torstai 7. kesäkuuta 2018

Venäläiset - uhka vai ei?

Sattuneesta syystä olen jonkin verran tekemisissä myös ulkomaalaisten kanssa ja olen saanut seurata lähietäisyydeltä maahanmuuttajien kamppailua uuden kotimaansa byrokratiaa vastaan.  Maahan muuttajista ja pakolaisista on myös paljon puhuttu, mutta jotenkin tuntuu, että ns. turvallisuusuhkia on etsitty aivan väärältä suunnalta. Henkensä edestä paenneet ihmiset tuskin muodostavat mitään kansallista uhkaa maallemme. Uhkaa ei muodosta myöskään näiden kriisialueiden ihmisten entinen kotimaa, joka pääsääntöisesti on kaukana Suomesta, eikä mitenkään koe Suomea vihollismaana.

Tämän vuosikymmenen lopussa, tai viimeistään seuraavan aikana, on laskettu Suomessa asuvan yli 100 000 venäläistä tai venäjänkielistä.  Ei ole aihetta olettaa, että myöskään nämä ihmiset aiheuttaisivat suoranaista vaaraa, mutta potentiaalinen vaara muodostuukin Venäjästä.  Nyt on jo saatu esimakua yksittäisistä lapsenhuoltotapauksista, joihin venäjän viranomaisetkin ovat puuttuneet, vaikka asia kokonaisuudessaan olisi pitänyt olla Suomen sisäinen asia, joka ratkaistaan Suomen lain mukaan. Kaikille pitäisi olla selvää, että jos ulkomaalainen asettuu asumaan Suomeen, hän automaattisesti on Suomen lain alainen. Näin etenkin silloin, jos ihminen on saanut Suomen kansalaisuuden.

Alexander Stubbin ulkoministerikaudella pyysi ministeri diplomaateilta näkemyksiä maailman tilasta.  Helsingin Sanomat teki jutun aiheesta, ja osa näkemyksistä vuoti julkisuuteen. Paavo Väyrynen ja Juhani Suomi korottivat äänensä sanoen, että ei näin saa sanoa, ei ainakaan julkisesti.  Osa diplomaateista oli arvostellut Venäjän aggressiivista politiikkaa ja Vladimir Putinin mahtailevaa käytöstä.  Putin oli mm. maininnut puolustavansa venäläisiä tarvittaessa vaikka maan rajojen ulkopuolella. Tähän perustuu Venäjän operointi Ukrainassa, tai ainakin se yritetään naamioida sellaiseksi, vaikka todennäköisesti kyse on puhtaasta valtataistelusta.

Suomessa asuu tällä hetkellä noin 67 000 venäjää äidinkielenään puhuvaa ihmistä, joista suuri osa on Suomen kansalaisia. Meillä ei ole aihetta olettaa, että nämä ihmiset kaipaisivat Putinin apua mihinkään, mutta Venäjän arvaamattomuus on ainainen uhka.  Toki on niin, että kumppanuus Naton kanssa ja EU-jäsenyys korottavat hieman tuota itäisen naapurimme puuttumiskynnystä, mutta valta sokaisee ja se saa kyllä kylmän hien virtaamaan selkäpiissä. 


Venäjä ei hyväksy kaksoiskansalaisuutta, joten on oletettavaa, että he yhä edelleen pitävät venäjänkielisiä Suomen kansalaisia venäläisinä ja pyrkivät auttamaan heitä, vaikka nämä eivät apua tahtoisikaan.  Pikemminkin päinvastoin… haluaisivat vain elää rauhassa.

Varmasti kaikissa kirjoituksissani olen korostanut olevani ”suvakki”.  Pidän maahanmuuttoa jopa tarpeellisena, ja maahanmuuttajat harvemmin aiheuttavat todellisia ongelmia… eivät venäläisetkään.  Ongelmia aiheuttavatkin Venäjän viranomaiset, jotka kerta toisensa jälkeen koettavat puuttua Suomen sisäisiin asioihin.  Erityisen vaikeaa asian sisäistäminen tuntuu olevan Venäjän lapsiasiamiehellä Pavel Astahovilla sekä dosentti Johan Bäckmanilla. He ovat toistuvasti arvostelleen Suomen toimintaa huoltajuuskiistoissa. Bäckmanin väitteiden mukaan venäläisperheitä vainotaan Suomessa.  Kaikki me tiedämme. että näin ei ole, mutta taitaa olla eräs pienimmistä vaihtoehtoisista faktoista, joita naapurimaamme ystäviltä on kuultu.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti