perjantai 9. syyskuuta 2011

Paras hanke

Koomista on se, että huonoin hanke, jonka tiedän, on nimeltään paras hanke. On se ihan tosissaan naurettavan naiivia luulla, että kustannukset vähenevät, jos kuntarajat poistuvat. Eivät todellakaan vähene, ainoastaan maksaja vaihtuu. Tosiasiassa kustannukset kasvavat matkojen pidentyessä.

Kun on tätä ikää kertynyt ja onnettomuusalttius tullut perintönä, olen itsekin joutunut asian toteamaan. Nimittäin terveyskeskukseen ei pääse, jos sattuu sairastumaan viikonloppuna. Juuh… kokemusta on. Taloa remontoidessa putosin seinältä ja käsi poikki. Ei muuta kuin ambulanssilla naapuripitäjään, jossa osattiin tehdä juuri sen verran kuin Pitkäsen kylän maatalousnaisetkin olisivat osanneet. Odotettiin maanantaita ja sitten taas ambulanssiin ja yliopistosairaalaan. Sitä en tiedä, mitä koko reissu maksoi yhteiskunnalle, mutta sen kuulin, että pelkästään se ensimmäinen sairasautokyyti oli maksanut toista tuhatta.

Olikohan tuossa paras-hankkeella mitään tekemistä. Hoitoa ei kuulemma voida antaa, jos alueella ei ole yli 20.000 asukasta.

Vauh… ja minä onneton olen luullut, että kyse on lääkäripulasta, mutta hallitus onkin selvittänyt, että potilaitahan täältä vain puuttuu.

Tietysti ne vähän kustannukset alenevat sitä kautta, että lääkärien jonotusajat pitenevät, matkat pitenevät sekä tätä kautta kynnys hoitoon hakeutumiseen kasvaa. Suurin onni tästä kaikesta on, että yhä enemmän ihmiset kuolevat kotiinsa, eikä lääkäreitä tarvitse vaivata. Jos ei vainajalla ole rahaa, niin omaiset maksavat hoitokulut. Jos taas rahaa on, niin heti on valtio osingolla.

En minä kirjaa aio paras-hankkeesta kirjoittaa. Vitsikirjahan siitä tulisi. Tuo sairaanhoitohan on vain yksi asia muiden typeryyksien joukossa. Ei ehkä yhtä karmeiden, mutta samankaltaisia esimerkkejä löytyisi melkein miltä tahansa elämän alueelta.

Sen sijaan että lisättäisiin lääkärien koulutusta, poistetaankin kunnan rajoja.

Vanhan kunnanlääkärisysteemin aikana olisi matematiikka ollut selvää. Jos on 300 kuntaa, tarvitaan 300 kunnanlääkäriä. Kun on 100 kuntaa, tarvitaan vain 100 kunnanlääkäriä. Onhan se selvää säästöä… ainakin hallituksen mielestä.

Sitten kansalaiskysymys hallitukselle. Milloin lääkäreiden työaikaa ryhdytään tarkkailemaan samalla tavoin kuin ammattiautoilijoiden ajoaikaa tarkkaillaan?

Omalta vastaanotoltaan sairaalatyöhön kiiruhtava lääkäri onnistuu tappamaan useamman ihmisen kuin yksikään rekkakuski. Totta tietysti on, että rekkakuskeja on enemmän, eivätkä kollegat pysty vesittämään näitä ”tappoja”. Ne kun ovat julkisia asioita. Huonon hoidon aiheuttama kuolema taas on vainajan oma asia.

Tämä kaikki ja paljon muuta on syynä siihen, että mielestäni paras-hanke kuntaliitoksineen on syvältä sieltä jostain.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti