lauantai 26. marraskuuta 2016

Karmeita virheitä

Ihan oikeasti en osaa väittää, että tämä on vain suomalaisten erikoisominaisuus, mutta Suomen Kuvalehti tämän toi esille. Monia edistyksellisenä pidettyjä asioita on ylistetty vuosikaudet ja niistä on tullut melkeinpä kansallinen tapa. Sitten vain yllätys yllätys... joku tutkimus on todistanut, että kyse on terveydelle erittäin vaarallisesta maniasta. Tämä pätee niin asumiseen kuin muuhunkin elämiseen. Esimerkkejä löytyy koivusokerista rakennustekniikkaan.

Alvar Aaltoa on pidetty melkeinpä arkkitehtuurin jumalana, mutta vain harva uskaltaa sanoa ääneen, että esimerkiksi hometalo-ongelma on suurimmaksi osaksi Aallon syytä. Säynätsalon entiseen kunnantaloon tutustuessani kuulin ensi kerran erään rakennusalan ammattilaisen suusta lauseen ”Aallon suunnittelemissa taloissa ei pysy lämpö sisällä eikä vesi ulkona.” Liekö tuossa perää, mutta perää on siinä, että Aalto toi tuon tasakattovillityksen tänne sateiseen ja kylmään pohjolaan, johon se ei ollenkaan soveltunut. Viimeisimmätkin talot alkoivat homehtua viimeistään siinä vaiheessa, kun taloista alettiin tehdä pulloja, joissa ei luonnollista ilmanvaihtoa tapahtunut kuin silloin, jos joku meni tai tuli ovesta. 

 
Näyttää kerta kaikkiaan siltä, että tuo arkkitehtuurin sankari ei oikein käsittänyt, että Suomessa on syytä rakentaa suomalaisista materiaaleista, eikä seinän ns. kastepiste saa jäädä seinän sisään. Finlandia-talon italialainen marmori lienee hyvä esimerkki tästä materiaalin valinnasta.

Olisiko niin, että suomalaisilla on kamala kiire päästä kehityksen etunenään niin hyvässä kuin pahassakin. Ponnistelu kohden parempaa tulevaisuutta on tietysti hyväksi, mutta niin kiire ei sentään saa olla, että asioita ei keretä tutkimaan. Aina ei edes halutakaan.

Näytti jo siltä, että tuulivoimasta oli tulossa jälleen eräs näistä tutkimattomista ”musta tuntuu” -projekteista, kunnes hallitus lukuisien kansalaiskirjeiden seurauksena sai aikaan päätöksen- että tuulivoiman terveydellisiä vaikutuksia aletaan tutkia. Toki siihen oli ihan oikeita syitä, sillä lukuisat kansainväliset tutkimukset ja suomalaisten omakohtaiset kokemukset kertoivat, että tuohon on vähintäänkin aihetta. 
 
Niinhän sitä sanotaan, että ”suomalainen ei usko ennen kuin itse näkee”. Sitä kai se tarkoittaa, että ulkomaalaisia tutkimuksia ei voida uskoa. Lopulta Suomi sai kuitenkin aikaan päätöksen, että asiaa oikeasti tutkitaan. Toivoa sopii, että ei tulosta ole päätetty etukäteen, niin kuin tuulivoimayhtiöiden omissa tutkimuksissa on tehty. Voi vain arvailla, mitä Ville Niinistö pelkäsi vastustaessaan terveysvaikutusten tutkimista. Mahtoiko pelätä, että totuus tuulivoimasta paljastuu? Nyt sitten pannaan Matti Putkosen syyksi, että hän otti ongelman esille ja Niinistö sai aiheen sanailla, että hallitus uskoi enemmän Putkosta kuin kansainvälisiä tutkimuksia. No ihan näinhän se ei mennyt. Hallitus uskoi lopultakin kansainvälisiä tutkimuksia, joista monet kansalaiset viestittivät hallitukselle. Minä muiden mukana… kirjoitin kirjeitä sekä eduskunnalle että ministeriöön. Uskon Niinistönkin saaneen kirjeeni. Putkosen osuudeksi jäi vain asian tuominen julkisuuteen. Toki mies teki sen hieman värikkäästi, ja sai korruptoituneen median taholta lähes pilkkaa osakseen. Hyvä kuitenkin että teki niin.

Olen muuten aina ihmetellyt, että mitä vihreille on tapahtunut politisoitumisen jälkeen. Olkoonpa puolue sitten hallituksessa tai oppositiossa, se vastustaa lähes kaikkia hallituksen tekemiä ns. ”vihreitä” päätöksi. Saasteetonta ydinvoimaa vastustetaan, mutta tuulivoiman haittoja ei edes saisi tutkia. Muualta maailmasta tulevia viestejä vähätellään ja vääristellään.

Olen samaa mieltä, että tuulivoiman terveyshaittojen tutkimus on jokseenkin tarpeetonta. Se tuskin auttaa enää olemassa olevien myllyjen pysäyttämiseen. Tuulivoiman rakentaminen voitaisiin kieltää monella muullakin perusteella. Ensinäkin se on äärettömän kallista, se vääristää sähkömarkkinat ja vaarantaa suomalaisen sähkönjakelujärjestelmän. Se heikentää myös meidän kansainvälistä kauppatasetta, eikä juurikaan lisää työpaikkoja. Myllyt tuodaan ulkomailta ja rakennetaan ulkomaalaisen työvoiman avulla.

Suomalaisten rooliksi jää vain maksaa tyhjästä.

Sadat suomalaiset ovat sairastuneet myllyjen vaikutuksesta, mutta Niinistön mukaan saavat sairastaa. Asiaa ei kuitenkaan saa tutkia… miksihän?


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti