sunnuntai 10. helmikuuta 2019

Kovin oli Jussilla kevyet eväät




Olin taas Jyväskylän yliopistolla kuuntelemassa puoluejohtajien vaalipaneelia. Kun olin yleisössä, en päässyt esittämään kysymyksiä, vaikka vähän olisi mielikin tehnyt. Kyllä minä punasta näin, kun Jussi Halla-aho puhui maahanmuutosta täydellisen tietämättömyyden antamalla varmuudella. Sattuneesta syystä olen saanut lähietäisyydeltä seurata Suomen kotouttamistoimia, ja vaikka järjestelmä varmasti pientä viilausta tarvitsisikin, niin ei pahalla tahdollakaan voi sanoa, että Suomi olisi täydellisesti epäonnistunut. Kyllä Jussin puheissa nyt kovasti haiskahti rasismi, sillä noin nurja suhtautuminen ei tähän useimpien mielestä maamme kannalta hyödylliseen pakolais- ja maahanmuuttoilmiöön ole selitettävissä.  Eipä ihme, että yleisö puhkesi suosionosoituksiin, kun työttömien edustaja arvosteli Halla-ahon puheita ja päätti puheenvuoronsa sanoihin ”toivottavasti oli viimeinen kerta kun Halla-aho päästää suustaan moista palttua.”

Sitä toivon minäkin, mutta ihan ensimmäinen kertahan tämä ei ollut. Samanlaista palturia kyseinen herra jo aikaisemminkin oli suustaan päästänyt.  Määritelmän mukaan ”rikos on teko, josta laissa on säädetty rangaistus”.  Myös kiihottaminen kansanryhmää vastaan on lain mukaan tällainen rikos. Jos joku on tuomittu tällaisesta rikoksesta, voidaan aivan hyvin nimittää häntä rikolliseksi.  Jotenkin oudolta se siis tuntuu, että joku rikollinen taivastelee, että maahanmuuttajien mukana tulee Suomeen rikollisia.  Melko todennäköistä on, että näin todella tapahtuu, mutta tuskinpa se rikollisten suhteellista osuutta tässä väkivaltaisessa maassa lisää.  Ihmisiä ne vain ovat maahanmuuttajatkin, joten ihme olisi, jos kaikki olisivat pyhäkoululapsia. Oikeasti minä ihmettelen jopa sitä, että nämä ihmiset eivät ”pimahtele” useimmin, sillä sen verran kovat kokemukset heillä on rasitteenaan.  Rasistiseen Suomeen ei aina ole helppo tulla ja kotoutua, varsinkin jos pitää pelätä vielä täälläkin.

On lapsellisen typerää puhua maahanmuuton kustannuksista maassa, joka ylpeilee ilmaisella opetuksella, kehittyneellä neuvolallaan, ilmaisella kouluruokailulla ja 16 vuotta kestävällä lapsilisämaksullaan. Lapsilisän jälkeen alkaakin sitten opintotuki ja mahdolliset pudokkaat saavat muita sosiaaliavustuksia.

Kotouttaminen kestää vain 3 - 5 vuotta ja on investointi, ei suinkaan kulu. Kulu on se muutama satatuhatta, jonka Suomeen syntyminen yhteiskunnalle maksaa.  Kotoutumisen jälkeen maahanmuuttaja on valmis astumaan työelämään, mutta Suomessa syntyneellä sekin kestää keskimäärin 20 vuotta. 

Ei taida ennättää nämä Rinteen peräänkuuluttamat synnytystalkootkaan auttamaan nyt jo akuuttia työvoimapulaa.

Minusta ei koskaan tullut tohtoria, vaikka toki osallistuin tohtoriopintoihin. Sydämeni ei vain ollut ihan samaa mieltä ajatusteni kanssa ja jouduin lopettamaan opinnot hieman kesken.

Olin jo siihen mennessä lanseerannut ajatuksen siitä, että tohtorin tutkinto vaatii enemmän istumalihaksia kuin yläpäätä. Tästä ajatuksesta Halla-aho sai minut kyllä vakuuttuneeksi. 

Ohitusleikkauksen jälkeen menetin motiivini opiskeluun, mutta… Olen syvästi tietoinen, että mitä korkeampi koulutus tai asema sinulla on, sitä paremmin sinua kuunnellaan.  Jopa aivan typerät ajatukset voidaan markkinoida toisille typeryksille.

Niin se vaan on. 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti