maanantai 17. syyskuuta 2018

"Tollerot" suomalaiset

Ei tarvitse olla kun ihan vähän hullu, kun sen jo huomaa. Nuorempana kävin paljon tansseissa ja kiinnitin huomioni ihan normaalin näköiseen mieheen, joka oli ehkä tavallista innokkaampi tanssimaan, mutta näytti saavan ”rukkasia” tavallista useammin. En tuntenut miestä, enkä siis osannut arvella syytä naisten menettelyyn. Mies oli ihan siistin näköinen ja näytti osaavan tanssiakin.  Sitten minä vain huomasin, että miehellä oli rannekello molemmissa käsissä. Eihän sellainen kovin vaaralliselta vaikuta, mutta ei se ihan normaaliakaan ole. Tällainen pieni epänormaalisuus sai minut ajattelemaan, että ehkäpä miehen käytöksessä oli muutakin epänormaalia, joka sai naiset kavahtamaan häntä.

Kyllähän hullujenkin kanssa tanssia voi, eikä tarkoitukseni ole mitenkään mollata tätä minulle tuntemattomaksi jäänyttä ihmistä, mutta se sai minut ajattelemaan, kuinka pienestä se voi olla kiinni.  Sen jälkeen kysyin kyllä itseltäni, että vaikutanko ihan hullulta.

Suurin osa suomalaisista vaikuttaa ihan täyspäisiltä, mutta joku vikahan meissä on. Tähän tulokseen on pakko päätyä, kun seuraa suomalaista äänestyskäyttäytymistä. Hyvin monen mielestä seiväshyppy, aitajuoksu tai vaikkapa hiihto ovat asioita, jotka pätevöittävät kansanedustajan tehtäviin. Menestys missikilpailuissa tai hyvä lauluääni ajavat saman asian, puhumattakaan muuten vain tv-tutuista. Eihän sekään kovin vaarallista ole, mutta jos asiaa tarkemmin ajattelee, niin ei kovin viisastakaan.


Olen joskus keskustellut aiheesta ystävieni kanssa ja kuullut perusteluna myös sen, että urheilijat ovat maailmalla liikkuneita ja nähnet muutakin kuin kotiseutunsa takapihat.
No onhan se totta, että paljon ovat liikkuneet, mutta mitä sitten ovat nähneet? Tuskinpa monikaan on paneutunut kulloisenkin maan politiikkaan tai edes talouteen. Hyvin itsensä kaltaisia ihmisiä ovat kyllä tavanneet, ja sen olenkin todennut, että mitä enemmän ihminen on maailmaa nähnyt, sitä myönteisemmin hän suhtautuu myös ulkomaalaisiin. Kun itsekin olen jonkin verran urheillut ja näissä merkeissä myös liikkunut ulkomailla, niin olen tuon vaikutuksen havainnut itsessänikin.  En siis ole ”suvakki” siksi, että vaimoni on ”mamujen” kouluttaja, vaan siksi, että olen nähnyt muutakin maailmaa kun Himangan.  Minun maailmanmatkailuni ovat kuitenkin ajoittuneet pääosin oman aktiiviurani jälkeiseen aikaa, mutta aktiiviuraltani sain vain todeta, että lentokentät ja hotelit eri puolilla maailmaa ovat jokseenkin samanlaisia. Ei niiden näkeminen paljonkaan yleistietoamme lisää.

On tietenkin totta, että eivät julkkikset syyllisiä ole kansan äänestyskäyttäytymiseen, mutta jotain se meidän kansasta kertoo.  Ei siis ole mitään väliä sillä, mitä ihminen osaa tai tietää, kunhan naama on tuttu. Jos pidät kelloa molemmissa ranteissa, se tuskin on sen hullumpaa kun äänestää hiihtäjää sillä perusteella, että tämä on voittanut jotkut hiihtokilpailut.

En toki halua mollata urheilijoita, laulajia tai missejä.  Eihän se toki heidän vika ole, että tollerot äänestävät heitä.  Eduskunta on hyvä työpaikka, joten miksipä he eivät sinne menisi, kun kerran valitaan.  Nuo ”ansiot” eivät sinänsä tee heistä huonompia kansanedustajia, mutta ei myöskään parempia. 

Meillä on varsin vapaa yhteiskunta, jossa kuka tahansa saa äänestää ketä tahansa. Käytännössä se tarkoittaa sitä, että meidän päättävät elimet ovat millaisia sattuu ja voivat päättää mitä milloinkin.

Odottelen aikaa jolloin eduskunnan puhemiehellä on kello molemmissa ranteissa. Voisi olla hyväkin, sillä ainakin eduskunnan kyselytunnilla olen ollut havaitsevani, että keskivertoedustajalla on selkeitä vaikeuksia hahmottaa ajan kulku.

Olisikohan syytä vielä kerran harkita jonkinlaisten pätevyysvaatimusten asettamisesta ehdokkaille ja ehkä äänestäjllekin.  En toki tiedä, miten se äänestäjien kohdalla voitaisiin oikeudenmukaisesti toteuttaa, mutta ei se ihan nytkään näytä oikein hyvin toimivan. 

Olisikohan jonkinlainen askel parempaan se, että rikoslakiin palautettaisiin yhdeksi rangaistusmuodoksi kansalaisluottamuksen menetys?

Meillä on myös äänestysiän alaraja. Voitaisiinko ajatella myös ylärajaa?


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti