräs arvostettu tiedelehti väitti erästä tutkimusta tieteellisesti epäpäteväksi ja jätti jutun julkaisematta tästä syystä. Näinhän ei ollut, vaa syyksi ilmoitettiin ainoastaan, että tutkimusreferaatti sellaisenaan oli liian pitkä tuohon julkaisuun. Sellaista toki sattuu, mutta sillä ei ole mitään tekemistä luotettavuuden tai tieteellisen pätevyyden kanssa.

Ei ihme, jos kansa on ymmällään, kun poliitikkommekin ihan sumeilematta valehtelevat päin naamaa. Vaikka suomalaiset tutkimuksetkaan eivät aina ole kaikkein luotettavimpia, annan kuitenkin hallituksellemme täydet pisteet siitä, että se päätti itse ottaa asioista selvän. En usko sen johtuneen Putkosen ohjelmasta, vaan yksinkertaisesti satojen kansalaisten sairastumisesta ja päättäjillemme lähettämistä vetoomuksista. Olisi ollut todella leväperäistä, jos asioita ei olisi ruvettu tutkimaan. Ihan ”huuhaata” ei Putkosen lepakkojuttukaan ollut, sillä päinvastoin kun ministeri Pirkko Mattila kommentissaan väitti, ainakin Saksasta löytyy dokumentoitua tutkimusaineistoa tästäkin asiasta. Tuulimyllyt todella tappavat lepakoita, joiden elämä lienee yhtä arvokasta kuin liito-oravienkin.

Asetin tässä heti aluksi median luotettavuuden kyseenalaiseksi. Pääsääntöisesti se johtuu siitä, että haltuuni päätynyt faktatieto on hieman ristiriidassa median julkaisemien juttujen kanssa. Ydinvoima nähdään usein tuulivoiman kilpailijana, vaikka kyseessä on kaksi aivan eriluokan hanketta, eikä niitä voi mitenkään sovittaa samaan sarjaan. Media kuitenkin antaa runsaasti palstatilaa tuulivoimalle, samanaikaisesti kuin se hehkuttaa ydinvoiman vaarallisuutta ja maailmassa sattuneita ydinonnettomuuksia.

Tosiasia kuitenkin on, että maailmassa on tapahtunut ainoastaan kasi merkittävää ydinonnettomuutta, joista viimeisin kolme vuosikymmentä sitten. Japanin Fukushimassahan ei tapahtunut ydinonnettomuutta, vaan luonnonkatastrofi alueella jossa sijaitsi kyllä ydinvoimala, joka kuitenkin kesti kohtuullisen hyvin tuon luonnon onnettomuuden. Vain kolme tuolla ydinvoimalalla työskennellyttä ihmistä kuoli. Yksi sydänkohtaukseen, toinen hukkui, kolmas maanjäristyksessä. Mistään ydinonnettomuudesta ei voi puhua, vaikka voimala joksikin aikaa suljettiin tuon katastrofin jälkeen.

Median epäluotettavuutta kuvaa hyvin se, että juuri missään ei anneta palstatilaa ydinvoiman puolustajille, vaikka huomattavasti kalliimman ja epäluotettavamman tuulivoiman lobbareille kyllä tilaa on löytynyt.

Tilastollinen tosiasia on, että ydinvoima on ylivoimaisesti maailman puhtain ja turvallisin energianmuoto, mukaan lukien myöskin tuulivoima, jonka ympäristövaikutuksia vasta tutkitaan.

Olisiko niin, että ydinvoimalaitoksia rakentavat sen luokan yhtiöt, että niiden ei tarvitse alentua korruptioon. Niin kauan kuin mediakaan ei pysty pitämään itseään eturyhmien ulkopuolella, ei meillä ole toiveita puolueettomasta tiedosta, ja totuus pysyy tuntemattomana.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti