maanantai 12. syyskuuta 2011

Kansainvälistä oikeuttako

Ei minun tarkoitus ollut tässä kirjoituksessa enää puuttua Kreikan kysymykseen. Nyt viimeistään pitäisi kaikille olla selvää, että Kreikka ei selviä veloistaan ja että kaikki sinne työnnetty raha on menetetty… siis lopullisesti menetetty.

Ilmoitin vastustavani vieraan valtion asioihin puuttumista. No tavallaan tämä Kreikan kysymyskin kuuluu tähän sarjaan, mutta ei ihan ole tarkoittamani asia.

Hyvä esimerkki sen sijaan on tämä oikeudenkäynti, joka käytiin jonkun afrikkalaisen Afrikassa tekemiksi väitetyistä rikoksista. Totta kai siihen kantaa voidaan ottaa ja asiasta voidaan keskustella, mutta sangen typerää ja kallista on ruveta järjestämään tutkimuksia ja oikeudenkäyntejä asiassa, joka ei mitenkään meille kuulu.

Ei muuta kuin äijä lentokoneeseen ja sinne maahan, jota rikokset koskevat. Lasku perään lentomatkasta ja viranomaistoimista. Se olisi ollut jämäkkää ja oikeudenmukaista toimintaa. Totta kai siinä oli olemassa vaara, että kotimaassaan mies olisi tuomittu kuolemaan. Jaa… jos se on maan tapa, niin ei sille sitten mitään voi. Tällainen tapa on monessa itseään sivistysvaltiona pitävässä maassa. Tosiasiassa se tuskin on tuomioista pahin, jos sitä tarkastelee tuomitun kannalta. Sehän sen heikkous tietysti on, että mahdollisesti tehtyä väärää tuomiota ei voi enää korjata.

Silti ei ole Suomen asia puuttua vieraan valtion lainsäädäntöön eikä estää lain täytäntöönpanoa.

Lievemmästä päästä asioihin puuttumista on tietysti tämä ulkomaalaisten laivojen kohtelu milloin missäkin Suomen satamassa. Jos Ambomaalla rekisteröity laiva purjehtii ambomaalaisella miehistöllä vaikkapa Kokkolaan, ei Suomen merimiesunionilla pitäisi olla nokan koputtamista asiassa. Näin siitäkin huolimatta, että miehistö ei saa pakkasrahaa Suomesta, ja keittokin on kylmää. Sen pitäisi olla kokonaan ambomaalaisten asia.

Suomalaisten asia on noudattaa Suomen lakia ja sitä voidaan vaatia myös Suomessa asuvilta ulkomaalaisilta.

Miksikään maailman poliisiksi tai maailman pelastajiksi meidän ei kannata ryhtyä. Totuus lienee kuitenkin se, että meiltä puuttuu siihen kyvyt, oikeutus ja rahat.

Siksi minä vastustan vieraan valtion asioihin puuttumista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti