torstai 7. helmikuuta 2019

Ennen kaikki oli paremmin?

Taisin edellisen blogikirjoitukseni lopussa jo ihmetellä, oliko sittenkin ennen kaikki paremmin.  Moni asia varmasti oli, sillä suomalaiseen perinteeseen ei kuulu asioiden korjaaminen. Yleensä järjestetään joku suuri uudistus ja sitten korjataan sen virheet, vaikka paljon halvemmaksi olisi tullut korjata vanhan systeemin virheet. Lähes poikkeuksetta uudistukset ovat päätyneet niin, että lopputulos on hieman huonompi kuin aikaisempi systeemi.

En ala nyt moittia koulu-uudistusta enkä sotenkaan kannattajiin kuulu, vaikka onneksi se ei ainakaan vielä ole toteutunut muutoin kuin kulupuolen kasvattajana. Perisuomalaisesta järjestelmästä on hulluin esimerkki ns. maakuntamalli. Mikäpä siinä … eihän se maakunta mikään ruma nimi ole, mutta...

Vieläkö ihmiset muistavat läänit?  Minä kyllä muistan, kun Kalevi Kivistö oli Keski-Suomen läänin maaherrana. Olen myös asunut Vaasan läänissä, Keski-Suomen läänissä sekä Oulun läänissä. Vaasan läänistä siirryin kyllä Keski-Suomen lääniin muuttamatta minnekään, koska jo silloinkin osattiin tehdä jonkinlaisia uudistuksia. Oulun lääniin siirryinkin sitten ihan fyysisesti aloittaessani pitkän opintotaipaleeni.


Miksi minä nyt sitten kaivelen näitä läänejä haudoistaan?   No jos ette vielä ole huomanneet, niin miettikääpä tätä kovasti kehuttua ja hehkutettua maakuntamallia.

Eikös vain ole kyse siitä, että kertaalleen kuopatut ”leveämmät” hartiat halutaan taas kaivaa esille. Kun läänit on jo kuopattu, ei tietenkään voida puhua tällä nimellä, vaikka periaatteessa on kysymys juuri samasta asiasta.

Tottahan se on, että maakunta ei ole ihan sama asia, koska läänien tehtävät olivat hieman toiset kuin maakunnille kaavaillut tehtävät, mutta eiköhän se sittenkin olisi ollut vain järjestelykysymys. Oikeasti ei kukaan tiedä, mitä tehtäviä tulevilla maakunnilla on joskus vuonna 2030.  Eipä tiedetä paljon muutakaan siitä ajasta, mutta jokseenkin varmaa on, että useita uudistuksia on taas siihen mennessä saatu alulle, ja voi olla, että joku jopa valmistuukin. Jokseenkin varmaa kuitenkin on, että se on nykyistä kalliimpi ja todennäköisesti myös huonompi.

Koville tämän maailman läpi kahlaaminen on minullekin ottanut, mutta sen olen huomannut, että kun kovasti kävelee, niin kengät kuluu. Ainakin pari kertaa ne kannattaa käyttää suutarissa ennen kuin uudet ostaa. Ne ovat mukavammat pitää jalassa, ja tulee vähän halvemmaksikin. 

Milloinkahan suomalaiset päättäjät oppivat sen, että ihan aina ei tarvita uudistuksia, sillä monet viat voitaisiin ihan pienillä päätöksillä korjata. Kun joku uudistus on vuosikausia vireillä, se estää kaikki korjaukset sinä aikana, koska odotetaan vain tämän uudistuksen tulemista.  Sitten aletaankin korjata niitä vikoja, joita vääjäämättä tässä uudistuksessa on.

Väkisin tässä alkaa uskoa: ”Ennen oli kaikki paremmin”.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti