keskiviikko 9. toukokuuta 2018

Mikä pakolaistulva?

Nykyihminen tietää paljon kaukaisistakin kulttuureista. Tai ainakin hän uskoo tietävänsä, mutta on täysin hämärän peitossa, kuinka totuudenmukaista tuo tieto on. Kaikki riippuu paljolti siitä, kuka tiedon on tuottanut ja mihin tarkoitukseen ja ketä varten.  Me katselemme maailmaa melko suppean linssin läpi, huomaamatta lainkaan sitä töhnää, jota linssiin on tarttunut.  Kun tieto lisäksi seuloutuu paikallisen kulttuurin ja paikallisen kielen kautta, voi tuo arvio tietämyksestämme olla kovasti vinksahtanut.

Afrikka on maanosa, josta tietoa on saatu ja tietoa sinne viety usein lähetystyöntekijöiden kautta.  Monet afrikkalaiset kielet ovat meille länsimaisille varsin vaikeaselkoisia, ja pelkkä äänenpaino voi muuttaa asian vallan toiseksi. Kun erääseen afrikkalaiseen valtioon tuli englanninkielinen lähetyssaarnaaja, hän kyllä opetteli kielen pääpiirteittäin, mutta jätti huomiotta nuo ääntämisen erikoisuudet. Niinpä hänen puheistaan tuli merkitykseltään hieman erilaisia mitä hän oli tarkoittanut.

Kun tuo lähetyssaarnaaja yritti puhua Jeesuksesta, häneen ääntämyksensä sai tuon nimen kuulostamaan myrkyltä.  Toinen lähes samanlainen sana merkitsi vaarallista kasvia, joka vahingoitti ihmisiä ja sai ihon rakkuloille.  Sopi siinä sitten lähetyssaarnaajien ihmetellä, miksi kristinusko ei oikein uponnut paikalliseen väestöön.  Tuo asioiden ymmärtämättömyys oli molemminpuolista. Kielelliset erheet pystyttiin kyllä vähävähältä korjaamaan, mutta tavat ja tottumukset tuppaavat olemaan niin pysyviä, että ei niitä yksittäinen saarnamies voi muuttaa. Eikä oikein ole tarpeellistakaan, kunhan ymmärrämme, että ihmiset kautta maailman ovat erialisia.

Mikään ei ole niin helppoa kuin yleistysten ja yksinkertaistuksien teko.  Kaikki musliminaiset käyttävät huntua, kaikki somalit ovat rikollisia ja kaikki afrikkalaiset ovat tyhmiä. Täydellistä tietämättömyyttä maahanmuuttajista kertoo usko, että lähes kaikki Suomeen tulleet ulkomaalaiset ovat pakolaisia.  No sitä ne ovat yhtä paljon kuin kaikki Afrikassa liikkuvat valkoihoiset ovat suomalaisia. Joukossa toki on pakolaisia, mutta on myös erittäin eteviä ja korkeasti koulutettuja ihmisiä.  On totta, että lukutaidottomia on enemmän kuin keskivertosuomalaisissa, mutta väestömäärään suhteutettuna on myös korkeasti koulutettuja enemmän kuin suomalaisten joukossa.  Tosiasiassa he ovat hyvin heterogeenista porukkaa, mutta lähes poikkeuksetta minun tuntemani ”mamut” ovat ahkeria ja yritteliäitä ihmisiä.

Vain harvat suomalaiset ovat saaneet olla tekemisissä maahan muuttaneiden kanssa, joten käsityksemme on syntynyt etupäässä rasististen ”tiedonvälittäjien” kautta.  Tulokkaisiin neutraalisti suhtautuvat vaivautuvat vain harvoin välittämään tätä monikulttuurisuuden ilosanomaa. Totuushan on, että maahan muuttaneista on kaikkialla ollut enemmän hyötyä kuin haittaa. Tätä tilastollista totuutta tosin koetetaan hämärtää milloin milläkin vaihtoehtoisella totuudella.

Ja lopuksi sitten vertaus, jonka luulisin jokaisen ymmärtävän. Provosoiden on puhuttu pakolaistulvasta ja annettu ymmärtää, kuinka maa joutuu taloudelliseen perikatoon, jos nuo ihmiset pelastetaan ”tulipalosta”.  Kun olympiastadionilla järjestetään Suomi – Ruotsi yleisurheilumaaottelu, on kyseessä melkein taloudellinen katastrofi, jos myytyjen pääsylippujen määrä ei ole suurempi kuin Suomeen tulleiden pakolaisten määrä. 

 
Katsokaa hyvät ihmiset ympärillenne. Onko totta, että tässä maassa ei ole tilaa? Joko tämä maa on niin valmis, että täällä ei ole työtä?  Syyrian köyhä naapurimaa Libya on ottanut jo toista miljoonaa pakolaista, eikä loppua näytä tulevan.

           

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti