perjantai 12. elokuuta 2016

Putin ja maailman valloitus

Kieltämättä omiakin huolia on, mutta vähäisiltä ne tuntuvat, kun seuraa itäisen naapurimme toimintaa.  Ei Vladimir Putin juurikaan eroa menneiden aikojen "sankareista" Hitleristä ja Stalinista.  Motiivit ja keinotkin ovat kovasti samat.  Kaiken takana järjetön vallanhimo.  Ukraina saa nyt olla ensimmäinen uhri, mutta on ihan turha luulla, että yksikään maa on turvassa.

Useimmat meistä ovat historiassa lukeneet Mainilan laukauksista.  Kun luin syytöksistä, joita Putin esitti Ukrainaa kohtaan, tulivat Mainilan tapahtumat  väkisinkin mieleen.  Silloinhan Neuvostoliitto ampui itseään ja syytti Suomea saadakseen muka oikeutuksen sodan aloittamiseen.  Tämä on kiistaton tosiasia, jonka Neuvostoliiton myöhempi johto on myöntänyt.  On aika naurettava väite, että Neuvostoliitto haluaa suojella Itä-Ukrainan väestöä käymällä jatkuvaa sotaa alueella.  Ei se ainakaan heidän turvallisuuttaan lisää.

Jos Venäjällä olisi nyt oikeudenmukainen "keisari", hän ilmottaisi yksinkertaisesti, että kaikki ne venäläiset, jotka haluavat asua Venäjällä, ovat tervetulleita kotimaahansa.  Krimi ja koko Ukraina kuuluvat nyt itsenäiselle Ukrainalle ja sinne jäävien on noudatettava sen maan lakeja.  Näinhän oikeasti on kaikkialla maailmassa... tai ainakin pitäisi olla.

Kautta aikojen on maailmassa pulpahtanut esiin ihmisiä, joiden elämän tarkoitus näyttää olleen vallan maksimoiminen.  Nimet Hitler, Stalin, Amin ja Mussoliini eivät suinkaan ole jääneet historiaan viisaina ja oikeudenmielisinä hallitsijoina, vaikka monet heistä ovatkin olleet aikalaistensa suosiossa.  Ehkä tuo suosio ei kuitenkaan perustu totuuden tietämiseen, vaan uskoon siitä, että nuo aikansa hallitsijat toimivat maansa parhaaksi. Vasta jälkipolvet huomasivat, että ei se ihan niin ollutkaan. 



Tietty vastenmielisyyteni Saksan kansaa kohtaan perustui pitkälti siihen uskoon, että ei koko kansakunta voinut olla tietämätön Hitlerin julmuuksista, mutta kuitenkin hyväksyi ne.   Nyt olen hieman paremmin saanut tutustua asioihin ja alan uskoa, että Hitlerin propagandakoneisto pystyi pitämään osan asioista salassa ja ainakin koko kansan hiljaisena.

Sama prosessi on nyt tapahtumassa Venäjällä.  Ihmeellisiä kuolemantapauksia sattuu silloin tällöin, ja näyttää siltä, että ainut yhdistävä tekijä on Putinin tekemisten arvostelu.  En väitä, että Putin olisi jotenkin osallinen näihin kuolemantapauksiin, mutta...  Eihän Hitler ja Idi Aminkaan ketään keihästäneet.  Sellaista vain sattui.

Ainakin länsimaissa tiedetään, että oikeudenkäynnit Venäjällä ovat suuria näytelmiä.  Jos Venäjän vankiloista vapautettaisiin kaikki syyttömät, voisi olla niin, että siellä olisikin vartijoita enemmän kuin vankeja.  Saattaa olla, että hehän sinne kuuluisivatkin.... sitä en todellakaan tiedä.

Ehkä olen liiankin idealistinen "oikeustaistelija", mutta ihan kaikkea en voi rutisematta niellä.  Sen verran maailmankansalaisena itseäni pidän, että joskus otan myös kantaa myös maailman politiikkaan.  Paljon on mielestäni mätää myös kotimaan politiikassa, mutta jääköön se nyt toiseen kertaan.  Ehkäpä siihenkin mätään ovat syynä samat yleisinhimmilliset ominaisuudet: ahneus ja vallanhimo.

Olipa miten tahansa, niin Hitlerin Saksa aikoinaan kaatui, ja nyt menee Saksalla kohtuullisen hyvin. Toivottavasti Putinin Venäjäkin pääsee eroon tämän päivän ongelmista.  

USA liittolaisineen puuttui aikanaan Saksan agressioihin.  Jos Venäjällä ei pien tilannetta tajuta, törmäys voi jälleen olla edessä.  Kansainvälisiä Venäjän-asiantuntijoita kannattaisi kuunnella.







Ei kommentteja:

Lähetä kommentti