tiistai 2. elokuuta 2016

Pakko vain kirjoittaa tuulivoimasta


Jokseenkin varma olen, että monet toivoisivat minun lopettavan nämä tuulivoiman vastaiseksi katsottavat kirjoitukseni. Näin varsinkin ne, jotka ovat jossakin elämänsä vaiheessa tulleet uskoon, että tuuli pelastaa maailman. Kyllä minäkin sellaiseen käsityksen omaksuin nuorena sähkövoimateollisuuden opiskelijana työskennellessäni vesivoimalaitoksella Pohjolan Voiman palveluksessa. Ihailin silloin kyllä tuulivoimaa, mutta sen verran ammattilainen olin jo silloin, että näin myös nuo sadat ongelmat, jotka tuon puhalluksen muuttamisessa sähköksi olisi. Vaikka toivoinkin, että joku keksisi sen viisastenkiven, joka poistaisi nuo ongelmat. Koskaan en kuitenkaan uskonut niin tapahtuvan, eikä tapahtunutkaan.


 Tuulivoiman tuotanto, ajanjakso: 1.7.2016 - 1.8.2016. Lähde: Fingrid



Voimajärjestelmän tila


 
Kulutus ja tuotanto Suomessa 2,8,2016 klo 7:10



Kulutus8 135MW
Tuotanto5 673MW
- Vesivoima1 330MW
- Ydinvoima2 626MW
- Lauhdevoima73MW
- Yhteistuotanto - kaukolämpö233MW
- Yhteistuotanto - teollisuus1 215 MW
- Tuulivoima (osa arvioitu)157MW
- Muu tuotanto (arvio)39MW
- Tehoreservi0MW
Tuonti/vienti (netto)2 463MW

Tehotasapaino

Suomen tuotantoyli/alijäämä
174MW
Tuotantoyli/alijäämä kumulatiivinen
43MWh
Hetkellinen taajuusmittaus
50,01Hz
Aikapoikkeama
3,73s

Sähkön hinta Suomessa

Elspot-aluehinta30,43EUR/MWh


Sähkön tuki tällä hetkellä: http://tuulivahinko.fi/


Se tosiasia on pysyvä, että vain tuulella tuulee ja vain silloin syntyy sähköä, täysin riippumatta siitä tarvitaanko sitä vai ei. Minkäänlainen myrsky ei tuota sähköä päivääkään eteenpäin siitä hetkestä, kun myrsky lakkaa. Tiedän kyllä kolmekin tapaa, miten tuo tuulen tuottama sähkö voitaisiin varastoida, mutta en kehtaa edes kertoa niitä, sillä varmaan saisin samantapaisen hullun maineen kuin opiskelukaverini, joka kertoi, että kuuhun voitaisiin tehdä vaijerihissi. Onhan se teoriassa mahdollista, mutta käytännössä toteuttamiskelvotonta. Aivan samoin on tuulisähkön varastoimisen laita. Kyllä se toistaiseksi on niin, että ns. sähkövarasto on teoreettista sähkökauppaa, joka ei toimi ja on sikamaisen kallista.

Minä joudun joskus myöntämään olevani väärässä, mutta en sentään niin väärässä kuin nämä tuulivoimauskovaiset, joilla ei yksinkertaisesti ole alasta riittävää tietoa. Olin väärässä siinä, kun väitin aikoinani, että yksikään insinööri ei milloinkaan tule tukemaan tuulivoimaa. Silloin aliarvioin rahan voiman. Tuulivoimayhtiöiden palveluksessa on luultavasti joitakin insinöörejä, mutta luulen, että ei se ihan helppoa ole. Tällaisen myllyn kannattavuuden laskeminen on sen verran helppoa, että varmasti myös jokainen perusinsinööri siihen pystyy. Se tarkoittaa sitä, että he joutuvat puhumaan tietojensa vastaisesti. Se tekee siitä hommasta vaikean, jos ihmisellä on vähänkään moraalia tallella, sillä takuulla he tietävät tuon petoksen suuruuden. Kokonaisia valtioita ja kuntia höpläytetään uskomaan tuohon puppuun. Odotan sitä päivää, että joku noista voimayhtiöiden omista insinööreistä kokisi hieman toisenlaisen herätyksen ja kertoisi kansalle, että yksikään noista yhtiöistä ei tuottaisi latiakaan voittoa, jos kansalta ei olisi onnistuttu puhaltamaan tuulivoimatukea. Monessa maassahan näin on jo käynyt, ja seurauksena on tuulimyllyjen "kaatuminen".

Samaan aikaan, kun eräs oululainen tuulivoimauskonnon profeetta riemuitsi saaneensa ilosanoman, kun joku kunta oli myöntänyt taas luvan kymmenille myllyille, sain minäkin ilosanoman Virosta. Parlamentti oli tehnyt ehdotuksen tuulivoimalaitosten kieltämisestä. Aiemmin samantapaiseen, mutta osittaiseen päätökseen ovat päätyneet Tanska, Hollanti ja Englanti. Perusteena ovat olleet hyödyttömyys, haitallisuus ja terveysriskit.

Nuo terveysriskitkin tulivat minulle tutuksi, kun aloin tutkia tuulivoimailmiötä hieman tarkemmin. Kaivoin kaikki ulkomailla tehdyt tutkimukset, joista suuren osan olen jo julkaissut blogissanikin, mutta kun tuo vibroakustinen oireyhtymä iski minuun itseeni, se oli kuin piste i:n päälle. Kyllä minä suuresti ihmettelen, että ei suomalainen lääkärikunta ole tarttunut asiaan vakavasti, vaikka ulkomailla asia on yleisesti tunnettu. Lienee totta erään ulkomaalaisen lääkärin toteamus, että asia on niin uusi Suomessa, että lääkärikunta ei ole siihen herännyt.

Australiassa on tuulivoimayhtiöitä vastaan aloitettu oikeudenkäynti petoksesta, vahingonteosta ja pahoinpitelystä. Tähänköhän täytyy täälläkin mennä?

Täytyy tässä vielä ihan lopuksi todeta noille - luultavasti ammattikoulun käyneille - kommentoijille, että ihan maallikoksi minua ei kannata nimitellä. Puolet elämästäni olen työskennellyt energia-alalla ja koulutukseltani olen DI. Se toinen työelämän puolikas kuluikin sitten opettaessani ihmisille näitä asioita.


1 kommentti:

  1. Eivät ne uskalla tunnustaa tuulivoimasta tulevan mitään terveyshaittoja, Vihreitten pelossa. Poliittinen korrektius on ilmeisesti tärkeämpää kuin kansalaisten hyvinvointi ja terveys.

    VastaaPoista