tiistai 11. maaliskuuta 2014

SMP ja sen isot pojat


Eduskunnassa on aina ollut väriläiskiä, joiden arvo kansanedustajina ei välttämättä ole ollut suuren suuri, mutta hauskoja he kieltämättä ovat olleet. Tästä hauskasta puolesta ei aina pidetty, mutta yritettiin sietää kuitenkin. Yksi hauskimmista oli mopolla pohjois-karjalaa kiertelevä SMP:n listoilta eduskuntaan noussut Eino Poutiainen, joka kirvoitti puhetavallaan monia vitsejä. Joskus jopa Eino älykkyyskin pantiin kyseenalaiseksi, vaikka luultavaa on, että tosiasiassa tämä varsin kansanomainen mies oli yksi eduskunnan älykkäimmistä.  


Osasi tai ei, mutta puheessaan Eino ei käyttänyt d-kirjainta.  Einon aikainen iso ”jytky” tapahtui 60-luvulla, jolloin yleisradio oli tehnyt prognoosin, jonka mukaan SMP saisi 6 – 8 paikkaa vaalien jälkeisessä eduskunnassa. Seuraava lause ja sitä seuraavat vaalit nostivat Einon kansakunnan valokeilaan.

”Minun roknoosisni kertoo, että saamme kahteksantoista etustajaa”.  SMP keräsi 18 edustajaa, ja Einosta tuli kansakunnan ennustaja numero 1.  Epäonnistunutta prognoosiaan yleisradio perusteli sillä, että heidän koneitaan ei oltu ohjelmoitu yli 100% kasvulle.

Kun uusi eduskunta aikanaan kokoontui, haastatteli hyvin sosiaalinen Eino uusia kansanedustajia, kysyen mm.: ”Mistä läänistä etustaja on kotoisin?.”  ”Turun ja Porin läänistä”, vastasi siihen edustaja. ” Ei pitä paikkaansa, ei kukaan voi olla kahtesta läänistä”, kerrotaan Einon siihen tokaisseen.

Suurin osa Einoon kohdistuneista jutuista on luultavasti vitsinikkareiden muodostamia, eivätkä kovin suuresti totuuteen perustu, mutta sinänsä hauskoja ja hyväntahtoisia.

Toisenlaisiakin voimamiehiä puolueesta löytyi. Tietysti puolueen perustaja Veikko Vennamo oli yksi niistä. Lakimieskoulutuksen saanut Vennamo oli etenkin karjalaisten suosikki, sillä olihan hän ansiokkaasti suorittanut siirtolaisten uudelleen asutuksen sodan jälkeen. Vennamon yksittäisiä puheenvuoroja en muista, mutta sen muistan, kuinka herra raahattiin eduskunnasta ulos, kun hän ei suostunut keskeyttämään puhettaan puheenjohtajan kehotuksista huolimatta. Saman kohtalon koki nykyisen järjestösihteerin Joukamo Kortesalmen isä, kun hänet raahattiin pois puhujan pöntöstä hänen pitäessään ylipitkää puhetta. Voihan se olla, että minulla on liiankin valoisat muistot J.Juhani Kortesalmesta, mutta jotenkin tuntuu siltä, ettei poika ole perinyt isältään muuta kuin kiukkuisen luonteen.  Molemmat eduskunnan ”häiriköt” kärsivät myös parin viikon karenssin eduskunnan toiminnasta.  Saattoi olla, että joku kolmaskin edustaja oli, jolle kyseinen varsin kyseenalainen rangaistus määrättiin. Siitä en voi olla varma, koska aikaa on vierähtänyt ja puolue myös kuollut.

Vennamo tunnettiin myös Urho Kekkosen arvostelijana.

SMP kuoli ja kuopattiin, ja tilalle tuli Perussuomalaiset rp., josta ei myöskään ole väriläiskiä puuttunut. Nykyinen eduskuntatyö on varmaan muuttunut, eikä ainakaan puolueen sisällä katsota kaikkia irtiottoja kovin aurinkoisesti.

Pentti Oinosen puheet ovat herättäneet enemmän ihastusta kun närkästystä, mutta varsin kyseenalaisena on pidettävä James Hirvisaaren erottamista. Ainakin se puhalsi henkeä Muutos2011-puolueeseen, josta on lujaa vauhtia tulossa epäsosiaalisen aineksen kaatopaikka.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti