tiistai 3. maaliskuuta 2020

Vatikaani


Jos joskus kuvittelinkin nähneeni kaikki Euroopan valtiot ja osan Afrikkaakin, niin kyllä nyt olen joutunut muuttamaan käsityksiäni. Roomassakin kävin vasta hiljattain ja kirjoitinkin siitä hyvin pintapuolisen jutun.  Roomassa käynti ei kuitenkaan ollut vain yhdessä valtiossa käynti, vaan samalla tuli poikettua maailman pienimpään valtioon.

 
Vatikaani on maailman pienin itsenäinen valtio sekä pinta-alaltaan että asukasluvultaan. Jos sanon että pieni, niin moni suomalainen maatila on pinta-alaltaan (44 ha) huomattavasti suurempi.  Vatikaanin kokoinen maatila ei ole edes erikoisen suuri, ja ulkoisesti se on vain yksi kaupunginosa keskellä Roomaa.
















Valtionhallinto on kokonaan paavin ja pappien ”selän takana”.  Sisäisestä järjestyksestä ja rajavalvonnasta huolehtii ns. sveitsiläiskaarti, joka on saanut nimensä siitä, että sotilaat tai poliisit - miksi heitä halutaankin kutsua - ovat saaneet koulutuksensa Sveitsissä.

 
Vaikka valtio on siis syvästi uskonnollinen, on sen suhteellinen rikollisuus kuitenkin maailman mittakaavassa aivan kärkiluokkaa.  Tämä johtuu valtion vähäisestä väkiluvusta, jolloin pienetkin heilahtelut vaikuttavat tilastoihin. Rikokset ovat kuitenkin varsin pieniä, pääasiassa turisteihin kohdistuvia taskuvarkauksia. Joskus sekaan sopii kuitenkin joku vakavampikin rikos.  Esimerkiksi vuonna 1998 eräs sveitsiläiskaartin sotilas ampui esimiehensä, tämän vaimon ja lopuksi itsensä.  Maallinen tuomioistun ei siis tavoittanut tätäkään ihmisparkaa.  Tuomioistuimena maassa toimii kardinaalien konklaavi, mutta annettuja tuomioita ei kärsitä Vatikaanissa, vaan rikolliset lähetetään Rooman vankiloihin.

Vaikka valtio on siis tosi pieni, eikä sillä oikeastaan ole edes poliittista järjestelmää samassa mielessä kuin me sen käsitämme, ei se kuitenkaan ole vailla kansainvälistä vaikutusvaltaa.

Vatikaani on katollisen kirkon keskus, ja sen ehdoton auktoriteetti on paavi. Hyvin monessa maassa kirkolla on oma painoarvonsa, ja usein päätösten juuret johtavat Vatikaaniin. Viimevuoden alussa Vatikaani ilmoitti perustaneensa myös yleisurheiluliiton ja liittyvänsä kansainvälisen liiton jäseneksi.

Ulkopolitiikkaansa valtio hoitaakin paavin vierailuilla ympäri maailmaa.


Vierailu tässä lilliputtivaltiossa oli jotenkin mieliinpainuva ja erikoinen. Olin etukäteen kuvitellut sisäänpääsyn todella vaikeaksi, mutta kyllä se oli kaikkea muuta. Sveitsiläiskaarti teki kunniaa, kun taksimme kurvasi valtion portille ja kävelimme sisään kuin kuninkaat. Kukaan ei kysellyt passia, eikä jouduttu kuulusteluun. Vaikka paavia ei tavattukaan, oli kokemus sinänsä muistelemisen arvoinen.  Taulukauppiasta ei Vatikaanista löytynyt, joten siltä osin ei taulukokoelmamme täydentynyt, mutta kai minun täytyy taideinnostustani vähän hillitä, sillä seinät alkavat loppua.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti