tiistai 30. elokuuta 2016

Mentäiskö NATO:on... no oikeasti en tiedä


Lyhyen Keski-Suomen vierailun aikana luin taas minulle entuudestaankin hyvin tuttua sanomalehteä Keskisuomalaista. Jaro Asikaisen kolumni sytytti minut taas ajattelemaan kansanäänestyksiä. Jos oikein muistan, niin olen joskus aikaisemminkin kirjoittanut niiden mielettömyydestä. Ongelma onkin se, että on vaikea tietää, kuka tietää. Varmuudella voidaankin vain sanoa, että ainakaan kansa ei tiedä.


Jaro Asikainen kirjoittaa mm. seuraavaa:
"Nato-kansanäänestyksessä ihmiset äänestäisivät puhtaasti tunteella. Moni todennäköisesti jättäisi äänestämättä. Itse heittäisin ehkä kolikkoa."

Juuri näin se menee, asiassa kun asiassa. Melkein jokaisella meistä on jokin mielipide EU-jäsenyydestä, Nato-jäsenyydestä tai vaikkapa koulutuspolitiikasta, mutta vain tosi harvalla minkäänlaista käsitystä päätösten seurauksista. Kyllä minun täytyy Asikaisen tavoin sanoa, että en missään tapauksessa haluaisi, että mielipiteeni perusteella tehtäisiin päätös vaikkapa Natoon liittymisestä. Vaikka olenkin Karjalan pakolainen, sodan aikana syntynyt ja paljon noista ajoista kuullut, en pidä itseäni riittävän pätevänä arvioimaan. Tästä syystä tiedostan hyvin Venäjän uhkan, joten jos minut pakotettaisiin äänestämään, äänestäisin varmaan Naton puolesta. Se olisi kuitenkin tunteella äänestämistä, sillä tosiasiassa minulla ei ole pienintäkään käsitystä päätöksen vaikutuksista. Ei sittenkään, vaikka uskallan epäillä, että minulla on huomattavasti keskimääräistä parempi käsitys maailman asioista kuin ihmisillä yleensä. Olen sentään herkillä korvilla ja silmillä seurannut yhteiskunnan tapahtumia ja jopa käynyt muuallakin kuin Jyväskylässä.

Tämä ei tarkoita sitä, että en pitäisi arvossa demokratiaa. En vain näe mitään perustetta sille, miksi kansalta kysyttäisiin neuvoa asioissa, joista tiedetään kansa tietämättömäksi. Tuskinpa kovinkaan moni meistä jättää äänestämättä sen takia, että myöntäisi tietämättömyytensä asian suhteen. 


Jos ydinvoimasta tai tuulivoimasta järjestettäisiin kansanäänestys, minä kyllä osallistuisin siihen, sillä sekä koulutukseni että kokemukseni perusteella pidän itseäni jonkinasteisena asiantuntijana. Tuskin kuitenkaan tällä tietämyksellä menisin kovin vakuuttavasti ottamaan kantaa esimerkiksi Sote-uudistukseen.  Kansanäänestys Sveitsissä

Poliittiset kysymykset ovat poliittisia kysymyksiä ja jääkööt ne poliitikkojen ratkaistavaksi, mutta jos poliitikot ovat hiemankin tämän maan etua ajavia, he vähintään kuuntelevat asiantuntijoiden ohjeita. Ministeriöihin ja kuntien lautakuntiin ei tulisi valita yhtään puolueisiin sitoutunutta jäsentä, sillä puoluepolitiikalla tuntuu olevan se ominaisuus, että se pystyy syrjäyttämään järkisyyt.

Lukijani ovat varmasti huomanneet, että vastustan korruptiota niin urheilussa kuin muussakin toiminnassa, koska olen joutunut voimattomana seuraamaan sitä. Vastustan myös tuulivoimaa ihan vain ammatillisesta syystä, sillä joka puolella maailmaa nuo syyt ovat saaneet ihmiset takajaloilleen myllyjen takia. Ydinvoimaa puolestani kannatan, sillä se on kuitenkin turvallisin ja saasteettomin energian muoto, sanokoot tunteet mitä tahansa.

Kokemusperäisesti kannatan myös pakolaisten auttamista ja monikulttuurisuutta.

Toki tiedän, että eniten pakolaisuudesta kärsivät juuri pakolaiset, eivätkä he odota meiltä kovin suuria uhrauksia. Kyllä minä häpeän rasistien puolesta, vaikka ymmärrän kyllä, että myötähäpeä on tarpeeton tunne. Melkein harmittaa, että en ole saanut elää elämääni nurkkapatrioottisen koskemattomana. Silloin eivät maailman huolet häiritsisi elämää ja voisin vapautuneesti huutaa "rajat kiinni." Rajojen sulkemisen jälkeen eivät nuo miljoona elintasopakolaista, joilla on Suomen kansalaisuus, koskaan pääsisi entiseen kotimaahansa, mutta estyisipä myös aivovienti ulkomaille.

Johtuneevatkohan minun asenteet paljolti siitä, että olen kokenut paljon enemmän kuin moni muu? Kaikki tässä blogissa esittämäni väitteet ovat joko ammatillisia tai kokemuksiin perustuvia. Toki minulla on myös mielipiteitä, mutta niitä en koskaan ole totuudeksi väittänyt. Kaikki tuulivoimaa ja energiataloutta koskevat kirjoitukseni nojaavat kansainvälisiin tutkimuksiin ja omaan ammattitaitoon.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti