sunnuntai 21. lokakuuta 2018

Hauku, moiti ja valehtele

Puolueiden vaalikampanjat näyttävät päässeen jo täyteen vauhtiinsa, eikä minkäänasteista sivistystä ole näkyvissä.  Katselin televisiosta Sampo Terhon esiintymistä, ja vaikka periaatteessa olin täysin samaa mieltä miehen kanssa, vaikutti kuitenkin siltä, että mies oli tosi vihainen.  No niin... mielestäni oli kyllä oikeassa, mutta onko sitten soveliasta nimitellä toisia valehtelijoiksi… ehkä jos on aihetta epäillä, että kansa ei muutoin tajua totuutta.


Luulisi nyt kuitenkin suurimman osan ihmisistä tajuavan, mistä oikeasti on kysymys, ja että SDP todellakin ajaa vain omaa asiaansa ja Rinnettä pääministeriksi. Luoja varjelkoon meitä siitä, sillä täytyy myöntää, että kyseisestä herrasta ei juurikaan ole ollut Suomelle hyötyä, eikä minullakaan mitään hyvää sanottavaa hänestä. Totuuskaan ei ihan niitä Rinteen suurimpia hyveitä näytä olevan, joten Terhon vihaisuuden kyllä ymmärrän. Kenenkään henkilökohtaisten halujen alttarille ei pitäisi koko kansakunnan hyvinvointia uhrata.

Oikeasti tulee mieleen aika, jolloin Suomen paperiteollisuutta ajettiin alas. Jos oikein muistan, niin jonkinlaisena lakkokenraalina hääri silloinkin herra Rinne. Paperimiesten lakoillessa paperiteollisuus menetti paljon asiakkaitaan eikä siitä oikein koskaan toipunut. Pahinta kaikessa, että juuri nyt, kun vuosien työn jälkeen sellun kauppa on piristynyt ja paperikoneetkin alkavat vähitellen pyöriä, ovat ammattijärjestöt ajamassa teollisuutta samaan tilaan kuin paperimiesten lakkoilun jälkeen.

 
Varmaa on, että kukaan ei työmarkkinahäiriöistä hyödy, mutta Suomen kauppakumppaneihin se tekee erittäin epäluotettavan vaikutuksen. 

Niin epäisänmaallista kun se onkin, olen elänyt jonkin verran myös ulkomailla ja tunnen paljon ulkomaalaisia. Ruotsissa sikäläinen LO painosti kyllä työntekijöitä ja jäseniään, mutta ei juurikaan puuttunut valtionhallintoon, ellei oteta huomioon sitä, että liittyessäsi ammattijärjestöön jouduit liittymään myös sikäläiseen demaripuolueeseen.  No ei meistä monikaan oikeasti demari ollut ja jokainen äänesti vakaumuksensa mukaan.

Saksasta saamani tieto kertoo, että kovinkaan suuri joukko työntekijöistä ei kuulu mihinkään ammattiliittoon, eikä ammattiliittojen rooli ole vähänkään poliittinen. Suomen tapaista naimakauppaa jonkin puolueen (SDP) ja ammattijärjestön välillä ei juurikaan maailmalla nähdä.  Poliittiset puolueet keskittyvät politiikkaan ja ammattijärjestöt jäsenistönsä työolojen parantamiseen.


Periaatteessa näinhän pitäisi olla myös Suomessa, mutta työmarkkinajärjestöt tulkitsevat tehtäväänsä kovin laajasti, yrittäen hallita koko valtakuntaa.

Näennäisesti suojellaan jo työssä olevia, mutta ei vähäkään nähdä työttömien, lasten ja muutoin vähäosasten etua. Oikeasti työssä olevat eivät tarvitse mitään erityistä ”työsuhdeturvaa”, sillä kokemukseni mukaan ei kukaan yrittäjä annan potkuja ihmiselle, josta on firmalle etua. Jos taas ihmisestä on haittaa tai vaaraa yritykselle, on siihen oltava oikeus, sillä juuri yrittäjä on tämän maan selkäranka, juuri näissä pienissä yrityksissä piilee maan vahvuus.

Saattaa tuntua yllättävältä, että tämä maa kestää minkä tahansa ison yrityksen kaatumisen, mutta ei pienyritysten loppumista.  Näitä pienyrityksiä ja koko yhteiskuntaa vastaan ay-liike nyt on suunnannut toimenpiteensä.

Suomalaisessa politiikassa on varsin yleistä ja jopa vastuutonta antaa rajaton kannatus niille, jotka vastustavat jotakin, mutta ei juurikaan niille, jotka yrittävät tehdä jotain rakentavaa. Jopa ydinvoiman vastustaminen voi viedä eduskuntaan, vaikka lähes kaikki asiantuntijat ja tilastot kertovat tuon energiamuodon olevan ainut mahdollisuus edetä päästöissä vaaditulle tasolle.

En tiedä millainen tulee olemaan meidän seuraava hallitus, mutta sen tiedän, että se kohtaa samat haasteet kuin nykyiselläkin hallituksella nyt on. En tiedä, selviääkö se paremmin vai huonommin, mutta kautta aikojen on laulettu samaa laulua: ”Se on vanhan hallituksen vika.”  Tuskinpa tuohon uutta säveltä löydetään nytkään.

Jos minulta kysyttäisiin, väittäisin, että meillä on juuri nyt paras hallitus vuosikymmeniin. Toki sen ajoittain kovatkin toimenpiteet ovat saaneet ihmiset takajaloilleen, mutta...

Jälleen kerran: ”se on vanhan hallituksen vika”. 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti